Iris: “Na de scheiding veranderde het contact met mijn broer en zus”

Amber
29 sep 2023

Vandaag is het nationale broer en zus dag, een dag waarbij ook ik even stil sta bij hoeveel mijn broertjes en zusje voor mij betekenen. Met 4 kinderen thuis is het altijd een gezellige drukte, maar tijdens de scheiding en vlak erna is dat niet altijd zo geweest. Want met 4 kinderen, heb je ook 4 verschillende verhalen van de scheiding. Iedereen ervaart het verschillend en maakt andere keuzes en soms begrijp je de keuzes van elkaar niet.

Geen contact

Tijdens de scheiding heb ik de keuze gemaakt om op een gegeven moment geen contact meer te hebben met mijn vader. Dit was een keuze die ik had gemaakt na er goed over te hebben nagedacht en het was zeker geen makkelijke keuze. Mijn broertjes en zusje bleven nog wel gewoon naar mijn vader toe gaan. Dit zorgde af en toe voor veel onbegrip vanuit beide kanten. Ik snapte niet waarom zij nog wel gingen, maar zij begrepen ook niet waarom ik niet meer wilde gaan. Tijdens het eten hadden we hier weleens ruzie over.  We trokken steeds vaker ons eigen plan. We namen vaak de tijd niet om met elkaar te praten over hoe wij ons voelden of waarom wij bepaalde keuzes hadden gemaakt. Hierdoor groeiden we steeds wat verder uit elkaar.

Dichter bij elkaar

Na een tijdje kreeg ik weer contact met mijn vader. Dit laat ook zien dat keuzes niet altijd 100% definitief zijn! Als je je keuze wil veranderen, kan dat (in de meeste gevallen) zeker. Toen ik weer meer naar mijn vader ging, merkte ik ook dat de band tussen mij en mijn broertjes en zusje weer beter werd. We gingen vaker dingen met z’n vieren doen en we hadden het ook steeds wat vaker over de scheiding. De gesprekken gingen steeds minder over wel of niet naar papa gaan en er was minder strijd en onenigheid over de keuzes die gemaakt waren. We begonnen beter naar elkaar te luisteren.

Ervaringen

Toen ik nadacht over wat de band tussen ons vieren tijdens de scheiding kenmerkte, was dit eigenlijk het eerste waar ik aan dacht. Dat we elkaar tijdens de scheiding een beetje waren verloren omdat we allemaal zo erg bezig waren met onze eigen ervaringen. Toen ik mijn zusje vroeg wat haar belangrijkste herinnering was aan de band tussen ons vieren zei ze dat ze vond dat wij er altijd voor elkaar waren. Dat laat zien dat wij het beide zo erg verschillend ervaren hebben, terwijl wij in dezelfde situatie zaten.

Heb jij een broer of zus? Heb je soms het gevoel dat je elkaar niet helemaal begrijpt tijdens en na de scheiding van je ouders? Je bent niet alleen. Bij Villa Pinedo is er altijd een Buddy die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt en die begrijpt hoe je je voelt. Klik hier als je wilt kletsen met een Buddy.