Jet: “Ik had altijd het gevoel dat ik moest kiezen met wie ik het eens ben”

Amber
06 apr 2022

Hoi! Ik ben Jet en ik kom uit Gaanderen. Ik woon sinds kort op mezelf. Ik studeer Pedagogiek in Nijmegen. Buiten school vind ik het leuk om te paardrijden, yoga te doen, te sporten en lekker in de natuur te wandelen. Ook ben ik buddy bij Villa Pinedo. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 8 jaar oud was. Ook is mijn moeder onlangs gescheiden van haar tweede partner, welke ik ook al 13 jaar ken. Dit was dus een tweede scheiding.

Ik had het gevoel dat ik moest kiezen

Bij beide scheidingen vond ik het vooral lastig dat ik het gevoel had dat ik kant moest kiezen tussen bij ouders. In het geval van de tweede scheiding dus tussen mijn moeder en mijn stiefvader. Ik merkte dat ik het lastig vond als mijn moeder iets over mijn vader vertelde en mijn vader over mijn moeder. Ik had altijd het gevoel dat ik dan moest kiezen met wie ik het eens ben. Ook vond ik het lastig om een ouder alleen te laten. Zodra ik bij mama was, maakte ik mij zorgen om papa en zodra ik bij papa was, maakte ik mij zorgen om mama. Daarnaast voelde ik mij soms schuldig en wilde ik daarom ook niet mijn ouders in de steek laten. Ik maakte mij dus veel zorgen en wilde absoluut geen kant kiezen. 

Het is niet mijn schuld

Uiteindelijk zag ik dat het niet mijn schuld is dat mijn ouders uit elkaar zijn. Het is in de relatie tussen hen, waardoor het niet lekker liep. Ook ben ik niet verantwoordelijk voor het geluk van mijn ouders. Ze zijn volwassen en mogen voor zichzelf zorgen. Daarnaast hoef ik als kind geen kant te kiezen, want ik mag van beide ouders houden.

Ook is er nooit een waarheid, want iedereen ziet het op zijn/haar eigen manier. 

Voor mij hielp het erg om in mijn gedachten te houden, dat ik naar beide ouders mag luisteren, zonder dat ik een kant hoef te kiezen. Ook werkte het voor mij om aan te geven wat dingen met mij doen en welke dingen ik liever niet wil horen. Heel belangrijk is het om te praten over je gevoel, zodat je het kwijt kan. Hierbij helpt sporten en de natuur ingaan voor mij ook heel erg. Wat mij ook goed helpt is opschrijven wat mij dwars zit. Niemand hoeft dit te lezen, dit is puur voor jezelf. Zo kun je je hoofd leegmaken, wat erg prettig is!

Een belangrijke les

Het belangrijkste is dat je duidelijk communiceert wat je wel of niet fijn vindt en hierin je grens aangeeft. Blijf praten over hoe je je voelt en weet dat jij niet verantwoordelijk bent voor je ouders en ook geen kant hoeft te kiezen. Een belangrijke les voor mij hierin is om te kijken naar wat ik zelf belangrijk vind en dit te communiceren. Ook haal ik veel steun uit het praten met lotgenoten, zodat ik het niet alleen hoef te doen. En uiteindelijk is iedere ouder verantwoordelijk voor zijn eigen geluk en kun je hier als kind niets mee. Buiten alleen maar heel goed voor jezelf te zorgen en lief voor jezelf te zijn!

Het lief leren zijn voor jezelf en het aangeven van grenzen, is een hele mooie les die ik uit deze situatie heb geleerd en welke ik ook heel goed kan gebruiken bij andere dingen in het leven.

Ik vind het mooi dat zoiets ingewikkelds, dan toch iets heel krachtigs wordt! Onthoud dat je veel sterker bent, dan je denkt! Probeer niet alles alleen te doen en verbind met anderen. Hier zijn de Buddy’s van Villa Pinedo ook voor! 

Dus mijn tip aan jullie: verbind met anderen, praat en lucht je hart! Doe vooral wat goed voelt voor jou!