Simone: “Mijn moeder praatte negatief over mijn vader”

Amber
20 mrt 2022

Mijn moeder kondigde aan dat ze bij mijn vader wegging op mijn 12e. Dit gebeurde pas op mijn 18e. In de zes jaar die daar tussen zat begon mijn moeder al slecht te praten over mijn vader, terwijl we nog wel met elkaar in een huis leefden. Voor mij was dat lastig en verwarrend.

Mijn vader is de man waarmee zij dacht oud te worden en een gezin mee stichtte, hoe kun je dan zo negatief over diegene praten?

Het slecht praten over mijn vader leverde veel spanningen op bij ons in huis.

Het stopte niet…

Op mijn 18e gingen mijn ouders eindelijk uit elkaar. Voor mij was het een opluchting dat ze uit elkaar gingen, want ik bleef bij mijn vader wonen. Zonder mijn moeder werd het eindelijk weer rustig en gezellig thuis. Ik hoopte dat het slecht praten over mijn vader ook minder zou worden zodra ze eenmaal verhuisd zou zijn, maar dit was niet zo. Als ik bij mijn moeder was en ik vertelde iets positiefs over thuis zag ik aan haar dat ze niet wilde horen hoe leuk het bij mijn vader was. Vertelde ik iets minder leuks, wilde ze dat wel horen natuurlijk. Tijdens discussies of soms zelfs ruzies met mijn moeder begon het slecht praten over mijn vader weer. Niet alleen tegen mij, maar ook tegen mijn broer en zus. Ik vond het nog steeds vreselijk om aan te horen en ik probeerde het op te lossen om maar nooit meer iets over mijn vader of over thuis te vertellen. Zelfs niet over mijn hobby paardrijden, omdat ik dat samen met mijn vader doe.

Ik kreeg het idee dat ik geen leuke dingen mocht doen met mijn vader, omdat dit mijn moeder kwetste.

Ik voelde mij niet meer welkom

Doordat ik niks meer vertelde voelde ik mij onzichtbaar en dit zorgde ervoor dat bijna alle gesprekken over haar gingen. Ik voelde mij helemaal niet meer welkom bij haar. Deze oplossing is dus niet de beste oplossing. Achteraf denk ik dat ik beter tegen haar had kunnen zeggen hoe ik me voelde en wat ik ervan vond dat ze zo over mijn vader praatte.

Op het moment kom ik niet meer bij mijn moeder over de vloer en spreken we elkaar alleen via Whatsapp rondom de feestdagen en elkaars verjaardag. Deze oplossing zorgt ervoor dat ik nooit meer de slechte praat over mijn vader hoef aan te horen, maar ook dat ik mijn moeder niet zie. Er zijn natuurlijk ook andere redenen dat ik haar liever niet zie, maar deze oplossing zorgt er nog steeds niet voor dat mijn moeder gaat begrijpen hoe ik mij voel, want dat is waar ik tijdens de scheiding het meest behoefte aan had.

Mijn moeder was erg emotioneel tijdens de scheiding en had daardoor geen oog voor wat de scheiding met mij deed.

Mijn gevoelens hield ik voor mezelf

Dat mijn moeder al jaren slecht over mijn vader praatte en dat het thuis altijd gespannen was heb ik destijds nooit iemand verteld. Mijn gevoelens hield ik voor mijzelf. Toen mijn ouders uiteindelijk gingen scheiden werden de gevoelens erger en heb ik het mijn mentor en mijn vriendinnen verteld. Ik merkte dat over mijn gevoelens praten mij enorm heeft geholpen bij de scheiding. Dit was een belangrijke les voor mij die ik nu ook anderen mee wil geven.

Nu ik terugkijk op mijn oplossing van het probleem dat mijn moeder negatief praat over mijn vader vind ik dat ik te weinig over mijn gevoel gepraat heb en dat ik weer in mijn ouder valkuil ben beland. Ook vind ik dat ik de gevoelens die mijn toen zo dwars zaten alsnog moet delen met mijn moeder. Dit moment zal vast een keer komen, ik weet alleen nog niet wanneer.

Praat erover!

Aan alle kinderen die meemaken dat hun ene ouder slecht praat over de andere ouder; Deel je gevoelens met anderen! Houd het niet voor jezelf, want je bent niet alleen. Spreek je ouders erop aan als ze slecht over elkaar praten en vertel wat het met jou doet. Het in een brief opschrijven kan ook prettig zijn. Je ouders hebben dan meer tijd om het te begrijpen. Als je het niet met je ouders kunt delen bedenk dan bij wie je het wel kwijt kunt. Misschien je beste vriend of vriendin, een leraar op school of je broer of zus.

Mocht je niemand kunnen bedenken waarmee je kunt of wil praten zijn er altijd nog genoeg Buddy’s van Villa Pinedo, die begrijpen je altijd!