Marieke (45) in Vragen van ouders

Vieren van verjaardag

Hoi allemaal.
Mijn ex en ik zijn nu zo’n 2,5 jaar gescheiden en hebben samen 3 dochters van 7, 9 en 11 jaar.
Na onze scheiding had mijn ex een woning die niet geschikt was voor het vieren van verjaardagen. Dit jaar heeft hij een huis gekocht met zijn nieuwe vriendin en is het vieren van verjaardagen bij hem wel een optie.
Tot nog toe was de verjaardag voor familie / vrienden bij mij en dan nodigde ik ook altijd zijn familie uit, met wie ik gewoon goed contact heb. Hij kwam zelf wel, maar vaak in de ochtend als er nog geen andere gasten waren en bleef dan zo’n 2 uur.
De kinderfeestjes hebben we eerst samen gedaan, maar dat wilde hij op een gegeven moment niet meer. Nu wisselen we af, maar ik heb aangegeven dat ik wel kom als hij het organiseert omdat dit me fijn lijkt voor onze kinderen.
Dit jaar wil hij dat wij ieder apart de verjaardag voor familie/vrienden vieren en dat hij dan zijn familie/vrienden uitnodigt en ik mijn familie/vrienden.
Mijn ex heeft wanneer nodig contact met mijn familie. Zij hebben geen probleem met contact met hem.
Maar, wat is nu in het belang van de kinderen wb het vieren van het “grote mensen feestje” en het kinderfeestje? Apart? Samen?
Ik hoor heel graag wat jullie denken.
Vgr Maria

2 reacties

 1. Vivian op 17 november 2019 om 23:27

  Beste Maria,

  Bedankt voor jouw bericht op ons forum. Wat mooi om te lezen dat je er over nadenkt wat het beste is om te doen en dat je onze ervaringen/tips wilt horen!
  Ik zie dat Willem zijn ervaring met je gedeeld heeft, namelijk dat het prettig is om de verjaardag(en) samen te vieren. Als jullie dit samen kunnen en willen, zou dat vast hartstikke gezellig kunnen zijn! Je schrijft dat je ex graag de verjaardagen apart wilt vieren, waardoor ik de indruk krijg dat het emotioneel of praktisch gezien, misschien moeilijk zal worden om de verjaardag samen te vieren.
  Een andere optie is om de verjaardagen inderdaad 2x voor familie te doen – en dan apart – en om de kinderfeestjes om te wisselen, bijvoorbeeld waar ze toevallig dat jaar zijn met de verjaardag of om en om. Dit kan erg leuk zijn, 2x je verjaardag vieren wordt vaak genoemd als een voordeel of leuke kant van het hebben van gescheiden ouders; https://www.villapinedo.nl/blog/de-voordelen-van-gescheiden-ouders/ & https://www.villapinedo.nl/blog/is-er-leuk-aan-scheiding/. Maar ook deze optie is niet voor elk kind een fijne optie. Nikki beschrijft de bijkomende stress in deze blog: https://www.villapinedo.nl/blog/mijn-verjaardag-twee-keer-vieren-liever-niet/

  Ik was drie jaar toen mijn ouders gingen scheiden, dus ik wist niet beter dan dat ze uit elkaar waren. Toen ik nog erg klein was, waren beide ouders op de kinderfeestjes. Later was het kinderfeestje meestal bij mama en ging ik op een andere dag met papa en mama samen uit eten. In het begin vond ik dit erg leuk. Maar toen werd ik iets ouder en voelde het heel vreemd om met allebei mijn ouders iets te gaan doen. Ze maakten geen ruzie en konden prima met elkaar overweg, maar voor mij was het een hele vreemde situatie. Nicoline benoemt dit ongemakkelijke gevoel erg mooi in haar vlog: https://www.villapinedo.nl/blog/filmpjes/nicoline-17-vlogt-verjaardagen/ , Op een gegeven moment hebben we de gezamenlijke diners stop gezet. Onlangs met kerst zijn we voor het eerst in 10+ jaar met zijn drieën uit eten geweest. Het was prima, veel minder ongemakkelijk dan ik had verwacht. Maar toch, het hoeft van mij eigenlijk niet meer. Het zal uitmaken dat ik eigenlijk niet beter weet, dan dat mijn ouders gescheiden zijn. Maar ik hoor vaker dat kinderen van gescheiden ouders het enigszins ongemakkelijk vinden als ze beide ouders om zich heen hebben.
  Waar ik eigenlijk naar toe wil met dit verhaal, is dat er meerdere mogelijkheden zijn en dat niet alle kinderen hetzelfde prettig vinden.
  Ik zie dat jouw kinderen 7, 9 en 11 jaar oud zijn. Mijn advies zou zijn om er met hen over te praten. Je schrijft dat je nog op de kinderfeestjes komt, als jouw ex deze organiseert, omdat dit je fijn lijkt voor de kinderen. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze dat inderdaad erg prettig vinden. Maar als ik terugdenk aan mijn eigen kindertijd, was ik op kinderfeestjes met name bezig met lol maken met mijn vrienden. Ik vond het dan helemaal prima dat er maar 1 ouder was. Mogelijk hebben jouw kinderen er al wel over nagedacht hoe ze hun verjaardagen zouden willen vieren. Soms is het ook een kwestie van uit proberen. Wat voelt prettig voor jou, wat prettig voor jouw ex en natuurlijk wat voelt voor jullie kinderen prettig?

  Heel veel succes en alvast fijne verjaardagen gewenst aan jouw kinderen,

  Groetjes Vivian. 2. Willem op 17 november 2019 om 12:01

  Hoi Maria,
  Altijd lastig om verjaardagen te vieren als je gescheiden bent en samen kinderen hebt. Ik denk dat iedereen in een scheiding met kinderen tegen dit soort problemen aanloopt. Ik heb het als kind altijd heel fijn gevonden als allebei mijn ouders aanwezig waren bij mijn verjaardagen en die van mijn broers en zus. Ik denk dat alle kinderen dat het fijnste vinden. Het is een moment in een jaar dat het heel eventjes weer een klein beetje kan zijn zoals voor de scheiding: gewoon papa en mama die samen onze verjaardag vieren. Mijn ouders konden dat samen gelukkig prima en dat is altijd gezellig geweest. Als dat bij jullie ook nog steeds op die manier kan, dan zou ik dat zeker proberen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad.
  Groetjes Willem