De voordelen van gescheiden ouders

Marthe
13 mrt 2018

We zijn vaak niet echt positief als het gaat over echtscheidingen. In de media wordt een gezin waarvan de ouders niet meer samen zijn ook wel een ‘gebroken gezin’ genoemd. En iets wat stuk is vinden we vaak niet meer mooi. De Chinezen zijn het hier trouwens niet mee eens. Als er een servies kapot valt maken ze de stukken weer aan elkaar met speciale lijm met goudstof erin. Zij hebben een speciale term bedacht voor ‘de schoonheid van de imperfectie’, die ze ‘wabi-sabi’ noemen. Vrij vertaald betekent dit: ‘dingen die mooier zijn geworden door slijtage’. Het zette me aan het denken. Wat is eigenlijk de ‘silver lining’ van een echtscheiding?

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Ik geef toe, de wereld is nog niet echt ingericht op gescheiden ouders. Er is maar een vader- en moederdag en er zijn net niet genoeg kerstdagen om de feestvreugde te verdelen over gescheiden gezinnen (zeker niet als je ook nog eens een relatie hebt met iemand met gescheiden ouders). Maar dit heeft ook zo zijn voordelen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld altijd twee verjaardagsfeestjes!

What doesn’t kill you makes you stronger

Naast twee verjaardagstaarten en dubbele feestdagen zijn er ook een hoop mentale voordelen aan het hebben van gescheiden ouders. Doordat je eigenlijk in twee verschillende gezinnen opgroeit ontwikkel je een flinke dosis aanpassingsvermogen, zeker als dit al op jonge leeftijd plaatsvindt. Ook krijgt je relativeringsvermogen een flinke boost. Waar je voorheen nog een middag lang verdrietig kon zijn omdat je niet jouw lievelingssnack mee mocht nemen uit de supermarkt, lijkt dat nu kinderspel naast de dingen die je op je bordje krijgt omdat je ouders zijn gaan scheiden. Onbelangrijke problemen worden niet meer zo belangrijk gemaakt. Dat klinkt wellicht wat zwaar, maar dit draagt bij aan een veerkracht die alleen maar groter wordt. Hier heb ik zelf zowel persoonlijk als professioneel veel profijt aan gehad.

Maak van je shit je mest

Het is wellicht een wat gevleugelde uitspraak: ‘maak van je shit je mest’, maar in de praktijk blijkt het wel waar te zijn. Zo is de (v)echtscheiding van mijn ouders een behoorlijke voedingsbodem geweest voor de creativiteit van mijn broertje, die daardoor prachtig toneel kan spelen en schrijven. Ook heeft het mooie vriendschappen opgeleverd met mensen met een vergelijkbaar verhaal. En tot slot zou ik deze blogs niet kunnen schrijven als mijn ouders niet gescheiden waren. Je kunt tenslotte alleen gids zijn op plaatsen waar je zelf geweest bent. Dus als de scheiding van je ouders je het gevoel geeft dat je een gebroken gezin bent, bedenk je dan dat je het ook anders kunt bekijken: jouw gezin heeft een gouden randje, ook als er geen gouden trouwringen meer zijn die die boel bij elkaar houden.

Marthe (25)