Open brief

Aan alle gescheiden ouders van Nederland

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. ‘Wij’ zijn de 86.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Op die dag wordt alles wat vertrouwd was ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval één van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

De hele brief downloaden?

Vertel ons hoe je heet en hij komt naar je toe!

Don't speak Dutch?

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest

179 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Laurens Heidinga
3 jaren geleden

Brief aan alle kinderen van gescheiden ouders en aan mijn eigen zoon Sam Het mooiste en meest bijzondere wat mensen die van elkaar houden met elkaar kunnen maken is een kind, jullie dus. Misschien heb je mamma’s mooie ogen wel, en pappa’s stevige haren. Misschien kan je ook net als mamma heel goed zingen of net als pappa heel goed puzzelen. Dat komt omdat wij het beste in elkaar naar boven wisten te halen en dat allemaal in jou hebben gestopt, ons kind! Toen jij geboren werd was het voor ons heel erg spannend. Hele lieve kleine baby’tjes waren jullie… Lees verder »

Positieve mama
Positieve mama
6 jaren geleden

Lieve kinderen van gescheiden ouders, Ik ben een moeder die helaas 3 jaar geleden ervoor koos om te scheiden van de liefste papa van mijn kinderen. Helaas was hun papa niet de man die het door had hoeveel verdriet hij mij deed met veel dingen in ons huwelijk,maar de kids hebben hier haast nooit wat van gemerkt. Toen wij gingen scheiden hebben wij er heel bewust voor gekozen om onze kinderen nergens mee lastig te vallen en daar ben ik als moeder zijnde heel erg blij mee geweest. Juist doordat wij als ouders goed uitelkaar zijn gegaan en ook heel… Lees verder »

Anoniem
Anoniem
6 jaren geleden

Ik ben 13 jaar en zit net op de midellbare school en mijn ouders zijn net gescheiden ik haal minder goede cijfers daar baal ik van kan me niet goed concentreren ga voor het eerst naar mijn 2de huis iemand tips??

Ruben
3 maanden geleden
Reply to  Anoniem

Ik snap dat jij het lastig vindt.. Maar het moet niet jou probleem worden.. Jij word overal al bij betrokken. En ook dat je keuzes niet mag nemen, maar voor je wordt gekozen.. Het is niet dat ze bijde niet van jou houden… Maar het is niet meer van elkaar… Laat het niet in je hoofd gaan zitten… Alles gaat voorbij… Straks weet je niet beter en heb jij stilgestaan terwijl ze allemaal verder gaan…werk zelf aan een goede toekomst…

Hendrik jan
Hendrik jan
7 jaren geleden

Goed artikel!

....
....
7 jaren geleden

Hallo, ik heb sinds kort gehoord waarom mijn ouders gescheiden zijn… Alleen er is 1 probleem van mijn vader krijg ik een verhaal hoe het is gebeurd, maar van mijn moeder krijg ik weer een heel ander verhaal. Dit maakt me best verdrietig omdat ik niet weet wat ik moet geloven. Ik durf ook niet tegen ze te zeggen dat de andere een ander verhaal verteld. Het is al 11 jaar geleden dat mijn ouders uitelkaar gingen maar het blijft het blijft heel lastig. Vooral als ze in de zelfde kamer zijn voel je de spanning. Bedankt voor het lezen… Lees verder »

Tjalle
10 maanden geleden
Reply to  ....

Je ouders hebben allebei gelijk. Maar ze hebben echter een totaal andere belevingswereld hoe bepaalde zaken destijds zijn gelopen. De waarheid ziet men gewoon anders. Vaak is er een andere kijk op wat nu de oorzaak en het gevolg is.
PS.het ligt niet aan jou dat er twee verhalen zijn. Dat zie heel vaak bij een scheiding .

Ikke
Ikke
7 jaren geleden

Op m’n achtste gingen m’n ouders scheiden. Het werd me kort medegedeeld; ” We gaan scheiden, dan zijn we gelukkiger, jij wilt toch ook dat papa en mama gelukkig zijn?”… Natuurlijk wilde ik dat. Als ik verdrietig was, of boos, werd ik erop gewezen dat het beter was zo- papa en mama waren op deze manier blij en ik kreeg 2 slaapkamers, dus ik moest niet zeuren. Mama gaf papa de schuld en papa gaf mama de schuld. Papa werkte altijd, dus ik was het meest bij mama- toen haar vroeg waarom ik niet bij m’n vader kon wonen zei… Lees verder »

Mariska
3 jaren geleden
Reply to  Ikke

Wat had jou kunnen helpen toen en nu?

Beau
Beau
7 jaren geleden

Mijn ouders gaan ook scheiden
Maar ze doen nu zo veel aan het huis
Maar die scheiding verloopt bij mij niet goed bij jullie…..?

ANONIEMPJE
ANONIEMPJE
8 jaren geleden

mn drs zn gschdn
n k vnd dt nt knnn
ht s cht spr stm

@naniempje
@naniempje
8 jaren geleden

k*t het is gebeurt

@noniempje
@noniempje
8 jaren geleden

het is dan toch gebeurt
mijn ouders zijn gescheiden
de schakeling was heftig maar ik ben er nu wel overheen
van 1 tot en met 10 zou ik een 1 geven als het om verdriet gaat

Sophie
Sophie
8 jaren geleden

Lieve kinderen en ouders,

Ik heb dit zelf ook meegemaakt. Nog niet zo lang geleden. Voor ze zomervakantie van 2015. Deze brief is precies hoe ik me voel en hoe ik er over denk. Het voelt fijn om zoveel aardige en meedenkende reacties te lezen.

Door de scheiding van mijn ouders ben ik nog onzekerder geworden en verdrietig. Ik durf dit alleen niet te zeggen tegen mijn ouders en ook ben ik bang om deze brief te laten zien.

Mijn hele leven is veranderd.

trackback

[…] TIP! Lees ook even deze open brief  […]

Daphne
Daphne
8 jaren geleden

Ik was 7 toen mijn ouder gingen scheiden, ik heb het hier inderdaad erg moeilijk mee gehad. Mijn vader en mijn moeder hadden vroeger al veel problemen samen, mijn vader was een keer zo boos dat hij met dingen door de kamer gooiden en toen weg wou rijden met de auto terwijl mijn moeder op de weg stond reed hij haar gewoon bijna aan gelukkig kon me moeder net op tijd weg springen. Gewoon voor mijn ogen. Altijd maar aan het werk, ik zag hem alleen in de avond als die weer klaar was met werken. Door dat vele werken… Lees verder »

Prscll
Prscll
8 jaren geleden

Het is vreselyk te lezen!! Maar echter kan ik zeggen dat niet alle gescheiden ouders zo zyn! Myn ouders hebbn dit allemaal geregeld zonder my erby te betrekken en hebben my altijd beschermd voor alles en alles wat met my te maken altijd overlegd. Zodat ik ondanks dat zy hen geluk niet by elkaar vonden wel het geluk had met hen als myn ouders!! Het vreselyk te lezen dat niet alle gescheiden ouders zo zijn. Maar toch bestaan er ook ouders die het beste willen voor hen kind. Scheer ze niet allemaal over een kant. Want ondanks de scheiding van… Lees verder »

zorgwerker
zorgwerker
8 jaren geleden

Bestaat de brief ook in het Engels, Turks en Marokkaans?

Hendrik jan
Hendrik jan
7 jaren geleden

Goed artikel!

....
....
7 jaren geleden

Hallo, ik heb sinds kort gehoord waarom mijn ouders gescheiden zijn… Alleen er is 1 probleem van mijn vader krijg ik een verhaal hoe het is gebeurd, maar van mijn moeder krijg ik weer een heel ander verhaal. Dit maakt me best verdrietig omdat ik niet weet wat ik moet geloven. Ik durf ook niet tegen ze te zeggen dat de andere een ander verhaal verteld. Het is al 11 jaar geleden dat mijn ouders uitelkaar gingen maar het blijft het blijft heel lastig. Vooral als ze in de zelfde kamer zijn voel je de spanning. Bedankt voor het lezen… Lees verder »

Ikke
Ikke
7 jaren geleden

Op m’n achtste gingen m’n ouders scheiden. Het werd me kort medegedeeld; ” We gaan scheiden, dan zijn we gelukkiger, jij wilt toch ook dat papa en mama gelukkig zijn?”… Natuurlijk wilde ik dat. Als ik verdrietig was, of boos, werd ik erop gewezen dat het beter was zo- papa en mama waren op deze manier blij en ik kreeg 2 slaapkamers, dus ik moest niet zeuren. Mama gaf papa de schuld en papa gaf mama de schuld. Papa werkte altijd, dus ik was het meest bij mama- toen haar vroeg waarom ik niet bij m’n vader kon wonen zei… Lees verder »

Beau
Beau
7 jaren geleden

Mijn ouders gaan ook scheiden
Maar ze doen nu zo veel aan het huis
Maar die scheiding verloopt bij mij niet goed bij jullie…..?

ANONIEMPJE
ANONIEMPJE
8 jaren geleden

mn drs zn gschdn
n k vnd dt nt knnn
ht s cht spr stm

@naniempje
@naniempje
8 jaren geleden

k*t het is gebeurt

@noniempje
@noniempje
8 jaren geleden

het is dan toch gebeurt
mijn ouders zijn gescheiden
de schakeling was heftig maar ik ben er nu wel overheen
van 1 tot en met 10 zou ik een 1 geven als het om verdriet gaat

Sophie
Sophie
8 jaren geleden

Lieve kinderen en ouders,

Ik heb dit zelf ook meegemaakt. Nog niet zo lang geleden. Voor ze zomervakantie van 2015. Deze brief is precies hoe ik me voel en hoe ik er over denk. Het voelt fijn om zoveel aardige en meedenkende reacties te lezen.

Door de scheiding van mijn ouders ben ik nog onzekerder geworden en verdrietig. Ik durf dit alleen niet te zeggen tegen mijn ouders en ook ben ik bang om deze brief te laten zien.

Mijn hele leven is veranderd.

trackback

[…] TIP! Lees ook even deze open brief  […]

Daphne
Daphne
8 jaren geleden

Ik was 7 toen mijn ouder gingen scheiden, ik heb het hier inderdaad erg moeilijk mee gehad. Mijn vader en mijn moeder hadden vroeger al veel problemen samen, mijn vader was een keer zo boos dat hij met dingen door de kamer gooiden en toen weg wou rijden met de auto terwijl mijn moeder op de weg stond reed hij haar gewoon bijna aan gelukkig kon me moeder net op tijd weg springen. Gewoon voor mijn ogen. Altijd maar aan het werk, ik zag hem alleen in de avond als die weer klaar was met werken. Door dat vele werken… Lees verder »

Prscll
Prscll
8 jaren geleden

Het is vreselyk te lezen!! Maar echter kan ik zeggen dat niet alle gescheiden ouders zo zyn! Myn ouders hebbn dit allemaal geregeld zonder my erby te betrekken en hebben my altijd beschermd voor alles en alles wat met my te maken altijd overlegd. Zodat ik ondanks dat zy hen geluk niet by elkaar vonden wel het geluk had met hen als myn ouders!! Het vreselyk te lezen dat niet alle gescheiden ouders zo zijn. Maar toch bestaan er ook ouders die het beste willen voor hen kind. Scheer ze niet allemaal over een kant. Want ondanks de scheiding van… Lees verder »

zorgwerker
zorgwerker
8 jaren geleden

Bestaat de brief ook in het Engels, Turks en Marokkaans?

Joy
Joy
8 jaren geleden

Vooral dat houden van allebei is heel moeilijk
Xx joy

Anoniem
Anoniem
8 jaren geleden

Toen ik deze brief las schoten de tranen in mijn ogen, ik herken alles zo goed het is al 10 jaar dat mijn ouders zijn gescheiden maar ze maken nog steeds ruzie alleen ik ben bang als ik ze deze brief laat zien dat ze dan boos worden ofzo
Xx anoniem

trackback

[…] Open brief […]

trackback

[…] Kinderen moeten niet hoeven kiezen. Lees deze brief […]

trackback

[…] naar hoe je zelf dingen hebt aangepakt. Laat ik beginnen met te zeggen dat het boek aanvangt met een brief aan alle gescheiden ouders van Nederland. Die moet je echt gelezen hebben. Zo mooi, zo duidelijk, maar ook zo verhelderend. Ik verklap […]

s@s
s@s
8 jaren geleden

zo veel mensen met ieder allemaal hun eigen mening. daar zijn we ten slotte allemaal erg goed in. wat mij wel beetje frustreert is dat er mensen zijn die dit delen op bijv Facebook, maar zelf one big happy family zijn. en dit niet mee hebben gemaakt maar wel duidelijk kunnen vertellen hoe ze erover denken. ik kan helaas wel uit ervaring praten. en hoewel het mijn eigen keus was, ben ik hier absoluut niet trots op. welke keus ik ook maakte het was/ is niet goed voor mijn kinderen. bij elkaar blijven niet maar ook uit elkaar gaan niet.… Lees verder »

Piet
Piet
8 jaren geleden

Ik ben 24 en ouders zijn gescheiden op me 8ste met heel veel ruzie. Nooit verwacht dat ik hier persoonlijke problemen van zou meekrijgen. 1 positief ding is dat je er hard va word en geen zacht eitje bent die alles maar normaal vind. Ik wil graag kwijt aan veel ouders op deze site (want ik denk dat ze dat niet beseffen) is: dat als je ouders zijn gescheiden met haat en ruzie, dat elke keer dat pa of ma bijv klootzak zegt. Dat dat ook inhoud dat pa of ma tegen hun kind zegt dat hij/zei een klootzak is.… Lees verder »

Wendy
Wendy
8 jaren geleden

En net als bij elke relatie heb je ook voor deze geweldige opstelling die recht doet aan je kind(eren) nog altijd 2 mensen nodig. Het is heel erg om met lede ogen te moeten aanzien dat je ex zijn of haar belangen bóven die van de kinderen stelt…maar zonder medewerking van die ander kan jij alleen beïnvloeden hoe jij zel handelt en wat jij zegt/niet zegt tegen de kinderen. Hoe dan ook voor kinderen is het verschrikkelijk dat is een ding wat zeker is!

Karin
Karin
9 jaren geleden

Het is fantastisch wanneer je als ouders in een moeilijke situatie probeert te vechten voor het huwelijk maar bij elkaar blijven voor de kinderen is geen optie. Kinderen voelen haarfijn aan wanneer de ouders ongelukkig zijn en een huwelijk op basis van kinderen ipv op basis van liefde is geen huwelijk. Ga je toch scheiden zet dan inderdaad de kinderen op de eerste plaats. Onbegrijpelijk dat sommige ouders hun kinderen verdriet doen door slecht over de andere ouder te praten. Besluit je toch te gaan scheiden, probeer er dan fatsoenlijk uit te komen.

Marsha
Marsha
9 jaren geleden

@Wynand We hebben een Engelse vertaling van de brief. Stuur je even een mailtje naar info@villapinedo.nl, dan mailen we de brief naar jou!

Groet Marsha

Jacky
Jacky
9 jaren geleden

Ik vind het een fantastische brief, ik hoop dat het vele ouders de ogen zal openen. Vroeger werd gezegd dat scheiden maar beter was als de ouders heel veel ruzie maakten. Nu wordt daar toch wel iets anders naar gekeken: bij elkaar blijven voor de kinderen is soms toch zo gek nog niet. In ieder geval tot zij op eigen benen kunnen staan en zo lang je het geruzie binnen de perken en weg bij de kinderen kan houden. Het verdriet van een scheiding bij de kinderen is al die tijd onderschat. Ouders gaan verder, maar kinderen kunnen er nog… Lees verder »

Bart
Bart
9 jaren geleden

Lethi, indien ik had geschreven dat ik haar haat dan had ik je gelijk gegeven. Maar dat is juist het punt, ik haat haar niet maar zij haat mij. Maar kennelijk is een aantal van jullie zo diep geraakt door jullie eigen problemen dat jullie je eigen problemen gaan projecteren op anderen. In de psychologie noemt men dat spiegelen of projecteren (afhankelijk vanaf welke kant men het beziet). Ik postte mijn postings hier juist om aan te geven dat wat ik in de afgelopen jaren heb geprobeerd, zonder mijn kinderen er hoe dan ook in te willen betrekken, het niet… Lees verder »

Lehti
Lehti
9 jaren geleden

Beste Bart, Voor jou is het een ramp. Maar door je verhaal juist HIER te delen maak je meer kapot dan je doorhebt. Weet je wat een beschermende factor is bij kinderen van gescheiden ouders? De zekerheid dat ze in liefde zijn verwekt, dat hun ouders eens van elkaar hielden. En, nog belangrijker, een neutrale derde (dus niet papa of mama) bij wie ze terecht kunnen om hun verhaal te doen, ook eens te kunnen klagen over papa of mama, of te vertellen hoe lief papa/ mama was. Tegen de ander, zonder scheve blikken (zie brief). Jouw kinderen zullen bij… Lees verder »

Bart
Bart
9 jaren geleden

Beste Barbara, een diagnose van Borderline is bij haar gesteld door een therapeut en zij WEIGERT op alle punten mee te werken aan Villa Pinedo / Het Lorentzhuis. Het belang van de kinderen staat niet in haar vaandel maar haar eigen ego. Zelfs de rechtbank had haar gewezen op dit project en ze weigert. Juist vanwege het belang van de kinderen, want de kinderen zaten in de auto waarin op mij werd ingereden en de kinderen zagen dus hoe ik door de auto 75 meter werd meegesleurd, stop ik met het gevecht. JUIST uit het belang voor mijn kinderen zodat… Lees verder »

mell
mell
9 jaren geleden

Ouders hebben toch ook gewoon een leven zij zijn ook maar mensen.
Als het niet gaat dan gaat het niet klaar

barbara
barbara
9 jaren geleden

Ik vind het zo Misselijk makend dat er hier “ouders” zijn die uitgebreid in de slachtoffer rol gaan zitten en hun gal spugen over hun ex tot aan wat ZIJ mogelijk aan ziektebeeld heeft, tot aan kopieën van een brief aan een instantie toe. Wat verwacht je nou ?? Wat kunnen wij eraan doen ?? Heb je het idee dat wij je mededogen en steun gaan geven ??En sla jij de plank even volledig mis ?? Het gaat niet om jou !!!! Zoek een therapeut en ga daar lekker 3 x in de week zitten klagen hoe zielig en gefrustreerd… Lees verder »

Tan
Tan
9 jaren geleden

En het verhaal gaat er niet over of mensen wel of niet moeten scheiden. Het gaat erover dat er boven de hoofden van kinderen wordt gevochten. En bepaalde ouders dat belangrijker vinden dan het geluk van hun kind. Kinderen worden er doodongelukkig van, maar bepaalde ouders vinden het belangrijker on hun gram te halen. Iedereen water bij de wijn en ….. Gunnen… Als elkaar meer wordt gegund, dan komen ze een stuk verder. Als je de ander bepaalde dingen gunt, dan plukt je kind daar ook de vruchten van.

Tan
Tan
9 jaren geleden

Mijn ex en mijn beste vriendin werden verliefd op elkaar. Na 15 jaar werd ik verlaten. Hoe veel pijn dit ook doet, mijn ex is geen slechte vader. Ik heb nooit slecht gesproken over hem tegen mijn kind. En als haar stiefmoeder haar haar mooi had gemaskt, dan zei ik dat het mooi was. Mijn ouders heb ik er voor het grootste gedeelte buiten gelaten. Die moeten zich vooral bezig houden met opa en oma zijn. En het blijft toch de vader van hun kleindochter. Wij hebben gekozen voor de helft van de week bij de ene ouder en de… Lees verder »

Louise
Louise
9 jaren geleden

Maar weet je? Kinderen kunnen ook op latere leeftijd last krijgen als ouders die niet van elkaar houden bij elkaar blijven. Dat voelt net zo onveilig.
Ik ben daar het levende voorbeeld van. In mijn geval had ik liever gehad dat mijn ouders gescheiden waren.

Wynand
Wynand
9 jaren geleden

Geweldig. Heeft iemand een Engelse vertaling van deze brief?