lissa (10 jaar) in

Hoe voelt het?

mijn ouders gaan scheiden. als mijn ouders gaan scheiden dan moet ik ook uit dit huis en dat vind ik niet leuk want dit is een hele fijne buurt.
hoe voelt dat met gescheiden ouders?

groetjes lissa.

3 reacties

 1. Yannick op 25 februari 2015 om 21:20

  Lieve Lissa,

  Ik zal gewoon eerlijk zijn: het is niet leuk als je ouders gaan scheiden. Niemand vindt dit leuk. Je bent gewend om samen naar feestjes te gaan, op bezoek te gaan en op vakantie, maar straks kan dat niet meer.

  Het is belangrijk om te weten dat jouw vader en moeder dit allebei niet gewild hebben. Soms lijkt het alsof één van de twee spijt heeft van het huwelijk met je vader of moeder. Maar dat is niet zo, dat LIJKT zo. Er kunnen heel veel rare en onverwachte dingen gebeuren in een huwelijk, het loopt niet altijd zoals iemand het had verwacht.

  Soms veranderen gevoelens en is scheiding de beste oplossing. Het vervelende hieraan is helaas dat kinderen veel pijn voelen na de scheiding. Ze zijn gewend dat hun ouders altijd bij elkaar zijn en van elkaar houden. Dat is straks anders en dat zal je moeilijk gaan vinden. Ik was ook erg verdrietig toen mijn ouders gingen scheiden. Kleine dingen, zoals samen eten, lachen en fietsen, veranderen en zijn straks weg. Ik mis die dingen soms nog steeds wel een beetje hoor;-)

  Wat heel belangrijk is, lieve Lissa, is dat je je niet schuldig gaat voelen voor iets. De scheiding van je ouders is niet jouw fout en heeft niets met jou te maken. Het is hun keuze nadat ze minder gevoelens voor elkaar hebben en er gewoon niet meer goed uitkomen samen.

  Na de scheiding van mijn ouders voelde ik me verdrietig. Ik ben toen veel met vrienden omgegaan en luisterde elke dag naar muziek. Het helpt om je gevoelens te delen, om een fijn maatje te hebben waarmee je kunt praten. Want je wil eigenlijk niet aan de scheiding denken, maar het is juist goed om soms even te huilen! Om soms even een gesprek te hebben over iets wat je eigenlijk niet leuk vindt. Dat helpt vaak, omdat het er dan uit is;-)

  Het is een moeilijke periode na de scheiding, je zult je misschien vaker verdrietig voelen of je begrijpt het gewoon niet dat je ouders uit elkaar gaan. Dat is vervelend, maar het maakt je sterker. Geloof me, ik heb het heeeel moeilijk gehad, maar nu heb ik een goede band met papa en mama. Ik voel me weer goed! Dat komt omdat ik niet bang was om uiteindelijk mijn gevoelens te uiten, om te huilen wanneer dat nodig was.

  Je leert vanzelf omgaan met nieuwe dingen na de scheiding. Dat heeft tijd nodig. En het grappige is dat er ook hele leuke dingen bijkomen door een scheiding. Dat klinkt raar, maar het is echt zo! Het voelt speciaal om bijvoorbeeld een weekend bij je vader of moeder te ‘logeren’, of om na een tijdje een nieuwe stiefbroer of zus te ontmoeten.

  Kortom: een scheiding is nooit leuk, maar soms is het de beste oplossing. Stel dat ze bij elkaar blijven terwijl ze niet meer van elkaar houden. Dan wordt het nep en moeten ze liegen om hun gevoelens voor elkaar, dat is nooit goed. Oh en Lissa, je mag altijd dingen vragen op dit forum of zelfs op Facebook persoonlijk aan mij als je dat fijner vindt! -> Yannick La Gordt Dillié

  Veel sterkte en onthou goed: na een verdrietige tijd voel je je een stuk beter en sterker. Dan mag je heel trots zijn op jezelf. Nog meer dan nu;-)

  Yannick

 2. Rachel op 25 februari 2015 om 12:31

  hi lissa,

  Het is vervelend, maar je went er wel aan. Al lijkt het soms van niet. Als je zelf je kamer mag inrichten helpt dat ook. Misschien kom je wel in een hele leuke buurt of ga je toch dichtbij je vriendinnen wonen.

  Groetjes Rachel

 3. Lotte op 24 februari 2015 om 13:15

  Lieve Lissa,
  Het is nooit leuk als ouders gaan scheiden. Er gaat veel veranderen en dat is vervelend. Toen mijn ouders gingen scheiden, gingen zij beide ergens anders wonen, maar wel bij elkaar in de buurt. Dat was voor mij heel prettig. Wat ik heel fijn vond is dat ik bij allebei mijn ouders mijn kamer zelf mocht inrichten en de kleuren op de muren mocht uitkiezen. Het kan heel fijn zijn om je zorgen uit te spreken naar je ouders toe en aan te geven wat jij prettig zou vinden.
  Je zou je ouders ook kunnen verwijzen naar de ouderpagina van Villa Pinedo. Daar kunnen ze veel tips lezen over hoe zij met de scheiding om kunnen gaan en het zo aangenaam mogelijk voor jou te maken.
  Ik kan helaas niet zeggen dat het makkelijk word. Een scheiding is niet leuk en je zult je vaak verdrietig voelen. Het kan dan prettig zijn om met iemand te praten. Bijvoorbeeld iemand op school, een oom of tante(of opa/oma) waar je een goede band mee hebt. Je kan ook áltijd terecht op Villa Pinedo als iets je dwars zit of als je vragen hebt. Je staat er niet alleen voor:)

  Liefs,
  Lotte

Laat een reactie achter