Naomi: “Het is niet jouw taak om voor je ouders te zorgen of dingen te regelen”

Amber
09 mrt 2022

Hoi, ik ben Naomi en ik kom uit Nieuwegein. Sinds kort woon ik in Utrecht op mezelf. Daar studeer ik en daarnaast dans ik heel veel. Ik houd van dansen! Ook ben ik Buddy bij Villa Pinedo, een stichting voor kinderen met gescheiden ouders.

Wat is een Buddy van Villa Pinedo en voor wie is het?

Buddy’s zijn jongeren tussen de 18 en 26 jaar die ook gescheiden ouders hebben en daarom heel goed tips en advies kunnen geven aan andere kinderen met gescheiden ouders. Via de app van Villa Pinedo kunnen zij met al hun vragen, lastige dingen, maar ook leuke dingen bij een Buddy terecht. Stel je hebt misschien een nieuwe stiefvader die je stiekem niet zo aardig vindt, of je ouders blijven maar negatief over elkaar praten en je vindt dat super irritant. Dat soort dingen kan je dus goed met een Buddy bespreken. Nooit in het echt, altijd via de Villa Pinedo – Buddy App. Je kan een Buddy aanvragen als je tussen de 10 en 23 bent en voor een tijdje met iemand wil praten. Hoe lang je dat precies wil, bepaal jij helemaal zelf!

Dus jouw ouders zijn ook gescheiden?

Jazeker, ik was 6 jaar toen mijn ouders gingen scheiden. Waar ik het meest tegen aanliep is dat mijn moeder na de scheiding ging verhuizen naar een plek een uur rijden van mijn vader. Daarom zag ik mijn vader opeens erg weinig. Daarbij maakten mijn ouders veel ruzie wat ik erg vervelend vond.

Kon je daar met iemand over praten toen?

Ik heb er heel veel over gepraat met mijn zussen. Zij zaten natuurlijk in precies dezelfde situatie, dus met hen kon ik er goed over praten. Ook heb ik een goede vriendin die net als ik gescheiden ouders had die ook veel ruzie maakten. Met haar praatte ik er ook veel over en dat vond ik heel fijn. Net zoals mijn zussen, begrepen we elkaar echt.

En waarom ben jij nu Buddy voor andere kinderen met gescheiden ouders?

Het had mij erg fijn geleken om een buddy gehad te hebben tijdens de scheiding van mijn ouders.

Vooral wanneer het thuis wat slechter ging, had ik een buddy graag gewild.

Ik ben nu twee jaar Buddy en ik vind het heel fijn om dat nu andere kinderen wel te kunnen bieden. En daarnaast ook mijn eigen ervaringen met iemand te delen die daar echt wat aan heeft.

Wat zou je willen zeggen tegen kinderen met gescheiden ouders?

Onthoud dat je als kind niet verantwoordelijk bent voor het geluk van jouw ouders. Het is niet jouw taak om voor je ouders te zorgen of dingen te regelen. Wees gewoon kind en laat het geregel lekker aan je ouders over. Daar zijn ze namelijk ouders voor!

Daarnaast wil ik je ook laten weten dat je niet de enige bent die dit meemaakt en dat erover praten met die jou écht begrijpt, helpt. Als je niemand in je omgeving hebt om mee te praten, kan dat dus ook met een Buddy van Villa Pinedo. Je kan je heel makkelijk aanmelden op de website, het kan anoniem en je hebt geen toestemming van je ouders nodig. Dus niemand hoeft het te weten, als je dat niet fijn vindt.

Praat erover, het werkt echt!
Liefs, Naomi