Jeroen (38) in Vragen van ouders

Nieuwe partner ex

Mijn ex en ik zijn nu 2 jaar uit elkaar. Ex heeft inmiddels de 5e partner na scheiding.
Hierover zijn afspraken gemaakt dat als onze zoon wordt geïntroduceerd de ander wordt ingelicht. Mijn zoon vertelde dat mama 2 maanden na vorige partner alweer een nieuwe vriend heeft die ook al daar slaapt. Ik wist van niks en zoon durfde het eigenlijk niet te vertellen want dat mocht niet van mama. Nu verwijt mijn ex dat ik onze zoon uithoor terwijl hij dit uitzich zelf vertelde. Ons geheim zoals hij zei. Hoe hiermee om tegaan? Ook het niet nakomen van afspraak introduceren andere ouder zit mij dwars. Ook de vele partners bij ex vind ik een kwalijke zaak voor ontwikkeling van onze zoon. Mijn ex geeft aan dat dit allemaal mijn schuld is omdat ik overal mee bemoei wat onzin is. De communicatie is ook drama want alles gaat per mail en is er geen gesprek mogelijk.

Ik heb haar gevraagd hoe de situatie werkelijk was en of onze zoon liegt maar dan krijg ik het ene na het andere verwijt. Kinderen mogen geheimen hebben zei mijn ex. Heeft onze zoon een geheim of mijn ex omdat zei niet aan afspraken houd?

Wat kan ik het beste doen?

Alvast mijn dank en met vriendelijke groet,

Jeroen W

2 reacties

 1. Dieuwertje op 25 september 2019 om 22:48

  Hoi Jeroen! Wat fijn dat je je vraag hier hebt gesteld! Ik kan me heel goed voorstellen dat het geen fijn idee is dat je ex de zoveelste partner aan je zoon heeft voorgesteld, en gemaakte afspraken niet nakomt.
  Mijn ouders gingen scheiden toen ik 14 was, omdat mijn moeder een nieuwe vriend had. Ik moest toen ook meteen bij haar en haar nieuwe vriend gaan wonen, wat ik achteraf echt niet had gewild. Het was voor mij helemaal niet fijn om zo snel voorgesteld te worden aan de nieuwe vriend van mijn moeder, omdat ik het best lang een heel ongemakkelijke situatie vond.
  Nadat mijn ouders gescheiden waren communiceerden zij op een gegeven moment ook alleen via de mail. Ik kan achteraf best begrijpen dat dat voor hen de makkelijkste manier was, maar het maakte het voor mij en mijn broers wel extra duidelijk dat onze ouders dus niet eens meer met elkaar konden praten. Ik weet natuurlijk niet hoe de situatie bij jou is, maar als het enigszins mogelijk is zou ik toch proberen persoonlijk met elkaar in gesprek te gaan, of te bellen als dat niet mogelijk is. Dat lijkt me ook makkelijker met elkaar communiceren dan via de mail! Ik had toen mijn ouders gingen scheiden best wel het gevoel dat ik dingen geheim moest houden voor mijn vader, bijvoorbeeld toen mijn moeder ging trouwen met haar nieuwe vriend, omdat ik bang was dat mijn vader dan verdrietig of boos zou worden. Dat is een heel onprettig gevoel! Ik vind het dus prettig om te lezen dat je zoon het wel graag aan jou wil vertellen, en ik zou willen adviseren om er, als je zoon iets vertelt wat van zijn moeder eigenijk niet mag, niet boos om te worden (in elk geval niet waar hij bij is), en er een gesprek over aan te gaan, wat hij er van vindt etc. Zo weet hij dat hij ook geen dingen voor je geheim hoeft te houden!
  Ik hoop dat dit een beetje heeft geholpen.
  Heel veel succes!
  Groeten, Dieuwertje 2. Charlotte op 7 september 2019 om 15:33

  Beste Jeroen,

  Jeetje wat een verhaal, wel erg fijn dat je villa pinedo hebt gevonden en het met ons wil delen.

  Nieuwe partners zijn altijd een lastig onderwerp. Zowel voor de ouders als voor de kinderen. Zelf heb ik (nog) geen kids maar mijn vader wachtte altijd een langere periode voordat hij een nieuw iemand aan ons voorstelde. Nu waren mijn zus en ik om het weekend bij hem en had hij dus ook meer vrijheid in dat soort dingen.

  Mijn moeder kreeg pas na een langere tijd weer een relatie (10 jaar ongeveer), maar ik was het er niet echt mee eens toen. Ook hij sliep al vrij snel altijd bij ons thuis. Dit vertelde ik ook altijd aan mijn vader omdat ik graag wilde weten wat hij ervan vond.

  Ik vind dat kinderen dit ook gewoon aan de andere ouder kunnen vertellen. Het is niet goed als een ouder je iets geheim laat houden voor de andere ouder. Het is überhaupt niet oke als je je kind een geheim laat houden voor jezelf. Dat betekend namelijk dat jezelf ook wel weet dat het misschien niet helemaal juist is wat je doet.

  Ik denk dat het niet slim is om alles over de mail te blijven doen. Dit valt natuurlijk op alle verkeerde manieren te interpeteren en kan er alleen maar meer narigheid van komen. Wellicht kun je eerst met je zoon bespreken of hij het fijn zou vinden om met jou en je ex hierover een gesprek te hebben. Dan kan je zoon zich uiten bij zijn moeder zonder bang te zijn dat ze misschien heel boos wordt omdat er nog een volwassenen bij is. Als je zoon dit niet wil kun je misschien voorstellen om alleen met zijn moeder in gesprek te gaan? Maak de afspraak via de telefoon. Ik denk dat dat de beste optie is.
  Vraag vooral niet aan je zoon om de afspraak voor te stellen aan z’n moeder. Als er iets is wat heel vervelend is voor kinderen, is het om de boodschapper te moeten zijn.

  Nu weet ik niet hoelang haar nieuwe partner er al is. Maar misschien is het slim als hij ook bij het gesprek zit? Als hij daar al veel tijd in huis doorbrengt is het ook fijn voor hem om te weten hoe of wat. Maak nieuwe afspraken waar nodig en maak vooral duidelijk dat het altijd gaat om het beste voor jullie zoon.

  Mocht je zoon behoefte hebben om met iemand hier over te praten die ongeveer het zelfde meegemaakt heeft. Laat hem dan een buddy aanvragen. Dan kan hij met iemand in een privé chat app praten met iemand uit het Villa Pinedo team. https://www.villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy/

  Ook heeft hij misschien iets aan onze open brief aan nieuwe partners van gescheiden ouders: https://www.villapinedo.nl/open-brief-aan-alle-nieuwe-partners-van-gescheiden-ouders/

  Jeroen, ik hoop dat mijn bericht je wat heeft kunnen helpen.

  Heel veel succes!

  Groetjes ~ Charlotte