Sharon: Hoe overleef ik? 7 keer verhuizen door gescheiden ouders.

Amber
09 feb 2023

Van een appartementje op 10 minuten fietsafstand naar een uur met de auto met mijn vader. Van de stad waar ik ben opgegroeid naar een dorpje op het platteland met mijn moeder.

In maart van 2015 vertelden mijn ouders dat ze gingen scheiden. Ik was toen 14 jaar. Ik vond het super naar voor mijn ouders. Ik was verdrietig. Toch was er ook veel opluchting. Helaas betekende de scheiding dat ze niet meer samen woonden. Daar komt dan verhuizen bij kijken. Ik ben 7 keer verhuisd met mijn ouders in 5 jaar tijd. Vooral met mijn moeder. 

7 keer verhuisd

Elke verhuizing keek ik er weer tegenop. Gaan we weer. Alle spullen inpakken, verslepen en dan weer uitpakken. Vreselijk vond ik het. Een nieuw huis betekende ook nieuwe gewoontes, nieuwe omgeving, nieuwe mensen in de buurt, nieuwe regels. Elke keer weer aanpassen aan de nieuwe situaties. Samenwonen met stiefouders brengt dan ook nog een hele nieuwe opvoedstijl in de mix. Het was absoluut niet makkelijk. 

Het blijft vervelend om je kamer in te pakken waar je je net zo thuis voelde en om dat weer helemaal op te bouwen.

Ik heb de pech gehad dat ik 3 jaar lang op een kamer sliep die niet van mij voelde. Super vervelend! 

Gesprekken

Wat voor mij heel erg hielp, waren de gesprekken met de mensen om me heen. Ik had hele lieve vriendinnen die naar me wilde luisteren. Als ik het nodig had, mocht ik ook altijd bij een van hen blijven slapen. Ik heb mijn moeder ook altijd verteld wat ik van de verhuizingen vond. Ze begreep het heel goed en we hebben er veel gesprekken over gehad. Zij besefte ook dat ze niet de beste keuzes had gemaakt. Toch blijft zij ook een mens. Ook zij mag fouten maken. 

Rust

Gelukkig heeft het me ook mooie dingen gebracht. Ik heb veel lieve mensen mogen ontmoeten en heb veel dingen geleerd. Ik ben mijn moeder heel dankbaar. Door alles wat we samen hebben meegemaakt, ben ik een sterker persoon. De ervaringen zijn nu een deel van mij, die ik dagelijks in mijn werk kan gebruiken. Zij heeft ons uiteindelijk weer naar de stad gebracht waar ik ben opgegroeid. 

Ik woon sinds een jaar samen met mijn vriend. Dit heeft mij heel veel rust gebracht. Het heeft me in laten zien dat verhuizen ook iets heel leuks kan zijn. Ik vond het vooral fijn om opnieuw te kunnen beginnen. Een nieuw hoofdstuk in mijn verhaal. 

Als ik er nu op terugkijk, viel het allemaal wel mee.

Ik ben veel bewuster gaan nadenken over bijvoorbeeld spullen. Wat heb ik nodig en wat vind ik leuk? Als ik het niet meer nodig heb, dan gaat het ook gewoon weg. 

Selfcare verhuistips:

  1. Bespreek met je ouders wat jij vindt van het verhuizen. Geef het aan als je het spannend vindt of moeilijk. Geef je grens aan. Dan kunnen je ouders naar rekening mee houden.
  2. Ga ruim voor de verhuizing al je spullen vast door. Je hebt vast spullen liggen die je nooit meer gebruikt of dubbel hebt. Gooi het weg of breng het naar de kringloop. Tijdens het opruimen kun je dan ook al beginnen met inpakken. 
  3. Begin zo vroeg mogelijk met inpakken van spullen die je niet elke dag nodig hebt. Dit geeft je meer rust op de dag van de verhuizing. Ook weet je dan ook welke dozen je direct moet uitpakken en welke dozen nog even kunnen wachten.
  4. Vraag aan je ouders of een vriendje of vriendinnetje mag helpen met verhuizen. Het helpt als je iemand hebt om de last mee te dragen. Ook is het gewoon gezellig.
  5. Ga met iemand uit te omgeving in gesprek. Dit kan een vriendje of vriendinnetje zijn, maar je kan ook met je opa of oma praten. Je kan je ook altijd aanmelden om met een Buddy van Villa Pinedo te praten. Deze jongeren hebben ongeveer hetzelfde meegemaakt en kunnen goed naar je luisteren.