Linda: “Het liefste had ik allebei mijn ouders bij de diploma-uitreiking”

Amber
13 jun 2022

De periode van het afstuderen en diploma-uitreikingen komt er op dit moment weer aan. Hoe ga je hiermee om als je ouders gescheiden zijn en niet met elkaar praten?

Ik ben Linda, ik ben 25 jaar oud en mijn ouders zijn ongeveer 14 jaar geleden uit elkaar gegaan, toen ik 11 jaar oud was. Alle grote gebeurtenissen in het leven van mij en mijn 2 jaar jongere broertje moesten dus nog komen, denk aan de eindmusical van groep 8, diploma-uitreikingen en afstuderen.

Eindmusical

Ik had mijn eindmusical van de basisschool vrij kort na de scheiding van mijn ouders. Grappig genoeg kan ik me daarvan juist herinneren dat iedereen op de eerste rij zat. Mijn beide ouders en mijn broertje, allemaal samen. Ook bij de eindshow van mijn jongere broertje zaten we hem samen aan te moedigen.

Diploma uitreiking op de middelbare school

In 2015 slaagde zowel mijn jongere broertje, als ikzelf op de middelbare school. Dit was vier jaar nadat mijn broertje de basisschool had verlaten. In die periode was er al een hoop gebeurd tussen mijn ouders, waardoor er in die periode al spanningen hingen als ze met elkaar in contact waren. Op de dag van mijn diploma uitreiking, was er een hele erge hittegolf, waardoor de dag er wat anders uitzag dan normaal. De uitreiking werd gedaan door mijn mentor en ik zat met mijn klasgenoten in één klaslokaal. Dus niet de grote aula, waarin mijn ouders elkaar makkelijk zouden kunnen ontlopen. Daarnaast mochten er maar 4 mensen komen. Dat zou in het ideale geval mijn beide ouders, broertje en mijn vriend zijn. Maar mijn vader was vanwege zijn werk niet thuis op de avond van mijn diploma-uitreiking. Ik heb er toen voor gekozen om bij mijn diploma-uitreiking mijn moeder en haar vriend, mijn vriend en mijn broertje mee te nemen.

Geslaagd voor mijn Mbo-opleiding

In 2019 slaagde ik voor mijn Mbo-opleiding. Op dit moment hadden mijn ouders al helemaal geen contact meer met elkaar. Ik heb in het geval van deze uitreiking gekozen om mijn moeder, haar vriend, mijn eigen vriend en mijn broertje mee te nemen. Dit kwam bij deze uitreiking ook het beste uit, mijn vader is namelijk vrachtwagenchauffeur en de uitreiking was op een dinsdagmiddag. Al waren mijn ouders nog samen geweest, was mijn moeder daar waarschijnlijk ook alleen heen gekomen. Alleen in dit geval was er nu ook nog een bonuspapa bij.

Fijne herinneringen

Als ik terugdenk aan deze momenten, baalde ik wel dat niet allebei mijn ouders erbij konden zijn. Nog steeds baal ik daar soms wel van.

Het liefste had ik natuurlijk ook gehad dat mijn ouders samen trots bij mijn diploma-uitreiking konden zijn.

Ik heb echter op die momenten gekozen voor de oplossing die mij het beste leek. Het zijn namelijk grote gebeurtenissen in mijn leven en ik wilde hieraan wel gewoon fijne herinneringen overhouden. Ik weet dat ik waarschijnlijk vooral de spanningen zou onthouden als mijn beide ouders zouden komen en dat wilde ik mezelf besparen. Als ik nu terugdenk aan mijn diploma-uitreikingen, heb ik hier gewoon leuke herinneringen aan. Ook al waren niet beide ouders er op de uitreiking zelf. Met allebei hebben we gewoon leuke dingen gedaan om het slagen te vieren en dat is voor mij genoeg. Ik heb hieraan gewoon hele fijne herinneringen.

Doe wat goed voelt

Als ik nu een tip zou moeten geven over diploma-uitreikingen met gescheiden ouders, zou ik vooral zeggen: Doe wat goed voelt voor jou. Als jij denkt dat jij betere herinneringen overhoudt aan het hebben van maar één ouder bij de diploma-uitreiking, doe dat. Wil je wel graag beide ouders erbij hebben, ga daarover in gesprek met je ouders. Mochten je ouders echt niet samen willen gaan, kun je misschien nog vragen aan je mentor op school of er nog opties zijn dat je ouders er allebei kunnen zijn zonder contact met elkaar. Denk wel vooral aan jou en jouw eigen gevoel, het zijn namelijk grote gebeurtenissen in jouw leven en het zou zonde zijn als deze herinneringen dadelijk later vooral bestaan uit het gevecht van jouw ouders.

Wist je dat wij een Open Brief hebben geschreven aan alle gescheiden ouders met een eindexamenkandidaat? Lees de brief hier. Ook hebben wij een Open Brief geschreven aan alle ouders met een kind in groep 8. Deze lees je hier