Deel je wijsheid

Scheiding van je ouders overleefd? Dan ben je ondertussen een ervaringsdeskundige. Kinderen die nu in dezelfde situatie zitten als waar jij in gezeten hebt, vinden het fijn om tips en adviezen te krijgen van jou. Of gewoon even hun hart te luchten. Meld je daarom aan als vrijwilliger. 

shutterstock_239822251

Dit kan je doen

als vrijwilliger

Buddy in de chat: in de MyBuddy App word je gekoppeld aan iemand die voor een langere periode wil chatten met een ervaringsdeskundige jongere zoals jij.
Buddy op het forum: vanuit je eigen ervaring met de scheiding van je ouders geef je adviezen op het forum, waar kinderen en jongeren vragen stellen over scheiden. Kijk maar eens hier.
Vlogger: heb je ons al eens gezien op Instagram? Als vlogger deel je video's met jouw ervaringen en tips voor anderen.

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk de vacature en meld je aan.

Trainingen voor vrijwilligers

bij Villa Pinedo

Villa Pinedo is trots en dankbaar voor de jongeren die zich inzetten voor andere kinderen met gescheiden ouders. Daarom investeren wij graag in jou door je meerdere trainingen aan te bieden. Omdat wij er op deze manier voor kunnen zorgen dat je het maximale uit jezelf kan halen, kan leren én groeien. Bekijk hiernaast een video van één van de trainingen.

LET OP: In verband met corona kunnen de trainingen er iets anders uitzien dan hier beschreven. Wij houden rekening met alle door de overheid opgestelde maatregelen en versoepelingen bij het geven van de trainingen.

Nog vragen? Kijk dan eerst hieronder bij de meeste gestelde vragen

Beide trainingen duren een dag. In de eerste training geven we je alle informatie die belangrijk is om te weten over Villa Pinedo, het forum en de chat. Daarnaast zullen we elkaar ook op een interactieve manier leren kennen. Doordat je op deze dag jouw ervaringen met de scheiding deelt, krijg je een beeld van je eigen verhaal en jouw thema's rondom de scheiding. Dit is belangrijk zodat je jouw verhaal zo goed mogelijk als ervaringsdeskundige kan inzetten. Voorbeelden van thema's zijn ervaring met stiefouders, (meerdere) verhuizingen, een vechtscheiding e.d. 

De tweede training is een paar maanden nadat je bent gestart als vrijwilliger. Je gaat hier dan ook dieper in op jouw rol binnen Villa Pinedo. Dit is hét moment om te kijken waar je tegenaan loopt en om ervaringen met andere vrijwilligers die je die dag ontmoet uit te wisselen. Verder ga je hier ook weer kijken naar jouw eigen verhaal en hoe je deze kan inzetten.

Voordat je als vrijwilliger kan starten moet je jouw motivatiebrief opsturen. Daarna word je uitgenodigd voor een verplichte training. Aan het einde van deze training krijg je een opdracht mee voor thuis. Wanneer wij na de training contact met jou hebben gehad en wij alles van je binnen hebben, dan kan je starten als vrijwilliger.

Nee er geldt geen opleidingseis. Als vrijwilliger bij Villa Pinedo zet je jouw eigen ervaring in als ervaringsdeskundige met gescheiden ouders. Het is juist belangrijk dat je niet vanuit je rol als professional actief bent, hier moet je rekening mee houden als je wel een sociale opleiding volgt.

Je mag bij Villa Pinedo vrijwilliger worden vanaf 18 jaar. Je kan je tot en met je 25ste aanmelden om vrijwilliger te worden. 

Ben je te oud om vrijwilliger te worden? Dan kan je natuurlijk wel altijd op een andere manier iets voor Villa Pinedo betekenen. Dat kan vooral door binnen jouw netwerk Villa Pinedo te promoten. Misschien heb je wel een broertje/zusje/nichtje of neefje die wel vrijwilliger kan worden. Verder kan je jouw ervaring kwijt op ons forum. Hier stellen kinderen vragen en reageren jongeren, zoals jij, hier op vanuit hun eigen ervaring. Hier vind je een link naar ons forum. En als laatst zijn alle ideeën die jij als kind van gescheiden ouders hebt, welkom. Stuur gerust een mailtje met ideeën, opmerkingen of vragen naar buddy@villapinedo.nl. Mocht je nu nog te jong zijn? Dan kan je ook jouw ervaring kwijt op het forum. Verder hopen wij dat je nog even geduld hebt en jij je aanmeldt als je 18 bent.

Als vrijwilliger verbind jij je voor een jaar aan Villa Pinedo. Dit doe je omdat wij in jou investeren door trainingen en persoonlijke begeleiding aan te bieden en wij de kinderen die zich bij Villa Pinedo aanmelden zekerheid bieden dat er vrijwilligers zijn die voor ze klaar staan.

In principe word je eerst aan maximaal twee kinderen gematcht, zodat je even kunt wennen. Mocht je het leuk vinden om, na een tijdje, met meer kinderen te kletsen, dan kan je dit bij het team van Villa Pinedo aangeven. Je kunt met maximaal vier kinderen tegelijkertijd kletsen.

Op het forum kan je zoveel schrijven als je zelf wilt. Als je het leuk vindt om wat actiever bij het forum te worden betrokken, hebben we ook een forum-groepsapp op WhatsApp. Je wordt dan toegevoegd in een groep met andere vrijwilligers en een eigen forumbegeleider. De forumbegeleider geeft jou dan ook actief feedback op je berichtjes. Ook kun je dan met andere vrijwilligers sparren als je vastloopt. In deze groep geldt een minimum van 4 berichten per maand beantwoorden.

Als vrijwilliger doe je verschillende dingen binnen Villa Pinedo. Je bent ongeveer 4-6 uur per maand bezig met chatten. Dit verschilt echter per kind en hoe actief de kinderen zijn waar je mee kletst. Op het forum ben je ongeveer een half uur per maand kwijt. Echter ligt het aantal uren hier ook aan de hoeveelheid adviezen die je schrijft en de lengte van de adviezen. Je bent als vrijwilliger online actief en ziet kinderen nooit in het echt. 

Nee, je hoeft niet ten alle tijden beschikbaar te zijn. Echter verwachten we wel dat je minimaal een keer per week beschikbaar bent. Het is belangrijk dat wanneer je met een kind aan het chatten bent, je dan wel in staat bent om binnen 24 uur een reactie te geven op het kind. Ook is het belangrijk dat wanneer je een periode minder beschikbaar bent, je dit communiceert met Villa Pinedo en evt. het kind waarmee je chat.

Ja, dit kan zeker! Wij vinden het natuurlijk goed als je vrijwilligerswerk met je studie kan combineren. Echter moet je er rekening mee houden dat wij niet van te voren precies kunnen berekenen hoeveel uur je besteedt aan je vrijwilligerswerk (zie vraag: Hoeveel uur per maand ben ik kwijt aan vrijwilliger zijn?). De twee trainingen die je volgt, 14 uur in totaal, kan je hier sowieso wel bij rekenen.
Belangrijk om je van bewust te zijn is dat wij verwachten dat jij je voor de volle 100% inzet als vrijwilliger bij Villa Pinedo. Je studiepunten behalen is voor ons bijzaak, omdat het steunen van een kind bij Villa Pinedo centraal staat. Lees daarom eerst goed de vacature door en kijk of het zijn van een vrijwilliger bij je past.