Open brief

Aan alle kinderen met gescheiden ouders

Brief van ons jongerenteam, speciaal voor jou

Speciaal voor alle kinderen met gescheiden ouders heeft het jongerenteam deze brief geschreven. Om te laten weten dat scheiden niet jouw taak is. Je kunt deze brief delen met je ouders, familie of leraar, zodat zij ook weten hoe je je voelt.

Aan alle kinderen met gescheiden ouders

Lieve jij,

Deze brief is speciaal voor jou: voor kinderen waarvan de ouders uit elkaar gaan of al zijn. Wist je dat 86.000 kinderen per jaar horen dat hun ouders gaan scheiden? Dat is superveel, bijna twee voetbalstadions vol. Je bent dus niet de enige die dit meemaakt. Toch kan dat soms wel zo voelen. Dat hadden wij in ieder geval wel. Wij hebben namelijk ook gescheiden ouders. 

En wij moesten - misschien net als jij - wennen aan twee huizen. Wennen aan de nieuwe liefdes van onze ouders. Wennen aan het wisselen van de ene ouder naar de andere en het moeten missen van één van onze ouders. We vergaten spullen. We zeiden soms maar niet hoe leuk het weekend was bij de ene ouder. We luisterden naar de negatieve dingen die ze over elkaar zeiden. En we voelden ons soms schuldig en verantwoordelijk voor hun geluk. Herkenbaar? En vertel jij dit ook niet zo snel aan iemand? Weet dat je niet de enige bent.

Wil je de hele brief lezen? Download deze dan gratis!

Bekijk ze allemaal

Meer open brieven

41524278_1884832298261209_6970506388380319744_n

Speciaal voor jou!

Scheiden is niet jouw taak

Speciaal voor alle kinderen met gescheiden ouders heeft het jongerenteam deze brief geschreven. Om te laten weten dat scheiden niet jouw taak is. Je kunt deze brief delen met je ouders, familie of leraar, zodat zij ook weten hoe je je voelt.

shutterstock_1095517151

Voor je ouders

Geef deze brief aan je vader of moeder

Deze open brief is al aan meer dan 250.000 ouders gegeven. Er staat in wat veel kinderen met gescheiden ouders denken en voelen. Je kan deze brief aan je ouders geven. We hebben de brief in meerdere talen.

shutterstock_407850313

Voor de nieuwe partner

Van je vader of moeder

Heeft je vader of moeder een nieuwe vriend of vriendin? Dan kun je deze brief aan hem of haar geven. Zodat zij weten hoe je je voelt. Er staan tips in om het voor jou en hem of haar wat makkelijker te maken.

shutterstock_90149164

Voor je familie & vrienden

Geef hen deze brief

Deze brief is voor alle volwassenen in jouw leven. Deze brief kun je aan hen geven. "Lieve opa’s, oma’s, tantes, ooms, neven, nichten, buren en vrienden. We weten dat jullie er, net als wij, niet om hebben gevraagd dat onze ouders gingen scheiden. Maar jullie hebben er, net als wij, wel mee te maken..."

shutterstock_703195984

Voor je leraar

Zodat je kan vertellen hoe je je voelt

"Onze ouders zijn gescheiden. Dat valt niet altijd mee en daar hebben we soms best last van. Ook als we op school zitten. Omdat je thuis steeds geconfronteerd wordt met ouders die ruzie hebben..." De jongeren van Villa Pinedo schreven deze brief gericht aan docenten waarin zij aangeven wat zij fijn hadden gevonden op school tijdens de scheiding van hun ouders.

Pinedo-Samaya-1429

Voor alle gescheiden ouders

Met een kind in groep 8

"Vandaag is een belangrijke dag voor ons. De musical van groep 8. Na deze dag zijn wij definitief geen ‘kleintjes’ meer, want na de zomer gaan we naar de middelbare. We hebben teksten geleerd, dansjes geoefend en kostuums gepast. We zijn er helemaal klaar voor. We maken ons alleen nog zorgen over één ding: jullie. We durven het eigenlijk niet te zeggen, dus vandaar deze brief."

shutterstock_620083070

Voor alle gescheiden ouders

Met een eindexamenkandidaat

"Vandaag is onze dag. De dag van onze diploma-uitreiking. Voor dit moment hebben we jarenlang huiswerk gemaakt. Woordjes in ons hoofd gestampt. Gezwoegd in een veel te hete gymzaal. Uren zenuwachtig bij de telefoon gezeten en eindelijk het verlossende woord gehoord: “Geslaagd!" Deze dag kan niemand ons meer afpakken. De dag van onze diploma-uitreiking. Of toch wel?"

IMG-20171211-WA0001

Voor alle studenten met gescheiden ouders

Word Online-Buddy!

"Met deze brief willen wij jou laten weten dat veel kinderen en jongeren met gescheiden ouders steun nodig hebben. Wij zetten onze ervaringen dagelijks in om deze kinderen en jongeren een luisterend oor te bieden. ‘Wij’ zijn de 400 vrijwilligers bij Villa Pinedo en hebben ook gescheiden ouders. Ook jij kunt met jouw ervaring iets positiefs doen en kinderen steunen tijdens en na de scheiding van hun ouders. Als jouw ouders ook niet meer samen zijn, weet je namelijk als geen ander hoe dat voelt."
Isa las de open brief 'Aan alle gescheiden ouders voor' in de Ziggo Dome aan meer dan 5000 mensen.

*Download the foreign open letters at the buttom of this page*