Preventieve (online) jeugdsteun

Voor alle kinderen met gescheiden ouders uit uw gemeente

Jeugdwet en WMO

Jongeren moeten kosteloos en anoniem advies kunnen krijgen over vragen met betrekking tot opgroei- en opvoedingsproblematiek volgens de Jeugdwet en WMO. Het aanbod van Villa Pinedo biedt kinderen en jongeren precies dat. Gemeenten kunnen in samenwerking met Villa Pinedo hun taken in het kader van de decentralisaties vervullen en de kinderen uit hun gemeente preventieve en laagdrempelige steun bieden.

Kwetsbare kinderen

Gevolgen van een scheiding

Per jaar horen ongeveer 86.000 thuiswonende kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Onderzoek toont aan dat kinderen met gescheiden ouders gemiddeld meer psychosociale problemen hebben (zoals angst, depressie, agressie en concentratieproblemen) dan kinderen zonder gescheiden ouders. Ook blijkt dat relatief veel kinderen met gescheiden ouders in aanraking komen met jeugdhulp en jeugdbescherming. Om ervoor te zorgen dat kinderen in een scheidingssituatie uit kunnen groeien tot gezonde volwassenen is het van belang dat kinderen na een scheiding steun krijgen vanuit hun sociale omgeving. Dit biedt Villa Pinedo in de vorm van o.a. het Buddyprogramma.

Radar

Buddyprogramma preventief

Verlicht de druk op jeugdzorg

Uit onderzoek van adviesbureau Radar blijkt dat het Buddyprogramma preventief werkt en ertoe bijdraagt dat problemen snel worden gesignaleerd en opgepakt, voordat de situatie uit de hand loopt. Dit draagt bij aan het verlichten van de druk op de jeugdzorg. Gezien de lange wachtlijsten in de jeugdzorg is het Buddyprogramma niet alleen voor de gemeente van grote toegevoegde waarde, maar ook voor de kinderen die op die wachtlijst staan. Zij kunnen alvast steun ontvangen waarmee eventueel intensievere hulpverlening kan worden voorkomen. Het Buddyprogramma is zodoende een belangrijke schakel in de keten van jeugdhulp, bereikt kinderen die anders buiten beeld blijven en is daarnaast een relatief goedkope interventie.

Kopie van Kopie van Kopie van _ALS IK BIJ MAMA BEN DAN MIS IK PAPA EN A L S IK BIJ PAPA BEN MIS IK MAMA

4-jarige effectenstudie

Naar Online-Buddyprogramma

Kinderen en jongeren met gescheiden ouders, kunnen beter met de scheiding omgaan als ze online erover praten met een jonge ervaringsdeskundige Buddy (18-26 jaar). Hun schuldgevoel neemt af, ze piekeren minder en houden hun gevoelens minder verborgen. Ook de Buddy’s voelen zich betekenisvol door de gesprekken en vergeven hun ouders meer. Dit blijkt uit een effectstudie die Villa Pinedo in samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft uitgevoerd naar het Online-Buddyprogramma.

methode

De Villa Pinedo methode

Herkenning, erkenning en hoop

De Villa Pinedo methode draagt bij aan het voorkomen en verlagen van negatieve impact van de scheiding van ouders op kinderen door het bieden van herkenning, erkenning en hoop door de inzet van ervaringsdeskundigen. En door het empoweren van deze kinderen en jongeren, worden hun kansen in onze maatschappij vergroot. 

Hiernaast een visuele weergave van de reis die kinderen met gescheiden ouders bij Villa Pinedo doormaken. Het doel van deze reis is dat de kinderen zich sterker voelen dan voordat ze met Villa Pinedo in aanraking kwamen en het gevoel hebben dat ze hun negatieve ervaringen om kunnen zetten in iets positiefs.

bobby landkaart

Landelijke dekking

Lokale projecten

Bij Villa Pinedo ondersteunen wij landelijk duizenden kinderen per jaar in scheidingssituaties. Dit betekent dat wij gemeenten helpen kinderen in scheidingssituaties preventief, op een laagdrempelige manier en zonder indicatie, te ondersteunen. Steeds meer gemeenten betalen voor de kinderen uit hun gemeente die steun van Villa Pinedo ontvangen. Op dit moment betaalt nog niet elke gemeente voor de steun die beschikbaar is voor hun kinderen, dit is wel het model waar we naartoe werken.

Villa-Pinedo-webshop-flyers-1020x680

Webshop

Met producten en informatiematerialen

Wil je informatiemateriaal van Villa Pinedo ontvangen om te delen met cliënten of andere beroepskrachten? Je kunt bij ons posters, flyers, folders, of roll-up banners bestellen met informatie over Villa Pinedo, ons Buddyprogramma of de open brief. Ook producten zoals de Vraag Maar! kaarten en boeken zijn verkrijgbaar. Neem contact op voor de mogelijkheden of bestel direct via onze webshop.

Ons aanbod

Voor gemeenten

Voor kinderen en jongeren:

Buddyprogramma voor kinderen met gescheiden ouders

Forum (Stel 'n vraag)

Boek 'Je hoeft het niet alleen te doen'

(Online) communicatiecampagne

Voor ouders:

Online training

Inspriratieworkshop

Boek 'Aan alle gescheiden ouders'

Vraag Maar! gesprekskaarten

Voor professionals

Deskundigheidsbevordering

Webinars

Schoolpakket

Communicatiekit

Samenwerken?

Wil je samenwerken met Villa Pinedo in jouw gemeente om zo alle kinderen in de gemeente die daar behoefte aan hebben steun te bieden?

Vul dan onderstaand formulier in of mail Farah Ysebaert via farah@villapinedo.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0

Villa Pinedo werkt samen met 88 gemeenten en daar komen elke maand nieuwe gemeenten bij.