Rona: “Ik kan de reden van de scheiding beter begrijpen”

Amber
18 jan 2022

Ik had het niet zien aankomen, dat mijn ouders gingen scheiden. Alhoewel ik enorm vergeetachtig en verstrooid ben, herinner ik het me nog als de dag van gister. Toen het gebeurde was ik 15 jaar. Tot mijn 17e heb ik het heel moeilijk gehad met de scheiding. Ik was eerst heel verdrietig, toen vooral heel boos en kon slecht omgaan met al deze emoties. Nu, meer dan 5 jaar later, kijk ik positief terug op de manier waarop de scheiding is verlopen. Dat komt denk ik ook omdat ik de reden van de scheiding en de keuzes die ze hebben gemaakt beter kan begrijpen. 

Hij ging tijdelijk ergens anders wonen

Mijn vader en ik gingen er samen op uit voor een high tea. Daar vertelde hij me dat hij tijdelijk ergens anders ging wonen. Eenmaal thuis bleek dat het niet zo tijdelijk was als hij deed lijken; mijn ouders gingen scheiden. Ik begreep er helemaal niks van; mijn ouders hadden nooit ruzie. In die 15 jaar had ik nooit iets gemerkt dat erop kon wijzen dat het niet goed ging tussen hen. Ik kon het de eerste tijd dan ook bijna niet geloven. 

Mijn moeder is voor mijn vader blijven zorgen

De weken daarna waren super verwarrend. Mijn vader was op dat moment ziek. Hij zou een open-hart operatie ondergaan. Niet de beste timing voor een scheiding dus. Maar ik heb heel veel geluk gehad met de manier waarop mijn ouders dit hebben aangepakt. Mijn moeder is in de periode na de operatie voor mijn vader blijven zorgen. Daarom hebben we ook nog een tijdje met z’n drieën in ons huis gewoond. Toen het beter ging met mijn vader is hij verhuisd, naar een plek ongeveer op een half uur fietsafstand van waar ik en mijn moeder bleven wonen. Mijn ouders hadden dat afgesproken, omdat ze beiden wilden dat ik hen allebei kon blijven zien. Vanaf dat moment hebben mijn ouders mij altijd zelf de keuze laten maken waar ik wilde wonen, wanneer en hoe lang. In het begin heb ik bijvoorbeeld geprobeerd om om de twee/drie dagen te wisselen. Ik was dan de ene helft van de week bij mijn moeder, de andere helft bij mijn vader en het weekend om-en-om.

Ik wilde mijn ouders allebei gewoon niet zo lang missen.

Al snel merkte ik dat dit heel chaotisch voor me werd, omdat ik heel vaak mijn spullen moest verslepen en ik uit school vergeten was naar wie ik ook al weer toe moest. Toen heb ik het gelijk verdeeld: de ene week bij mijn moeder en de andere week bij mijn vader. Maar ook hier heb ik nog meerdere keren in geswitcht. Mijn ouders stonden hier altijd achter en hebben me in mijn tienerjaren (soms meerdere keren per dag) op en neer gebracht. 

Positieve kanten inzien

Ik kan het verdriet beter verwerken maar ook de positieve kanten beter inzien. Ik vind het bijvoorbeeld super mooi dat mijn moeder voor mijn vader heeft gezorgd toen hij ziek was, ook al lagen ze midden in een scheiding. En dat mijn ouders vanaf dat moment tot op de dag van vandaag nog steeds samen naar voor mij belangrijke evenementen zijn gekomen. Of het feit dat mijn ouders altijd achter mijn keuze hebben gestaan als ik ergens anders wilde wonen. 

Als ik mijn moeder daarmee confronteer, zegt ze altijd “ik kon niet anders,” maar ik weet beter. Ik weet dat het soms wel anders gaat en daarom ben ik des te dankbaar dat zij het met oog voor mij op een zo goed mogelijke manier samen hebben geregeld. 

Ik wil niet zeggen dat een scheiding die goed verloopt niet moeilijk kan zijn. Zoals ik eerder al schreef, ook ik heb het heel moeilijk gehad met de scheiding van mijn ouders. Maar dat is ook juist de boodschap die ik mee wil geven aan jou. Ook als je ouders geen knallende ruzie maken of het niet goed hebben geregeld mag je best verdrietig zijn. Dat is heel normaal en zelfs heel goed. Zo verwerk je wat er is gebeurd. Een scheiding blijft immers altijd een nare situatie. Maar door je verdriet te omarmen en jezelf de ruimte te geven om je emoties te voelen, geef je jezelf ook de kans om later de mooie dingen ervan in te zien.

Vind je het fijn om met een Buddy te praten over scheiding van jouw ouders, omdat je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om met deze emoties om te gaan? Lees hier meer informatie over het Buddyprogramma.