Aan alle kinderen met gescheiden ouders

Lieve jij,

Deze brief is speciaal voor jou: voor kinderen waarvan de ouders uit elkaar gaan of al zijn. Wist je dat 86.000 kinderen per jaar horen dat hun ouders gaan scheiden? Dat is superveel, bijna twee voetbalstadions vol. Je bent dus niet de enige die dit meemaakt. Toch kan dat soms wel zo voelen. Dat hadden wij in ieder geval wel. Wij hebben namelijk ook gescheiden ouders. 

En wij moesten - misschien net als jij - wennen aan twee huizen. Wennen aan de nieuwe liefdes van onze ouders. Wennen aan het wisselen van de ene ouder naar de andere en het moeten missen van één van onze ouders. We vergaten spullen. We zeiden soms maar niet hoe leuk het weekend was bij de ene ouder. We luisterden naar de negatieve dingen die ze over elkaar zeiden. En we voelden ons soms schuldig en verantwoordelijk voor hun geluk. Herkenbaar? En vertel jij dit ook niet zo snel aan iemand? Weet dat je niet de enige bent.

Lees de hele brief

En weet je? Wij ontdekten Villa Pinedo: een online plek voor kinderen met gescheiden ouders. Hier kwamen we erachter dat we helemaal niet verantwoordelijk zijn voor het geluk van onze ouders. Dat het niet onze taak is om negatieve dingen die ze over elkaar vertellen aan te horen. Om de communicatie tussen onze ouders te regelen. De planning van de feestdagen en verjaardagen te organiseren. Dat hoeven wij allemaal niet te doen! Wij mogen gewoon kind zijn.

Maar hoe doe je dat dan? En wat kan je wél doen? 

Dit heeft ons geholpen:

  • Tegen je ouder(s) zeggen dat je geen negatieve dingen wilt horen over de ander, omdat dat pijn doet en verward.
  • Weten dat je van allebei je ouders mag houden en het bij allebei leuk mag hebben.
  • Je ouders vragen om duidelijke afspraken te maken, zodat jij de boodschapper niet hoeft te zijn.
  • Weten dat je het recht hebt om bij de ene ouder gewoon over de andere ouder te mogen praten.
  • Hulp vragen als je ouders niet met elkaar praten, zodat jij niet verantwoordelijk bent voor hun communicatie.
  • Je ouders vertellen hoe jij je voelt en waar jij behoefte aan hebt.
  • Tegen je ouders zeggen dat de scheiding niet jouw verantwoordelijkheid is. Dat je die verantwoordelijkheid aan ze terug wilt geven.
  • Deze brief aan jouw ouders laten lezen.

 

JE HOEFT 'T NIET ALLEEN TE DOEN!

Voor ons was de scheiding soms net een achtbaan. Je stapt in en je weet niet wat er komt. Er zitten hobbels en bochten in de rit. Het ene moment ga je steil omhoog en het andere moment maak je een vrije val. Een scheiding voelt net zo. Van de ene op de andere dag stap je in zo'n karretje en wordt alles wat vertrouwd is anders. Ben je net gewend aan twee huizen, krijgt je vader een nieuwe vriendin. Is de zomervakantie net voorbij, ben je alweer bezig met de verdeling van de feestdagen. Wij weten hoe moeilijk deze dingen kunnen zijn, maar: je hoeft 't niet alleen te doen. Wij stappen graag bij je in om samen te gillen in de bocht en bij iedere hobbel. Bij ons mag je klagen, lachen en huilen. Je hart luchten, advies vragen en tips delen met andere kinderen. Wij zijn er voor jou. We doen het samen!

Liefs, alle jongeren van Villa Pinedo

Download deze brief (PDF)

Meer open brieven?