Lieve zus – Dagmar

Amber
30 sep 2022

Bub.

Lieve zus,

Een zus is een verwantschap met het gemeen hebben van dezelfde vader en moeder. Men spreekt hier vaak over ouders, die samen getrouwd zijn. Bij ons is dat iets anders, wij hebben een onvoorwaardelijke liefde en toevallig ook dezelfde vader en moeder. Die helaas niet meer bij elkaar zijn.

Wat was het moeilijk voor mij geweest als ik jou niet had.

Jij bent altijd mijn veilige bubbel waar ik even mijzelf kon zijn. Als ik het moeilijk had met de keuzes die papa en mama hadden gemaakt. Maar ook als ik even niet wist wat ik moest doen.

Jij bent het levende bewijs van het begrip ‘een oudere zus’. De zorg die jij voor je kleine zusje voelde, De liefde die je aan mij gaf als ik die nodig had. Maar ook de tranen die je voor mij wegveegde wanneer ik het moeilijk had.

Jij bent mijn veilige bubbel waar ik altijd mijn hart kon luchten. Om even te schreeuwen over de lastige scheiding van onze ouders. Maar ook om even te lachen over juist andere dingen. De bubbel waarin iemand altijd mijn tranen kon drogen en mijn hand pakte.

Samen zijn wij door een best moeilijke periode gegaan. Samen. Wij beide als best wel tienermeisjes, Die plots na al die jaren toch nog meemaakte wat zij vaak hoorde op de basisschool. Een veilig huis dat instort wanneer onze ouders besloten te gaan scheiden.

De scheiding van papa en mama heeft voor ons beide veel dingen veranderd. Een gezin dat opbreekt en verdeeld wordt over twee kampen. Een nieuwe straat, met allemaal onbekende buren. En een nieuw leven, waarin je alles moet aanpassen.

Gelukkig heeft de scheiding van papa en mama ook iets belangrijks gebracht. Twee zussen die dol op elkaar zijn. En nog dichter tot elkaar groeien. Elkaar hebben, wanneer papa en mama druk bezig zijn met andere dingen.

Lieve zus,

Heb ik je al eens bedankt? Voor al die lieve woorden en warme knuffels? Vandaag staat in het teken van jou en al die andere lieve broers en zussen. Ik wil je bedanken, voor dat je altijd aan mijn zij staat. Ik hou van je.

Liefs,

Je zusje.