Janne: “Het nieuwe huwelijk van mijn vader bracht een achtbaan aan emoties.”

Amber
16 okt 2023

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 17 jaar oud was. Dat was geen verrassing voor mij. Toch belandde ik voor mijn gevoel in een achtbaan. Een onderdeel daarvan was het samengestelde gezin bij mijn vader. 

Een nieuwe vriendin

Een half jaar nadat mijn ouders deelde dat zij gingen scheiden, merkte ik aan mijn vader dat hij zich anders gedroeg dan daarvoor. Na even gekletst te hebben, kwam ik erachter dat hij een nieuwe vriendin had. Ik was super blij! Het liefst wilde ik haar meteen ontmoeten en alles over haar weten. 

Trouwen

Al snel bleek dat de liefde tussen mijn vader en mijn bonusmoeder heel groot was. Mijn vader bleef daarentegen wel benoemen dat hij nooit meer wilde trouwen. Tot een aantal weken geleden. Hij vertelde mij aan de telefoon dat hij mijn bonusmoeder ten huwelijk wilde vragen. Ik was blij, maar ook ontzettend verbaasd. Want ook al gun ik hun al het geluk van de wereld, ik begreep niet waarom hij nu toch wilde trouwen. Hij legde mij uit dat hij ontzettend gelukkig is met haar, en hij graag een leven samen met haar voortzet waarin alles op een goede manier is geregeld. Hierdoor keerde de rust al snel terug, en ik keek uit naar het moment van het huwelijksaanzoek. 

Een paar dagen later was het zover: het huwelijksaanzoek. Ik was er niet bij, maar ik wist wel waar en wanneer het plaats zou vinden. Ik wachtte rustig op een appje, dat een uur eerder bleek te komen dan ik had verwacht. Ik opende het filmpje waarin ik zag dat mijn vader mijn bonusmoeder ten huwelijk vroeg, en zij ‘ja’ antwoordde. Waar ik op het begin had verwacht dat ik alleen maar blijdschap zou voelen, kon ik op dat moment alleen maar huilen. Ik snapte niet hoe dat kwam. Ik was toch zo blij? 

Duidelijkheid

Later heb ik hier met mijn vader over gebeld. Ik merkte dat ik vooral veel behoefte had aan duidelijkheid over wat het huwelijk voor ons ging betekenen. Hij vertelde dat hij samen zou gaan wonen met mijn bonusmoeder, en dat dat de grootste verandering voor ons zou zijn. Ik vond het fijn dat hij dit zo duidelijk uitlegde. Ik heb daarna ook wat vriendinnen gebeld om het erover te praten. Zij benoemde dat mijn gevoel helemaal niet gek was, en dat het ook een grote verandering is. Dat zorgde bij mij voor veel rust. 

Op dit moment ben ik stapje voor stapje aan het voorbereiden op het huwelijk. Zo vertel ik aan mijn vader wat ik nodig heb, en andersom geeft hij updates over het huwelijk. Dit werkt voor mij heel goed, omdat ik op deze manier het gevoel heb dat wij elkaar echt begrijpen. Ik heb veel zin in de bruiloft, maar accepteer het ook als het even wat lastiger is. Zo’n grote verandering is natuurlijk ook niet niks, en alle gevoelens die je daarbij voelt zijn helemaal oké. 

Geef jezelf tijd om te wennen

Al met al kijk ik erg uit naar het huwelijk en gun ik mijn vader en bonusmoeder al het moois van de wereld toe. Het maakt mij blij om te zien dat mijn vader zo gelukkig is. Ik weet dat het ook oké is dat ik mij er af en toe wat minder fijn bij voel. Dat mag er ook zijn. En als dat er is, heb ik een paar hele lieve mensen om mij heen die er voor mij kunnen zijn.

Ik hoop, dat als je dit leest, je jezelf de tijd geeft om te wennen aan de nieuwe situatie met een samengesteld gezin. Alle gevoelens en gedachten mogen er zijn, en iedereen gaat er anders mee om. Gun jezelf de ruimte om met je ouder(s) te bespreken hoe jij je erbij voelt, en verzamel fijne mensen om je heen die er voor je kunnen zijn. Als je dat laatste lastig vindt, kun je altijd een buddy aanvragen bij Villa Pinedo. Wij zijn er voor jou!