Vechtmeisje: een film over vechtscheiding

Villa Pinedo
22 okt 2018

Hoe een jong meisje omgaat met de vechtscheiding van haar ouders

Donderdag 18 oktober 2018 ging de film Vechtmeisje in premiere, een film over een meisje dat kickboxen als uitlaatklep gebruikt om de scheiding van haar ouders te verwerken. Als vrijwilliger bij Villa Pinedo en ervaringsdeskundige met betrekking tot (v)echtscheiding, werd ik uitgenodigd om deze film als eerste te bekijken.

De film Vechtmeisje gaat over Bo van 12 jaar. Zij en haar broer Dani zitten midden in de vechtscheiding van haar ouders en dit brengt de nodige problemen met zich mee. Hun moeder verhuist naar een klein appartement en ze zien hun vader alleen in het weekend. Hun vader en moeder maken continu ruzie, zowel face-to-face als aan de telefoon. Hier zijn Bo en haar broer getuigen van. Bo is een pittig meisje dat al gauw haar boosheid niet onder controle kan houden. Nu alles lijkt te veranderen, zoekt Bo haar uitweg in kickboxen. Wat eerst lijkt op de perfecte afleiding, blijkt al snel een toedekking te zijn voor Bo’s echte gevoelens. Bo leert dat zij niet de wereld op haar schouders kan dragen, hoewel dit vaak wel zo voelt.

Ik herken me in de film

Vanaf de start van de film werd ik meegenomen door het verhaal van Bo: het gevoel alles zelf te moeten doen, dat ze voor iedereen moet zorgen en dat er niks goed lijkt te gaan. Dit waren voor mij herkenbare gevoelens met betrekking tot de scheiding van mijn ouders. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik vijf was en dit had de nodige gevolgen. Heel veel ruzie, net zoals bij Bo, aan de telefoon of in persoon. Er is een scene waarin Bo ‘s nachts wakker wordt door haar moeder die aan de telefoon staat te schreeuwen tegen haar vader. Ik kan mij goed herinneren dat ik dit vroeger precies op die manier heb meegemaakt. Of het verhuizen naar een kleinere woning waarbij ik de kamer moest delen met mijn zus, zoals Bo en Dani ook ervaren.

Wat mij vooral raakte was het feit dat er eigenlijk niemand was die aan Bo vroeg hoe het met haar ging. Niemand die kon begrijpen dat ze door haar huidige situatie sneller uit de slof schiet. Tegen het einde van de film wordt dit eindelijk aan haar gevraagd en dat maakte mij best emotioneel. Eindelijk iemand die het vraagt! Ik had bijvoorbeeld graag gewild dat iemand dat aan mij had gevraagd toen ik nog kind was.

Het thema kickboxen en vechtscheiding is goed uitgebalanceerd in de film, wat ervoor zorgt dat het ene thema het andere niet overstijgt. Dat maakt de film spannend, interessant en aangrijpend. De film Vechtmeisje laat zien hoe een scheiding wordt ervaren vanuit het oogpunt van een kind en dit wordt naar mijn mening te weinig weergeven in de media. Ik ben blij dat dit onderwerp meer aandacht krijgt op deze manier.

Dionne (23)

In Editie NL sprak Dionne ook over de film vechtmeisje.