Toolkit voor professionals

Hieronder vind je verschillende materialen die je kunt gebruiken om kinderen die jij ziet in je praktijk of bij jou op school te ondersteunen in het omgaan met de scheiding van hun ouders. Ook is er een aanbod voor gescheiden ouders.

Voor alle professionals

Flyer Buddyprogramma

Download de flyer en leg deze neer bij jou in de praktijk of op school om kinderen ervan op de hoogte te brengen dat Villa Pinedo dé plek is waar zij terecht kunnen voor steun en om hun ervaringen en vragen te delen.

Poster Buddyprogramma

Download de poster en hang deze op bij jou in de praktijk of op school om kinderen ervan op de hoogte te brengen dat Villa Pinedo dé plek is waar zij terecht kunnen voor steun en om hun ervaringen en vragen te delen.

Samenvatting Villa Pinedo methode

Benieuwd naar de werkwijze en het doel van Villa Pinedo? Download de samenvatting met de Villa Pinedo methode.

Routekaart

Op deze routekaart zie je in één oogopslag van welke tool kinderen gebruik kunnen maken met verschillende type vragen die zij hebben.

Voor onderwijsprofessionals

Animatievideo

Bekijk deze animatie waarin kinderen met gescheiden ouders een oproep doen aan alle docenten van Nederland. Ze vertellen waar zij tegenaan lopen op school.

Open brief

De jongeren van Villa Pinedo schreven deze brief gericht aan docenten waarin zij aangeven wat zij fijn hadden gevonden op school tijdens de scheiding van hun ouders.

Nieuwsbegrip

Villa Pinedo heeft samen met Nieuwsbegrip een les ontwikkeld speciaal voor Niveau B. Deze is geschikt voor leerlingen uit groep 7/8, vmbo bbl/kbl leerjaar 1-2 en mbo niveau 1.

Rapport

Download het rapport voor de leraren en leraressen van Nederland. Hierop staan belangrijke aandachtspunten waar jij rekening mee kunt houden voor de kinderen met gescheiden ouders in jouw klas.

Video met tips

Bekijk deze video waarin kinderen vertellen hoe een docent voor hen het verschil heeft gemaakt. School kan tijdelijk voelen als een veilige, neutrale plek in een tijd dat het thuis moeilijk is door de scheiding.

Voor kinderen

Een Buddy

Met hun eigen Online Buddy kunnen kinderen met gescheiden ouders ervaringen over de scheiding uitwisselen. Zij kunnen hun Buddy via een speciale app vragen stellen en vertellen hoe zij zich voelen over de scheiding van hun ouders.

Het forum

Op ons forum kunnen kinderen met gescheiden ouders een vraag over de scheiding stellen aan het Villa Pinedo Jongerenteam. Dit zijn allemaal jongeren die zelf ook gescheiden ouders hebben. Er zijn al 3783 vragen gesteld.

Spreekbeurtpakket

Kinderen met gescheiden ouders willen dit misschien wel tot onderwerp maken van een spreekbeurt. Wijs hen op de mogelijkheid het Villa Pinedo spreekbeurtpakket gratis te downloaden.

Open brief aan alle kinderen

Speciaal voor alle kinderen met gescheiden ouders heeft het jongerenteam deze brief geschreven. Om te laten weten dat scheiden niet hún taak is. Kinderen kunnen deze brief delen met hun ouders, familie of leraar, zodat zij ook weten hoe ze zich voelen.

Voor ouders

Online training 'Aan alle gescheiden ouders'

Deze training leert ouders hoe zij hun kind zo goed mogelijk kunnen begeleiden na de scheiding. Door de video's waarin kinderen hun ervaringen delen én tips geven, krijgen ouders inzicht in wat er in het hoofd en hart van kinderen speelt. Ook bevat de training advies van kindertherapeut Marsha Pinedo. Deze training is gratis toegankelijk t/m 31 december.

Open brief aan alle gescheiden ouders

Deze open brief is al aan meer dan 250.000 ouders gegeven. Er staat in wat veel kinderen met gescheiden ouders denken en voelen. Kinderen kunnen de brief aan hun eigen ouders geven, de brief kan toegevoegd worden aan het ouderschapsplan of worden voorgelezen tijdens een rechtszaak tussen ouders.

Boek 'Aan alle gescheiden ouders'

In Aan alle gescheiden ouders laat Marsha Pinedo de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen de ogen van ouders, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar ouders meteen iets mee kunnen.

Forum voor ouders

In totaal hebben 1676 ouders een vraag gesteld op het forum voor ouders. Het Villa Pinedo jongerenteam heeft deze vragen beantwoord vanuit hun eigen ervaringen. Alle vragen met bijbehorende adviezen van de jongeren kunnen ouders lezen en bekijken.

Open brief aan alle nieuwe partners

Deze brief is voor alle nieuwe partners van gescheiden ouders. Een kind kan deze brief aan hem of haar geven, zodat de nieuwe partner weet hoe zij of zij zich voelt. Er staan tips in om het voor het kind en de nieuwe partner wat makkelijker te maken.