Dieuwke: “Gun het jezelf om als kind ook voor jezelf te kiezen”

Amber
27 dec 2021

Een liefdevol Oud & Nieuw vieren met gescheiden ouders, hoe doe je dat eigenlijk? Dieuwke (26) vertelt wat een Buddy voor kinderen met gescheiden ouders kan betekenen. Rond Oud & Nieuw, maar ook in het nieuwe jaar natuurlijk!

Goed voornemen: gun het jezelf om als kind ook voor jezelf te kiezen.

‘Wees niet bang om te beginnen met praten. Besef dat je zelf echt iets te zeggen hebt’, aldus Dieuwke (26). Naast studente Kinderpsychologie is ze Buddy bij Stichting Villa Pinedo. Hierbij biedt ze jongeren van gescheiden ouders een luisterend oor.

‘Via mijn andere vrijwilligerswerk kwam ik Villa Pinedo tegen. Bij Villa Pinedo kunnen kinderen met gescheiden ouders in een moeilijke tijd een Buddy krijgen: een ervaringsdeskundige jongere die via een app luistert en tips geeft.

Mijn ouders zijn ook gescheiden. Lang dacht ik ik red me wel, ik los het zelf wel op. Wilde niet lastig doen en paste me aan. Daarbij vergat ik dat ik zelf ook iets te kiezen had. Rechten had! Als Buddy wil ik jongeren daarom bemoedigen hun eigen stem te vinden. De invulling van feestdagen is bijvoorbeeld vaak een gedoe. Wij als kinderen zijn loyaal aan hun vader en hun moeder. Voor je het weet heb je heb je een loyaliteitsprobleem. Maar het zijn ook jóuw feestdagen!

Zo’n loyaliteitsprobleem ontstaat ook als je vader tegen jou over je moeder praat, of andersom. Je denkt al snel mijn ouders willen praten dus doen we dat. Maar je hoeft het niet aan te horen.

Jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van je ouders.

Heb je een leuke dag gehad met je stiefvader of- moeder? Dan moet je dat kunnen delen met je ouders zonder je bezwaard te voelen.’

Dieuwke begrijpt dat kinderen het misschien spannend vinden om zich aan te melden bij Villa Pinedo voor een Buddy. Hierover zegt ze: ‘Als je de drempel over bent, zul je merken dat kinderen met gescheiden ouders veel met elkaar gemeen hebben. Soms kan je je als kind wegcijferen. Maar dat geeft op latere leeftijd problemen. Hierover praten helpt. Dat merkte ik toen ik op mijn 22e naar een psycholoog ging om te praten. Als kind had ik nooit over de scheiding gepraat. In een gezin waar veel gaande is, voelde ik weinig ruimte om m’n problemen te delen of advies te vragen. Waar moest ik beginnen? Maar het ging vanzelf.

Bij een Buddy zit je nergens aan vast. Je appt met een buddy wanneer je daar behoefte aan hebt. Als ik niks hoor, hoop ik dat het goed met diegene gaat en anders weten ze mij te vinden.

Als Buddy hoop ik iets aan te zetten in je hoofd waardoor je je minder druk maakt en je je zelfvertrouwen hervindt.

Het is fijn om het ooit nog eens met je ouders over de scheiding te hebben. Hoe was het voor je vader? Hoe was het voor je moeder? Klopt dat met het plaatje dat jij in je hoofd hebt? Het is oncomfortabel en emotioneel. En soms heb je naast je neer te leggen dat iedereen zo zijn eigen werkelijkheid heeft. Maar uiteindelijk voel je je lichter. Ook als ouder kun je hierin het initiatief nemen.

Het Buddyprogramma is een mooi programma. Ik ben trots dat ik daar onderdeel van ben.

Wil jij contact met een Buddy of wil je Buddy worden? Download dan gelijk de Villa Pinedo – Buddy App op je telefoon!

In samenwerking met Gemeente Velsen 

Foto: Mark Sassen