Jet (20) in

Verantwoordelijkheidsgevoel

Mijn ouders zijn al 6 jaar gescheiden en gaan nu met elkaar via advocaten naar de rechtbank omdat ze ruzie hebben over geld. Ik heb heel erg het gevoel dat ik mijn 2 jongste broertjes moet beschermen maar ook beide ouders gelukkig moet maken want ik wil iedereen graag gelukkig zien, dan ben ik zelf ook pas gelukkig. Maar omdat er iemand dan boos of verdrietig is heeft dit effect op iedereen waardoor er altijd iemand ongelukkig of verdrietig is. En nu ben ik er achter gekomen dat er eigenlijk helemaal niemand aan mij vraagt hoe het met me gaat, en ik zelf helemaal niet weet hoe ik me er over voel. Ik ben boos op beide ouders maar ook weer niet, want het zijn je ouders. Ik neem het ze kwalijk dat ze mij in deze positie hebben gezet en weet niet waar ik goed aan doe. Ik word er zelf erg individueel van, wil alles zelf doen en ook het idee dat ik alles zelf moet doen, want dan kan niemand je pijn doen of teleurstellen. Ik weet me de laatste tijd gewoon even geen raad meer omdat ik me ook niet volledig kan afzonderen omdat ik wel verantwoordelijkheid voel, maar dus wel eke keer word teleurgesteld.

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Zoé
4 maanden geleden

Lieve Jet, Ik denk dat veel jongeren zich hierin kunnen herkennen, inclusief ik! Bedankt dat je dit met ons deelt. Verantwoordelijkheid voelen voor het geluk en het welzijn van anderen is en blijft ontzettend vermoeiend 🙁 Ik heb dit zelf ook veel ervaren en merkte op een gegeven moment dat ik de gevoelens die erbij komen kijken niet meer kon verdragen. En als jij de hele tijd met anderen bezig bent, valt het nog meer op dat niemand naar jou toe komt om te vragen hoe het met jou gaat. Kan het ook zijn dat jij je sterk houdt voor… Lees verder »

Lieke
4 maanden geleden

Hey lieve Jet! Wat dapper dat jij dit hebt gedeeld over jouw situatie hier op het forum. Mijn naam is Lieke, mijn ouders zijn ook gescheiden en alles wat ik zojuist van jou heb gelezen dat herken ik. Hiermee wil ik aangeven dat je zeker niet alleen bent in dit gevoel en dat ik je een dikke virtuele knuffel wil geven. Toen mijn ouders besloten om uit elkaar te gaan waren er ook jarenlange rechtszaken over voornamelijk geld en over de omgang met mij. Ik vond het verschrikkelijk pijnlijk dat mijn ouders het niet konden opbrengen om hier met z’n… Lees verder »