OPEN BRIEVEN

Voor jou én de mensen om je heen. Omdat een brief je kan helpen om je gevoelens of gedachten op een andere manier te delen dan door te praten. Wij schreven er een paar. Misschien wil je er zelf ook een schrijven?

Speciaal voor jou

Een brief van ons jongerenteam, aan jou

Speciaal voor alle kinderen met gescheiden ouders heeft het jongerenteam deze brief geschreven. Om te laten weten dat scheiden niet jouw taak is.

Lieve jij,

Deze brief is speciaal voor jou: voor kinderen waarvan de ouders uit elkaar gaan of al zijn. Wist je dat 86.000 kinderen per jaar horen dat hun ouders gaan scheiden? Dat is superveel, bijna twee voetbalstadions vol. Je bent dus niet de enige die dit meemaakt. Toch kan dat soms wel zo voelen. Dat hadden wij in ieder geval wel. Wij hebben namelijk ook gescheiden ouders. 

En wij moesten - misschien net als jij - wennen aan twee huizen. Wennen aan de nieuwe liefdes van onze ouders. Wennen aan het wisselen van de ene ouder naar de andere en het moeten missen van één van onze ouders. We vergaten spullen. We zeiden soms maar niet hoe leuk het weekend was bij de ene ouder. We luisterden naar de negatieve dingen die ze over elkaar zeiden. En we voelden ons soms schuldig en verantwoordelijk voor hun geluk. Herkenbaar? En vertel jij dit ook niet zo snel aan iemand? Weet dat je niet de enige bent.

Wil je de hele brief lezen? Download deze dan gratis!

Bekijk ze allemaal

Meer open brieven

Aan alle gescheiden ouders

Voor je ouders

Geef deze brief aan je vader of moeder

Deze open brief is al aan meer dan 250.000 ouders gegeven. Er staat in wat veel kinderen met gescheiden ouders denken en voelen. Je kan deze brief aan je ouders geven. We hebben de brief in meerdere talen.

pexels-yan-krukau-6210176

Voor je familie & vrienden

Geef hen deze brief

Deze brief is voor alle volwassenen in jouw leven. Deze brief kun je aan hen geven. "Lieve opa’s, oma’s, tantes, ooms, neven, nichten, buren en vrienden. We weten dat jullie er, net als wij, niet om hebben gevraagd dat onze ouders gingen scheiden. Maar jullie hebben er, net als wij, wel mee te maken..."

pexels-ketut-subiyanto-4246207

Voor de nieuwe partner

Van je vader of moeder

Heeft je vader of moeder een nieuwe vriend of vriendin? Dan kun je deze brief aan hem of haar geven. Zodat zij weten hoe je je voelt. Er staan tips in om het voor jou en hem of haar wat makkelijker te maken.

Blog Banner

Voor je leraar

Zodat je kan vertellen hoe je je voelt

"Onze ouders zijn gescheiden. Dat valt niet altijd mee en daar hebben we soms best last van. Ook als we op school zitten. Omdat je thuis steeds geconfronteerd wordt met ouders die ruzie hebben..."

De jongeren van Villa Pinedo schreven deze brief gericht aan docenten waarin zij aangeven wat zij fijn hadden gevonden op school tijdens de scheiding van hun ouders.

VILLA PINEDO

Voor je vader of moeder

Als je (even) het contact bent verloren

Een aantal jongeren van Villa Pinedo die het contact met één van hun ouders (even) zijn verloren schreven deze brief. Heb jij dit ook meegemaakt? Dan kun je deze brief aan (één van) je ouders geven.

"Met deze brief willen wij jou laten weten hoe wij ons voelen. ‘Wij’ zijn de jongeren die na de scheiding het contact met jou voor een korte of langere tijd zijn verloren. Een bewuste keuze. Of het is ons overkomen. Maar jij bent, hoe dan ook, een deel van ons. Al kunnen we dat soms nog even niet erkennen."

VILLA PINEDO

Voor alle gescheiden ouders

Met een kind in groep 8

"Vandaag is een belangrijke dag voor ons. De musical van groep 8. Na deze dag zijn wij definitief geen ‘kleintjes’ meer, want na de zomer gaan we naar de middelbare. We hebben teksten geleerd, dansjes geoefend en kostuums gepast. We zijn er helemaal klaar voor. We maken ons alleen nog zorgen over één ding: jullie. We durven het eigenlijk niet te zeggen, dus vandaar deze brief."

VILLA PINEDO

Voor alle gescheiden ouders

Met een eindexamenkandidaat

"Vandaag is onze dag. De dag van onze diploma-uitreiking. Voor dit moment hebben we jarenlang huiswerk gemaakt. Woordjes in ons hoofd gestampt. Gezwoegd in een veel te hete gymzaal. Uren zenuwachtig bij de telefoon gezeten en eindelijk het verlossende woord gehoord: “Geslaagd!" Deze dag kan niemand ons meer afpakken. De dag van onze diploma-uitreiking. Of toch wel?"

VILLA PINEDO

Voor alle studenten met gescheiden ouders

Word Online Buddy!

"Met deze brief willen wij jou laten weten dat veel kinderen en jongeren met gescheiden ouders steun nodig hebben. Wij zetten onze ervaringen dagelijks in om deze kinderen en jongeren een luisterend oor te bieden.

‘Wij’ zijn de 400 vrijwilligers bij Villa Pinedo en hebben ook gescheiden ouders. Ook jij kunt met jouw ervaring iets positiefs doen en kinderen steunen tijdens en na de scheiding van hun ouders. Als jouw ouders ook niet meer samen zijn, weet je namelijk als geen ander hoe dat voelt."