Bij wie kan ik terecht als ik mij niet veilig voel?

Amber
18 nov 2021

Voel jij je niet veilig thuis? Het belangrijk om erover te praten met iemand die je kunt vertrouwen. Dat kan een tante of oom zijn, of een vertrouwenspersoon op school. Ook kan je terecht bij verschillende organisaties. 

Onthoud dat het nooit jouw schuld is en dat het niet oké is om pijn gedaan te worden

Praat erover, met een bekende!

Vind je het lastig om een gesprek met een vertrouwenspersoon te beginnen? Wij hebben een paar tips voor jou!

  1. Het is prettig als iemand écht naar jou kan luisteren en dat jullie alleen zijn. Vertel over jouw situatie en wat je er bij voelt. Misschien kan je ook tegen die persoon zeggen wat hij of zij kan doen om het voor jou makkelijker te maken!
  2. Misschien schaam je je voor de situatie thuis of denk je dat je de enige bent die dit meemaakt. Dan kan het vervelend voelen om het te delen! Maar onthoud heel goed: Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen! En het is ook niet jouw schuld! Je hoeft je niet te schamen over wat jij voelt of wat er thuis gebeurd!
  3. Voelt het toch niet fijn om met deze persoon er over te praten? Misschien is er iemand anders in jouw omgeving met wie je kunt praten. Ook zijn er organisaties die jou een luisterend oor kunnen bieden en advies kunnen geven. Je hoeft het niet alleen te doen!

Praat erover, met een onbekende!

Wil je liever anoniem blijven door met een onbekende te praten? Misschien vind je het fijn om met deze organisaties te chatten of bellen:

Kindertelefoon: Bij de Kindertelefoon kan je elke dag bellen en chatten over ALLES! Een gesprek is gratis en vertrouwelijk. Daarom hoef je niet je echte naam op te geven. Bellen kan naar 0800-0432 en chatten via de website!

Veilig Thuis: Ook hier kun je gratis en anoniem chatten en bellen! Bij Veilig Thuis kun je ook een officiële melding doen, zodat er iets aan de situatie gedaan kan worden. Dit is anoniem, dus je hoeft niet te zeggen hoe je heet of waar je woont. Als je met Veilig Thuis belt of chat, luistert de medewerker naar je en stelt hij of zij je vragen. Jullie overleggen dan samen of er professionele hulp nodig is en hoe jullie dat samen kunnen regelen. Bellen kan naar 0800-2000 en chatten via de website!

Supportlijn Alles Oké : Als je tussen de 18 en 24 jaar bent kan je terecht bij de Supportlijn Alles Oké! Je kan hier chatten en bellen met een getrainde vrijwilliger. Bellen kan naar 0800-0450 of chatten via de website!

Is jouw situatie weer veilig, heb je iemand in vertrouwen kunnen nemen? Misschien vind je het wel fijn om voor een langere periode te kletsen met een Buddy van Villa Pinedo. Een Buddy is een jongere die ook ervaring heeft met gescheiden ouders. Een Buddy luistert altijd naar jou!

Bron: NJI