Contactherstel – het verhaal van Kai

Amber
13 apr 2023

Er zijn veel dingen voorgevallen die ervoor hebben gezorgd dat ik besloot het contact met jou te verbreken. Ik had niet verwacht elke dag verdriet en pijn te voelen toen ik het contact verbrak. Na een aantal jaar kwam er ruimte voor het gevoel van gemis.  

De keuze die ik maakte om het contact met jou te verbreken zorgde in het begin voor erg veel rust. Ik had tijd nodig om bij te komen van alles wat er gebeurd was. Ik voelde me erg sterk, omdat ik luisterde naar mijn gevoel en wat op dat moment goed voor me voelde. 

Toen ik het verdriet een plekje kon geven, kwam er ruimte voor gemis. Ik vroeg me af wat je deed, hoe het met mijn zusjes ging, of jij me miste en ik steeds meer op je was gaan lijken. Soms kreeg ik appjes van je, wat me een fijn gevoel gaf. Je liet me hiermee weten dat je nog steeds aan me dacht. Ik vond dit erg dubbel, want ik was ook nog steeds erg boos. In die tijd voelde ik me erg alleen, omdat ik het gevoel had dat niemand hetzelfde meemaakte als ik. Ik moest veel huilen en had veel woede in me zitten. 

Op een gegeven moment kwam ik op het punt dat het gemis sterker was dan de boosheid. Ik kwam erachter dat ik je weer wilde zien en weer in mijn leven wilde hebben. In het begin wist ik niet wat ik hier mee aan moest. Na veel nadenken en erover praten met verschillende mensen, kwam ik tot het besluit je te bellen en te vragen of je mij ook wilde zien. Dit telefoongesprek vond ik erg spannend. Ik had van tevoren een spiekbriefje gemaakt met de dingen die ik wilde zeggen, zodat als de emoties me te veel werden, ik hiernaar kon kijken. We kwamen samen tot het besluit dat het een goed idee was om ergens te gaan wandelen, zodat we ons beiden op neutraal gebied bevonden en ik niet meteen mijn zusjes en andere familieleden hoefde te zien. 

Jou zien was erg emotioneel, het zorgde voor dubbele gevoelens.

Aan de ene kant was ik heel erg blij om je weer te zien, omdat ik je erg had gemist. Aan de andere kant was ik nog steeds erg verdrietig, omdat ik herinnerd werd aan alle vervelende dingen die waren voorgevallen. Wel kreeg ik meteen het gevoel dat ik een goede keuze gemaakt had door jou weer te zien. Alles in mijn lichaam zei toen dat jij in mijn leven hoort, ondanks de dingen die waren voorgevallen. Ik kreeg sterk het gevoel dat ik nu krachtig genoeg was om mijn grenzen aan te geven en ons contact zo veel mogelijk te herstellen.     

Tijdens het praten gaf ik duidelijk aan wat mijn grenzen waren en hoe ik in het vervolg ons contact wilde voortzetten. Hierdoor had ik de regie in handen en kon ik alles op mijn eigen tempo doen. Dat voelde voor mij zo fijn!

Na verloop van tijd ben ik ook mijn zusjes en andere familieleden weer gaan zien, dit heb ik gedaan op mijn eigen tempo. Dit zorgde ervoor dat ik alles goed een plekje kon geven en ik me gehoord voelde. Ons contact is nu beter dan eerst, ik ben blij dat jij weer deel uitmaakt van mijn leven. Het is nog steeds soms een rollercoaster aan emoties, maar ik kan nu veel beter mijn gevoel aangeven en voel me meer gehoord dan vroeger.

Heb jij gescheiden ouders en herken jij je in het verhaal van Kai? Het helpt om er over te praten. Dat kan met een Buddy van Villa Pinedo. Download de ‘Villa Pinedo Buddy App’ en meld je aan!