Contactherstel – het verhaal van Maud

Amber
06 apr 2023

Mijn ouders gingen scheiden toen ik 12 jaar oud was. Samen met mijn twee zusjes ben ik bij mama blijven wonen en gingen we om het weekend naar papa. Allebei mijn ouders kregen een nieuwe partner.

Op mijn achttiende besloot mama te verhuizen. Ze wilde in de buurt van haar vriend wonen. Ze ging niet in een dorp verderop wonen, maar anderhalf uur rijden verder. Mijn zusjes besloten om bij papa te gaan wonen. Ik wilde ook niet bij mama wonen, maar ik had besloten dat ik een half jaar in Frankrijk ging wonen en werken als au-pair. In die periode is mama verhuisd en zijn mijn zusjes bij papa gaan wonen.

Tijdens mijn werk als au-pair merkte ik dat ik eigenlijk ook nog wel graag thuis zou willen wonen. Ik kon gelukkig, net als mijn zusjes, bij mijn vader en zijn partner terecht! In Frankrijk belde ik bijna elke dag met mama. Ik had het besef niet dat ze verhuisd was, omdat ik zelf ver weg woonde.

Toen ik terugkwam in Nederland, zocht mama nog veel contact. Ik merkte dat ik daar minder zin in had, omdat ik me besefte dat ze zo ver weg was gaan wonen.

Ik voelde me in de steek gelaten en ik snapte niet hoe ze die keuze had kunnen maken. 

Ik heb bij mama aangegeven dat ik even geen contact wilde, omdat het niet fijn voelde en ik met mezelf in de knoop zat. Ik heb duidelijk aangegeven dat ik zelf weer contact zou zoeken als ik hieraan toe was. Ik kon gelukkig over mijn gevoel praten met mensen. Dit luchtte op en heeft mij geholpen om de stap te zetten voor contactherstel. Ik merkte dat ik mama miste. Als ze mijn zusje na het weekend terug kwam brengen, liep ik weleens naar haar toe om te kletsen. Ik had hier behoefte aan en ik maakte de keuze om weer contact te zoeken! Hierdoor voelde het voor mij niet verplicht. 

Na een periode van een paar maanden, zijn mama en ik in het bos gaan wandelen om erover te praten. Ik had heel veel vragen waar ik antwoorden op wilde. Ik heb gekozen om te wandelen in het bos, omdat ik dat een fijne omgeving vind en ik haar dan niet aan hoefde te kijken tijdens het praten. Na het gesprek hebben we afgesproken dat mama me weer mocht appen en dat we konden bellen als ik dat wilde. Ik heb aangegeven wat ik wel en niet fijn vind, zodat het heel duidelijk was voor mama. 

Ik zag mama na ons gesprek vaker. Samen met mijn zusje of mijn vriend ging ik naar mama toe. We deden dingen die ik leuk vind om te doen. Niks was verplicht, maar ik was altijd welkom. Ik bouwde weer leuke herinneringen op met mama, waardoor onze band weer sterker werd! 

Tijdens de periode dat mama en ik geen contact hadden, heeft ze een boekje voor mij geschreven. Hierin staan gebeurtenissen die ze normaal gesproken aan mij had verteld, maar wat niet kon omdat ik even geen contact wilde. Ik vind het een heel waardevol boekje wat mij aan het lachen maakt.

Als ik erop terugkijk, ben ik blij dat mama en ik redelijk snel weer contact hadden met elkaar. Hoe langer ik had gewacht om contact te zoeken, hoe moeilijker de stap voor mij was geworden. Ik ben blij dat we weer goed contact hebben met elkaar. Onze band is weer net zo sterk als voor de verhuizing en ik ga over een paar weken zelfs weer bij mama wonen! Ze komt namelijk weer in de buurt wonen ☺!

Heb jij gescheiden ouders en herken jij je in het verhaal van Maud? Het helpt om er over te praten. Dat kan met een Buddy van Villa Pinedo. Download de ‘Villa Pinedo Buddy App’ en meld je aan!