Aan alle gescheiden ouders

Deze open brief is al aan 200.000 ouders gegeven. Er staat in wat veel kinderen van gescheiden ouders denken en voelen. Je kan de brief aan je eigen ouders geven, de brief kan toegevoegd worden aan het ouderschapsplan of worden voorgelezen tijdens een rechtszaak tussen ouders.

Aan alle gescheiden ouders van Nederland

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. `Wij ‘ zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Op die dag wordt alles wat veilig en vertrouwd was ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

De hele brief downloaden?

Vertel ons hoe je heet en hij komt meteen naar je toe!

176
Reacties

avatar
176 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
124 Comment authors
Positieve mamaAnoniemHendrik jan....Ikke Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Peter
Advies van jongeren
Peter

Tranen en een brok in m’n keel. Wat een goede brief!

De scheiding is niet terug te draaien, dat kan ook niet, moet ook niet. Maar jullie kinderen zijn wel het allerbelangrijkste.

Gelukkig doe ik al heel veel dingen wel goed. Aan de andere dingen blijf ik werken!

Bedankt voor de wijsheid en het inzicht.

Gescheiden Papa van 2 geweldige kids

Donald
Advies van jongeren
Donald

Mooie duidelijke brief. Het lijkt me afgrijselijk om als kind mee te maken en ik weet als (ex-) vader hoe de andere kant voelt. Dit moet niemand willen maar…
Ik zal jullie adviezen ter harte nemen en het proberen te vertalen naar mijn situatie. Bedankt voor de duidelijke boodschap.

Donald (vader van 3 kinderen)

Nic
Advies van jongeren
Nic

Wat een alles verwoordende, mooie brief die recht in het hart van de papa’s en de mama’s moet binnenkomen. Ik heb tranen in mijn ogen! Was deze brief er 22 jaar geleden maar! Na 20 jaar vechtscheiding van mijn ouders heb ik er als, inmiddels zelf moeder, nog steeds last en verdriet van. Tot op de dag van vandaag kunnen mijn ouders niet samen in 1 ruimte zijn. Zelfs niet na de geboorte van hun eerste kleinkind… Ik hoop dat alle (aanstaande) gescheiden ouders heel goed naar deze brief willen kijken en hoop voor alle kinderen dat hun stem gehoord… Lees verder »

Robin
Advies van jongeren
Robin

Als kind van gescheiden ouders hoorde ik de brief vanmorgen op Radio1. Tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel. Ben nu 33 jaar en heb er nog steeds last van. Als vader weet ik nu, dit mag je je kinderen niet aandoen. Het maakt zo veel kapot… Ik hoop dat ik er ooit overeen kom.

Gescheiden, maar vader voor altijd
Advies van jongeren
Gescheiden, maar vader voor altijd

Wauw. Die komt binnen.
De briefschrijvers hebben volkomen gelijk. Ze verwoorden wat ontzettend veel kinderen denken of voelen, maar niet kunnen of durven zeggen.
Eigenlijk moet elke ouder die in scheiding gaat, dit verplicht lezen. Boven zijn en haar bed hangen. En misschien wel een brief terug schrijven, wat hij en zij gaan doen om dit ook echt waar te maken. Al is die brief alleen maar voor zijn en haar eigen ogen…

Sandra
Advies van jongeren
Sandra

Op mijn dertiende zijn mijn ouders gescheiden, nu 37 jaar geleden. Ze hadden een vechtscheiding die tot op vandaag voortduurt. Beiden hebben zich nooit afgevraagd wat dit voor ons (de kinderen) betekent. Pas als ze beiden dood zijn, zal de vete met hun mee het graf ingaan. Het “veilige huis” is op mijn dertiende ingestort en is bij beide ouders niet meer opgebouwd. Ik heb in mezelf m’n eigen veilige huis opgebouwd. Ik zou willen dat mijn ouders de voorbeeldbrief begrepen, maar dit is voor hen onmogelijk. Ik hoop dat er toch (gescheiden) ouders zijn die het wèl begrijpen. Die… Lees verder »

Brigitte
Advies van jongeren
Brigitte

Nondeknetter, die komt even binnen! Mijn hart gaat direct uit naar mijn prachtige dochter en twee prachtige stiefkinderen. Wat zou ik hen graag de veiligheid willen geven waar zij gewoon recht op hebben. Op twee fijne, veilige huizen. Geen vechtende ouders. Ouders van wie zij zo ontzettend veel mogen houden en dat op alle wijzen mogen laten blijken. Deze brief zet me, wederom, aan het denken. Mijn nieuwe partner en ik werken eraan, proberen onze kinderen te geven wat zij nodig hebben. We blijven leren. Niet alleen uit boeken, maar vooral van onze kinderen. De brief… die stuur ik door… Lees verder »

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Mijn ervaring is dat rechters totaal niet luisteren naar wat kinderen inbrengen of ouders op tafel leggen bij de zitting, al doen advocaten het nog zo goed/slecht. Er is een standaard procedure: rechtbank weet het niet, laten we onderzoek doen door kinderbescherming –> komt met onbetrouwbare rapportages die niet op waarheid zijn gebaseerd –> rechter neemt klakkeloos over. De zitting is slechts voor de vorm, om de illusie bij het gepeupel hoog te houden dat er hoor-wederhoor plaats vindt en de rechter kan zich verschuilen achter een rapportje van zgn onpartijdige deskundigen. Terwijl ook de RvdK het niet weet, maar… Lees verder »

Roelfina
Advies van jongeren
Roelfina

Ik heb mij als jurist en NMI-registermediator gespecialiseerd in familierecht. Toen ik de brief onder ogen kreeg dacht ik meteen: die moeten alle ouders die in mijn praktijk komen lezen! Ik laat de brief nu standaard lezen aan ouders die bij mij in mediation zijn. En iedere keer weer zie ik dat het een diepe indruk maakt. Je ziet gewoon de kwartjes vallen. Laatst zei iemand letterlijk: “Ja, dit is wat er fout gaat. Je moet niet jezelf maar het kind centraal stellen”. Ik ervaar de brief als een enorme bijdrage aan het tot stand komen van goede ouderschapsplannen en… Lees verder »

Die ene..
Advies van jongeren
Die ene..

Ik ken de gevoelens, als “gescheiden” vader en na diverse relaties waar kinderen bij betrokken waren. Zelf ben ik er al lange tijd overheen,maar merk dagelijks bij vorige en huidige partners hoe de ” natuurlijke” ouders maar zeer zeker niet te vergeten de GROOT-ouders nog veel oud zeer in stand houden… Zelfs als de scheiding al langer is dan het hele huwelijk heeft geduurd… Namaste

José
Advies van jongeren
José

Wat een goede brief, het zet je wel aan het denken! Ik ben zelf sinds 1 jaar gescheiden en heb 2 volwassen kinderen, die beiden op zich zelf wonen. Maar ook aan hen merk ik dat ze zeker nog last van de scheiding hebben, een van hen zei zelfs dat ze liever klein was geweest op het moment van de scheiding. Ik had niet gedacht dat het ook voor hen nog zoveel impact zou hebben. We hebben beiden gezegd dat ze absoluut niet hoeven te kiezen, maar het blijft moeilijk om hier mee om te gaan. Ook ik bega soms… Lees verder »

Philip Winkelhorst
Advies van jongeren
Philip Winkelhorst

Omgang tussen kind en ouder is helemaal geen zaak voor advocaat maar een zaak voor de Staat (BJZ) Kinderen hebben een fundamenteel recht op bescherming van hun familiebanden en een fundamenteel recht op contact, zorg en liefde van beide ouders. Onze rechtsstaat is VERPLICHT dit met alle beschikbare middelen en inzet te beschermen. Echter dit gebeurd volstrekt onvoldoende. Dit kan niet anders uitgelegd worden als ernstige discriminatie van het betreffende kind. Ook de vrijwilligheid die de omgangsintrekkende ouder wordt gelaten is een duidelijke aanwijzing van discriminatie van ouder en kind. Discriminatie is een misdrijf! Ouder en ook het kind moeten… Lees verder »

Anneke
Advies van jongeren
Anneke

Maar waarom zou je als kind kiezen dan? Als de rechter vraagt voor wie kies je kun je toch zeggen: ik weet het niet, of: ik kies niet.

koen
Advies van jongeren
koen

jammer word in nederland te vaak te snel altijd geluisterd naar de moeder zolang de moeder bij een scheiding meer rechten heeft dan de vader zullen er altijd problemen blijven eerst zal dat moeten veranderen bij een scheiding bestaat er geen gelijkheid voor partners wat raar is getrouwd wel de zelfde rechten maar bij een scheiding blijkt de moeder ineens meer rechten te hebben

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Inderdaad een mooie brief.En ik begrijp deze kinderen ook volledig,alleen heb je het als ouder niet altijd in de hand,er zijn bv moeders of vaders die hun kind in de steek laten,en probeer dan die partner maar eens te overtuigen,ook als zij of hij het contact onmogelijk maakt.Mijn ex is onderandere zo een persoon,daarom dat ik eens zoveel voor mijn zoontje doe .

tonny
Advies van jongeren
tonny

Er is niks verkeerds te melden over die brief, en ja hij komt binnen. Mijn ervaring is dat mijn kind dit niet zo snel zal zeggen, zijn verdriet uiten en de frustraties verwoorden die hem dwars zitten, daarom raakt mij de brief. Nu ben ik een gescheiden (5 jr geleden) vader van een pracht zoon (9 jr), onze scheiding is verlopen zoals het zou moeten hoor ik vaak, en ja ik ben er zelf ook “trots” op dat we ons kind nooit met ruzies of ellende opgezadeld hebben. We zijn er samen uitgekomen, een 2e huis op 10 min afstand,… Lees verder »

Jennifer
Advies van jongeren
Jennifer

Wauw, meer kan ik hier even niet opzeggen..

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Mooi geschreven, maar een narcistische ouder zoals de vader van mijn kinderen zal dit echt niet interesseren en zal zijn gedrag hierdoor ook niet veranderen…. jammer genoeg…

Marianne
Advies van jongeren
Marianne

Ik zal het nooit begrijpen, dat 2 mensen die ooit zoveel van elkaar hebben gehouden en kinderen hebben uit liefde, elkaar zwart kunnen maken. Elkaar de liefde naar en van hun kinderen niet gunnen. Co-ouderschap is m.i de oplossing. Beide verantwoordelijk. Even veel! Woon bij elkaar dicht in de buurt en verwerk je verdriet ipv omzetten in haat. Huil maar hou je hoofd erbij. Je mantra: ‘in-het-belang-van-de-kinderen’. Waardeer elkaar om wie je was en bent en gedenk je liefde. De kinderen zijn daar een bewijs van immers. Praat en blijf met elkaar praten. Dan wordt je als gezin sterk. En… Lees verder »

Goede brief
Advies van jongeren
Goede brief

Ik begrijp heel goed wat hier staat, mijn ouders hebben elkaar in bijzijn van ons nooit zwart gemaakt. Mijn vader was alcoholist en daardoor hebben wij als kinderen de keuze gemaakt om niet meer naar hem toe te gaan, het was ook te onveilig. Soms hebben ouders het niet in de hand over hoe de ander is. Sommige ouders kunnen ook heel moeilijk doen bijv. een vader die van de moeder de kinderen niet mag zien en daar heel weinig tegen kan doen omdat de moeder zoveel rechten heeft. Geloof me vaders doen het niet altijd verkeerd… Dat wordt wel… Lees verder »

Anoniem
Advies van jongeren
Anoniem

Ben 33 jaar en mijn ouders zijn net een paar maanden gescheiden. Heb zelf twee jongens van 3 en 7 jaar . Maar dit word idd mooi omschreven. We hebben nu rust nodig om alles te verwerken. Heeft veel indruk op onze oudste .en kids praat erover hoe moeilijk het ook is. Liefs.

Martijn
Advies van jongeren
Martijn

Ben 4 jaar geleden gescheiden, vanaf het eerste moment was het welzijn van onze kinderen (toen net geen 2 en net geen 5) mijn belangrijkste ijkpunt. Ze nooit een ruzie of discussie laten bijwonen, nooit een lelijk woord over hun moeder. Interesse tonen wat er bij de andere ouder gebeurt, samen praten over de kinderen en beslissingen nemen, terwijl ik haar bloed wel kon drinken. De tijd nemen bij de wekelijkse overdracht. En het gaat heel erg goed met de boys, en met mij en mijn ex. Ik ben stomverbaasd over hoe andere ouders er een eindeloos slagveld van maken.… Lees verder »

Carine
Advies van jongeren
Carine

Bedankt voor deze brief. Het valt me op dat er veel gescheiden ouders reageren maar ik hoop dat vooral de kinderen van de gescheiden ouders hier hun voordeel mee kunnen doen. Ik ben zelf kind van gescheiden ouders en je hebt helemaal geen vechtscheiding nodig om toch er heel veel pijn en verdriet van te hebben. En daarna nog weer een hoop gedoe (zoals elke verjaardag weer even onderhuids gaan zitten katten). En als je zwanger bent/een diploma haalt of wat voor levensgebeurtenis dan ook, daarbij ook nog eens een keer dat zo moet brengen dag jij niet 1 van… Lees verder »

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Sorry carine, maar nu zeg je iets dat ik niet vind passen op deze site voor kinderen: niet scheiden???!!! Dit meen je toch niet serieus? Dan heb je het een paar jaar moeilijk…huh??? Wie zegt dat het maar een paar jaar is??? Dat betekent dus ook dat de kinderen het moeilijk hebben. En ik heb gelezen dat kinderen jarenlange ruzie erger vinden dan scheiden. En wat denk je bij mishandeling? Moet ik mijzelf en evt de kinderen maar laten mishandelen??? En jij kunt voor een ander niet bepalen of een scheiding wel of niet nodig is. Wat voor de 1… Lees verder »

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Ik werk in een jongerencentrum en zie dagelijks de gevolgen van scheidingen. Er zijn onhoudbare situaties, maar er zijn ook tal van scheidingen op basis van ‘de liefde was er niet meer’, ‘we hebben niks meer gemeen met elkaar’, ‘jij geeft mij niet meer wat ik verlang’ etc. En die scheidingen zijn zo pijnlijk voor jongeren. En daar start het pas… alle verwarring naderhand bij nieuwe partners/stiefbroertjes en -zusjes. Helaas zijn jongeren die het niet kunnen vinden met hun nieuwe stiefvader of moeder, geen uitzondering. En het meest pijnlijke is dat hun eigen ouder de kant kiest van de nieuwe… Lees verder »

tasja
Advies van jongeren
tasja

Mijn ouders zijn 40 jaar geleden gescheiden, het lezen van deze brief maakt na al die jaren het verdriet nog helemaal los. Van mij mag ie op alle billboards in alle dorpen en steden van Nederland. Diep van binnen gaat de pijn nooit over denk ik. Afijn, ik ben toch zeker al 25 jaar getrouwd en ook mijn huwelijk is niet altijd zo mooi geweest, er waren tijden dat er een scheiding aan zat te komen. Maar ik wilde dit perse niet voor mijn kinderen. Na een fikse dip van 3 jaar heb ik de liefde teruggevonden die ik ooit… Lees verder »

Marretje
Advies van jongeren
Marretje

Ik heb gehuild bij het lezen van de brief. Ik zit er midden in en ik ben in dit geval de persoon die ervoor kiest om na een relatie van 25 jaar te stoppen met de relatie. Iemand zei mij onlangs dat het mooiste cadeau wat je je kind kan geven als een scheiding onvermijdelijk is dat je als ouders gewoon op een normale volwassen manier met elkaar kan blijven gaan. Helaas….meeste ouders zijn niet in staat om zich volwassen te gedragen. Ik voel de pijn die mijn kinderen op dit moment hebben en dat maakt dat ik elke dag… Lees verder »

Marretje
Advies van jongeren
Marretje

Nog niet zo heel lang geleden schreef ik een blog die ik de naam “Dont use love as a throwaway product” noemde. Inhoudelijk ging het over het gemak waarmee hedendaagse ouders omgaan met liefde. Het gemak waarmee ze een einde maken aan relaties en hoe ze nog makkelijker nieuwe liefdes in het leven van hun kinderen brengen en de gevolgen die het kan hebben. Ik ben nog steeds van mening dat mensen te makkelijk opgeven. We vechten er bijna niet meer voor. Alles is uit zijn taboesfeer getrokken. Liefde en lust halen we door elkaar en we zijn heel makkelijk… Lees verder »

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Prachtige brief, tranen over m’n wangen…soms is de scheiding niet je eigen keus en moet je er het beste van maken…

mama van een super dochter

vanny
Advies van jongeren
vanny

wat een perfecte omschrijving van hoe veel kinderen zich voelen. 10 jaar na de scheiding van mijn ouders voel ik mij nog zo… ik heb nooit gepraat over de pijn die het mij heeft gedaan. ik moest snel volwassen worden en voor mijn jongere broertje zorgen zodat mijn moeder kon werken om voor ons te kunnen zorgen. zij zal mij hier uiteraard heel dankbaar voor zijn en hier heel veel waardering voor hebben, dat heb ik ook voor haar. er is echter nooit gevraagd aan mij wat het met mij heeft gedaan en hoe het voor mij voelde. na 10… Lees verder »

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Het doet pijn in m’n hele lijf als ik dit lees… ik heb 3 kinderen (van 0, 3 en 5) en mijn man wil van me scheiden. Afschuwelijk…

H
Advies van jongeren
H

Mijn ouders zijn niet gescheiden en dat lijkt een compliment waard. Ze zouden ons geen pijn gedaan hebben. Soms heb ik gedacht dat hun keuze om bij elkaar te blijven onverstandig was. Veel van wat gescheiden ouders op afstand doen hebben ik en mijn broers in de relatie van mijn ouders ervaren. Ik herken en erken de invloed op kinderen van gescheiden ouders en ik heb me in de thuissituatie niet veilig gevoeld, zag ouders die lekaar negeerden, was bij de conflicten en hoorde hun slechte verhalen over elkaar. Ze hebben elkaar niet verlaten. Ik heb de overtuiging dat ze… Lees verder »

Marianne
Advies van jongeren
Marianne

Beste H,

Die pijn herken ik….de pijn van ouders die bij elkaar bleven. Omdat ze dachten dat dat beter was. Omdat ‘de buitenwereld’ dat vond. Omdat ‘ons-soort-mensen’ niet scheidden. Omdat dat goed is voor de kinderen.
Ik zag als kind ook die bitterheid, voelde de haat, de uitzichtloosheid, dat geven ouders door. Ook al denken ze van niet. Ik kamp alle dagen nog met die somberheid.
Ondanks mijn happy scheiding, super beginnende volwassenen. Goede co-ouderschap. En…schuldgevoel, ondanks beter weten.
Een lieve groet, van een trotse moeder

Anouk
Advies van jongeren
Anouk

Lieve Lisa en Maran, Heel mooi en waar deze brief op Villa Pinedo. Wij, mijn vriend en ik, werken er zo hard aan om jullie dit te geven, maar o zo moeilijk voor mij als gescheiden moeder die in een situatie zat met huiselijk geweld waar jullie, kinderen van gescheiden ouders bij waren. Zowel toen mijn middelste zoon in de buik zat en mijn oudste dochter op de arm van jullie biologische vader terwijl ik zwanger was en mocht incasseren. Uit angst heb ik gezamenlijk ouderlijk gezag getekend en wil ik bovenstaande voor jullie realiseren, al heel lang.. maar het… Lees verder »

Karel
Advies van jongeren
Karel

Hoi, vorig jaar gaf mijn vrouw aan van mij te willen scheiden. Dit kwam geheel onverwachts. Zij heeft mij altijd verteld dat zij in de overgangsfase zat en daardoor minder stabiel functioneerde. Achteraf bleek dat ze er meerdere vrienden op na hield toen we nog getrouwd waren, ook stuurde ze naaktfoto’s naar andere mannen. Ze ging tijdens het huwelijk steeds vaker weg, met de leugen dat het om werk ging…. Ik kan, nadat ik later achter de ware reden van haar scheidingsmotieven kwam, geen respect voor haar opbrengen. Toch moet ik mijn kinderen missen als ze weer bij hun moeder… Lees verder »

Roos
Advies van jongeren
Roos

Mijn ouders zijn na een huwelijk van bijna 20 jaar gescheiden. Ik was toen 18 jaar. Mijn moeder zat vol wrok en het ging slecht met haar. Ze lag vaak in bed en ik had vaak het gevoel dat ik voor haar moest zorgen in plaats van andersom. Nadat ze beiden nog wel op het huwelijk van mijn zus en later van mij zijn geweest wilde mijn moeder daarna niets meer met mijn vader te maken hebben. Ik vertelde niet eens dat ik naar hem toe ging. Dat was echt heel moeilijk en toen ik uit huis ging heb ik… Lees verder »

Je voornaam (is niet verplicht)
Advies van jongeren
Je voornaam (is niet verplicht)

Via een vriendin las ik deze brief. Mijn ouders gingen scheiden na een vervelend huwelijk op het moment dat ikzelf net moeder was. Indrukwekkend en goed om als ouder in scheiding met je neus op de feiten te worden gedrukt. Want ja, in de ingewikkelde persoonlijke fase waarin je terecht komt, moet je je ten alle tijden realiseren wat elke actie met je kinderen doet. Hoeveel vijandigheid er ook ineens kan bestaan: ons probleem, niet van de kinderen. Gun hun hun eigen proces. Mooie woorden, hoe voer je dit uit? Dat is lastig. Iemand met wie je 20 jaar lief… Lees verder »

Heleen
Advies van jongeren
Heleen

Ja het allemaal makkelijk praten dat je je kinderen moet ontzien maar dat heeft wel heel erg te maken hoe je scheiding verlopen is. Mijn man komt na 32 jaar op een avond thuis en zegt te willen scheiden na een huwelijk van 28 jaar omdat hij 3 weken verliefd is. We hadden een goed huwelijk maar door mijn overgang stond de seks op een laag pitje het laatste 3 kwart jaar. We hebben daar uitvoerig samen over gesproken en het was allemaal geen probleem. Nou wel dus. 2 volwassen kinderen de ene leugen na de andere van hem, mij… Lees verder »

Maria
Advies van jongeren
Maria

Wat een geweldige brief,zo denk ik er ook over.
Ouders denken te veel aan zichzelf en vergeten hoe kinderen zich kunnen voelen.
Hun hele leven wordt op de kop gezet en kunnen dan bij niemand terecht.
Het gevoel van zekerheid ,veiligheid is weg.
Daar de ouders in gevecht zijn.Het brengt veel verdriet met zich mee.

Een oma met 2 verdrietige kleinkinderen.

Marretje
Advies van jongeren
Marretje

@Heleen Ik begrijp je heel goed. Soms denk ik wel eens dat scheiden van je partner nog moeilijker is als je kinderen volwassen zijn. Als ze klein zijn hebben ze in elk geval geen mening. In mijn geval ben ik degene die veranderd is en weg wil. Dus zijn beide kinderen boos op mij. Ik besloot na bijna 24 jaar een keer voor me zelf op te komen en het niet meer te pikken dat ik gedenigreerd werd en gedreigd. Mijn plotselinge opstandigheid heeft geleid tot in elkaar geslagen worden bovenop de verbale en mentale mishandeling die al aanwezig was.… Lees verder »

Zebra
Advies van jongeren
Zebra

Mijn verhaal: Nadat mijn man mij verlaten heeft voor een ander op een niet zo nette manier komt er eerst veel verdriet, onbegrip en boosheid. Dan is het als mens met al zijn gebreken en onvolkomenheden heel moeilijk, zoniet bijna onmogelijk om dat helemaal niet uit te stralen naar je kinderen. Maar wanneer herpak je jezelf wanneer kijk je in de spiegel, wanneer schudden de mensen om je heen je wakker…Het moment dat zelfmedelijden stopt en je ziet wat werkelijk belangrijk is opent je de ogen om anders met de dingen om te gaan. Ik heb de fout gemaakt om… Lees verder »

Robin
Advies van jongeren
Robin

In november vorig jaar al eens gereageerd. Ben nu 34 jaar. En dan behoor je een volwassen vent te zijn. Inmiddels lukt dat aardig, maar door de scheiding van mijn ouders heb ik me heel lang “6 jaar” gevoeld. Ik was 6 toen mijn ouders uit elkaar gingen. Ik moest wonen bij een moeder die niets met ons kon, niets met ons deed. Mijn vader zagen we alleen in het weekend. Hoewel hij erg zijn best heeft gedaan realiseer ik me nu dat hij mij toen ook verlaten heeft. Het onderkennen van dat laatste heeft heel lang geduurd en deed… Lees verder »

Eugenie
Advies van jongeren
Eugenie

Fantastische actie! Gefeliciteerd. Als kind van gescheiden ouders, die ongelooflijk druk waren met hun eigen woede en verdriet, kan ik dit initiatief van harte toejuichen. Zelf heb ik een gelukkig huwelijk, waar heel bewust en keihard aan wordt gewerkt om onze kinderen niet hetzelfde te laten doormaken als wij vroeger (mijn man is ook ervaringsdeskundige). Het irriteert mij enorm om hier veel te veel reacties te lezen van gescheiden ouders: het gaat niet om jullie. Houd je fatsoen naar elkaar, jullie kinderen en leer luisteren. Denk overigens vooral niet dat een scheiding iets oplost, je neemt slechts je onvrede mee… Lees verder »

Heleen
Advies van jongeren
Heleen

Eugenie, misschien toch eerst goed alles lezen voordat je zo reageert. Ik heb niet om de scheiding gevraagd en heb me 28 jaar lang voor 100% en nog meer ingezet voor ons huwelijk. Donderslag bij heldere hemel was het zijn vertrek en ik ben niet de enige die dit overkomt google maar eens. Blijkbaar zijn er veel meer van dit soort vrouwen en mannen die dit flikken en die totaal niet begrijpen wat ze kun kinderen aan doen. Ik heb daar nog elke dag verdriet van en ik hoop dat hij het eens op zijn bord zal krijgen wat hij… Lees verder »

R
Advies van jongeren
R

Ik doe mijn best, wil het heel graag, maar mijn ex man die zelf wou scheiden, er verschillende andere vrouwen op na hield, wil dit niet die maakt alleen maar ruzie wil geen psychische hulp voor de kinderen. Ik zit zonder dat ik dit wil in een vechtscheiding, maar kan dus niet omwille van de kids alles van hem accepteren, dat zou ze zeker ook erg schaden. Het is zo vervelend dat voor psychische begeleiding beide ouders toestemming moeten geven. Ik wil mijn kinderen helpen maar door niet meewerkende vader is het onmogelijk. Tuurlijk heb ik in het proces ook… Lees verder »

Corrie
Advies van jongeren
Corrie

Wat jammer om te lezen dat opnieuw ouders zich geroepen voelen te reageren zoals ze blijkbaar altijd al deden. Begin bij jezelf met positief te reageren. Blijft de andere ouder doen zoals hij/zij doet, dan heb jij in ieder geval je verantwoordelijkheid genomen. Waarom wijzen neer de ander en zeggen ” pas als hij/zij stopt met lelijk doen, doe ik het ook.” Je wilde toch geen dingen meer samen doen, waarom dan dit wel? Kinderen willen niet scheiden, dat willen hun ouders, om reden dat ze als partners niet meer van elkaar houden. Ouder van je kind(deren) blijf je altijd,… Lees verder »

Marretje
Advies van jongeren
Marretje

Kennelijk zijn veek volwassenen niet in staat om zich ook volwassen te gedragen als het op een scheiding aan komt. Ineens veranderen we in intollerante monstertjes die over lijken kunnen gaan om elkaar te treffen. Alleen wat lelijk is blijft nog over. Dat er eens liefde was waaruit die kinderen zijn geboren wordt dan geheel naar de achtergrond verplaatst. Waarschijnlijk is het mensenelijk en vergt het een bepaalde capaciteit om helder te blijven en correct met elkaar om te gaan omwille van je kinderen. Ik ben van mening dat men tegenwoordig vaak niet hard werkt aan het goed houden van… Lees verder »

Marlies
Advies van jongeren
Marlies

Ongelooflijk wat een herkenning in de brief… Een brok in mijn keel! Ik ben 28 en was 21 toen mijn ouders uit elkaar gingen en ook dan voel je je een kind, doet het pijn en doet het zo ontzettend veel verdriet. Ook dan (en nu) voel je je nog even klein als het gaat om de scheiding van je ouders…. Vele ouders vergeten dat de kinderen de grootste klap krijgen. Mijn vader heeft altijd gezegd ‘het is iets tussen je moeder en mij’ en hij kon er niet meer naast zitten. Door die instelling is hij zowel mij als… Lees verder »

-
Advies van jongeren
-

Hallo ! Ik ben ook een van al die kinderen die 1 van de ouders moet missen, De ellende begon 4 jaar geleden, mijn ouders gingen scheiden. Mijn hart brak letterlijk door midden, want je ouder zijn het belangrijkste in je leven op zo’n leeftijd. Wat ik een van de ergste dingen vond toen was dat we moesten verhuizen, met mijn vader en mijn moeder, dat is weg uit je vertrouwde kamer, omgeving en eigen plekje dat je in de jaren hecreerd hebt. En dat is echt verschrikkelijk, alsof de hele wereld omdraaid en je in eens in china woont… Lees verder »

Heleen
Advies van jongeren
Heleen

14 jaar. ik leeft met je mee en voel je pijn. Ik ben ook een moeder die door haar man verlaten is moest ook zo nodig vreemd. Lees mijn verhaal hier elders. Ook jou vader verdient geen enkel respect meer van jou en je moeder. Laat je moeder nooit vallen zoals mijn dochter gedaan heeft. Die laat zich omkopen met cadeautjes van pappa! Begin er niet aan, laat hem maar. Zijn pijn komt nog en dat verdient hij dubbel en dwars! Sorry dat ik het zo zeg. Ik wens je heel veel sterkte voor de toekomst!!!

Nieuw voor ouders

Nieuw

Wil je meer leren van de ervaringen van kinderen? Volg dan onze online training.

Ga naar de online training