Mijn verjaardag twee keer vieren? Liever niet

Nikki Bosma
19 jul 2018

Je verjaardag twee keer kunnen vieren wordt vaak gezien als een van de voordelen van gescheiden ouders. Zo voelde het voor mij niet. Ik vond het alleen maar ingewikkeld.

Wie nodig ik waar uit? En wanneer vier ik het dan? Meer cadeaus woog voor mij niet echt op tegen al het gedoe eromheen. Ik besloot dan ook mijn verjaardag gewoon, zoals ik altijd deed, één keer te vieren. Bij mijn moeder, want daar deden we dat altijd. Ongemakkelijk? Best wel. Maar door de jaren heen werd het beter.

Mijn eerste verjaardag nadat mijn ouders gescheiden waren, was op zijn zachts gezegd raar. Ik werd 18 en ik vond dat dat gevierd moest worden, ondanks de scheiding. Toen ik dit vertelde aan mijn moeder kreeg ik al snel het gevoel dat zij hier niet op zat te wachten. Natuurlijk vond ik het vervelend voor mijn moeder, maar ik vond ook dat ik recht had om mijn verjaardag te vieren op een manier zoals ik dat wilde. Mijn ouders mochten dan wel gescheiden zijn, maar ze konden toch wel nog normaal tegen elkaar doen?

En dus gingen wij op mijn verjaardag, met zijn allen uit eten. Een beetje ongemakkelijk was het wel te noemen, maar de eerste stap was gezet. Zonder nieuwe partners, gewoon even met ons what used to be gezinnetje.

Inmiddels zijn wij een aantal verjaardagen verder en vier ik mijn verjaardag nog steeds maar één keer. De ene keer bij mijn vader, de andere keer bij mijn moeder. Ondanks dat iedereen er even de tijd voor nodig had om aan te wennen, ben ik blij dat ik het op deze manier aangepakt heb. Na een paar verjaardagen is er namelijk niks raars aan. Het is eigenlijk gewoon heel gezellig. Zoals een verjaardag hoort te zijn!

Mocht jij er hetzelfde over voelen als ik, geef dit dan gewoon aan bij je ouders. Het is tenslotte jouw verjaardag. Die mag je vieren zoals jij dat het liefst wilt. Je ouders zullen zich maar even moeten aanpassen die dag.

Nikki (21)