Marlotte: “Mijn stiefmoeder heeft een plekje gevonden in mijn hart”

Villa Pinedo
10 okt 2022

Een nieuwe liefde voor een van mijn ouders was misschien wel het laatste waar ik aan wilde denken toen mijn ouders gingen scheiden, en het laatste waar ik bovenop alles aan zou kunnen en willen wennen.

Een nieuwe vriendin

Toen mij iets meer dan een maand na de scheiding werd verteld dat papa een nieuwe vriendin had was dit dus even slikken. Mijn reactie hierop als puber van 14 was me er compleet tegen te verzetten, ik wilde absoluut niets te maken hebben met deze vrouw en daardoor een tijdje ook niet met mijn vader. Mijn zus en ik besloten heel stellig dat we “haar” niet wilden ontmoeten en dat papa elk spoor van haar bij ons weg moest houden, zo werden wij ontzettend boos als er nog een haarelastiekje van haar in de auto lag en mocht hij het niet over haar hebben.

Hoe ik er nu op terugkijk is dat ik een hoop grote emoties had voor een stiekem toch wel klein meisje, dat ik veel onmacht voelde en dit uitte in weerstand. Alhoewel ik nu inzie dat liefde iets onoverkomelijks is vind ik nog steeds dat mijn gevoel en reactie op dat moment er ook mochten zijn.

Het is natuurlijk niet niks wanneer je in korte tijd opeens aan allemaal grote veranderingen moet wennen.  

Nieuw zusje

Toen mijn vader na een periode van slecht contact vertelde dat zijn vriendin zwanger was voelde ik mij opnieuw ontzettend machteloos en ongehoord, en had ik het gevoel dat dit nieuwe gezin van mijn vader betekende dat wij geen prioriteit meer waren voor hem. Ondanks dit verdriet voelde ik ook de hoop van nieuw leven en besloot ik toch het wrok dat ik voor mijn vader en zijn vriendin koesterde los te laten en hem te vergeven, zodat ik rust kon vinden voor mezelf maar nog belangrijker; zodat ik aanwezig kon zijn in het leven van mijn lieve kleine zusje(s).

Jeanet

Dit besluit zorgde er natuurlijk voor dat ik hoe dan ook papa’s vriendin na anderhalf jaar wel moest gaan ontmoeten, dit was ongemakkelijk en onwennig maar ik kon merken dat ze lief was en heel erg haar best voor ons deed.

Opeens kreeg de vrouw aan wie ik zo lang een hekel had gehad een gezicht en een persoonlijkheid en werd het moeilijk om mijn negatieve gevoelens voor haar vast te houden.

Nu, meer dan zes jaar later, krijgt Jeanet met moederdag van mij en mijn zus ook een cadeautje. Niet omdat ik haar zie als bonusmoeder, maar omdat ik geen betere moeder voor mijn zusjes had kunnen wensen. Ze is lief, zorgzaam en bovenal attent; wanneer het valentijnsdag is, als ik verhuis, ik een nieuw baantje heb of als ik ziek ben, ligt er al snel een kaartje op de mat ‘van mijn zusjes’. Leuke momenten van de meisjes worden vastgelegd op video’s die we doorgestuurd krijgen en als ze ons missen krijgen we een spraakmemo waarin ze dit vertellen.

Kort gezegd is mijn ervaring met stiefouderschap in een aantal jaren dus volledig omgeslagen van het meest vreselijke dat me op dat moment kon overkomen naar iemand die ik niet meer uit mijn leven kan wegdenken en heeft Jeanet dus, na een hoop doorzettingsvermogen, een plekje gevonden in mijn hart.  

Heeft je vader of moeder een nieuwe vriend of vriendin? Dan kun je deze brief aan hem of haar geven. Zodat zij weten hoe je je voelt. Er staan tips in om het voor jou en hem of haar wat makkelijker te maken.