Nya (16) in

Bang om broertje te verliezen

Hoi, ik ben 16, mijn ouders zijn gescheiden en ik heb een broertje van 10, met wie ik samen bij mijn moeder woon. Om het weekend gaan we naar onze vader. Ik heb de laatste tijd heel erg gemerkt dat ik het daar totaal niet fijn vind en dat het veel beter is voor mijn mentale gezondheid om voor nu even niet naar mijn vader te gaan. Maar mijn broertje mag dat nog niet zelf kiezen, en die moet gaan. Ik wil mijn broertje niet alleen laten, want we zijn heel close, maar ik merk ook dat ik het echt niet aankan om naar mijn vader te gaan, eigenlijk. Ik ben bang om mijn broertje te verliezen omdat hij veel vaker naar mijn vader gaat en het daar opzich leuk heeft, zegt hij. Ik ben ook bang dat onze band minder sterk wordt omdat we veel vaker apart zijn van elkaar. Ik wil hem ook niet in de steek laten, maar dat doe ik nu een soort van wel, wanneer ik kies om hem alleen naar onze vader te laten gaan en dat schuldgevoel is niet fijn, natuurlijk.

Daarbij komt oud en nieuw eraan, en ik wil dan absoluut niet naar mijn vader toegaan, maar mijn broertje moet. We hebben dat nog nooit apart gevierd en dat wil ik graag zo houden, dus wat moet ik doen?

Groetjes,
N

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest

9 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Danley
1 maand geleden

Hallo nya ik zit in het zelfde schuitje zoals jij ik heb dus aan mijn zussen haar nummer gevraagd zodat wij wel contact kunnen houden

Tayna
5 maanden geleden

Hii, Wat goed om als eerst te lezen dat je voor jezelf zo’n goede keus hebt gemaakt om even niet meer naar je vader te gaan als het niet goed voelt. En wat tof om te horen dat je zo close bent met je broertje, dit kan je niet vaak zeggen van broers en zussen Hahaha. Dat mag je zeker goed koester zo’n band. Bij mij is het net een beetje anders maar wel een beetje te vergelijken met jou situatie. Ik heb namelijk een halfbroertje van 9, wij zijn ook heel close, alleen ben ik pas geleden op mezelf… Lees verder »

Nya
Nya
5 maanden geleden
Reply to  Tayna

Hoi, super erg bedankt voor je lieve berichtje! Ik zal echt inderdaad specifiek wat leuke dingen gaan doen met mijn broertje, dankje voor dat advies. Ik denk inderdaad dat dat zal helpen:)

Meike
5 maanden geleden

Hi! Wat goed dat je jouw verhaal op ons forum deelt en hier jouw vraag durft te stellen. Ik snap heel goed hoe jij je voelt, ik heb zelf een zusje, zij heeft ook meer contact met onze vader dan ik. Ik heb zelf de keus gemaakt om in plaats van om de week, alleen nog om het weekend heen te gaan. Mijn zusje bleef toen nog wel om de week naar papa gaan. Ik had altijd het gevoel dat ik op haar moest letten en er 24/7 voor haar moest zijn. Dus dat jij bang bent om je broertje… Lees verder »

Nya
Nya
5 maanden geleden
Reply to  Meike

Hii, dankjewel voor je reactie!! Ik heb inderdaad echt hetzelfde als jij! Ik voel me ook een soort verantwoordelijk voor mijn broertje. Ik zal het proberen te bespreken met hem, op een wat kinderlijke manier. Ik heb tot nu toe altijd geprobeerd om niet met mijn broertje over dit soort dingen en de scheiding te praten, omdat ik hem juist niet wilde traumatiseren en ik wilde doen alsof alles goed was. Maar misschien is hij nu wel oud genoeg om al het hier al over te hebben inderdaad. Ik vind dat alleen een beetje lastig omdat ik dus soms als… Lees verder »

Meike
5 maanden geleden
Reply to  Nya

Hi Nya Natuurlijk mag jij dat vragen! Ik denk dat mijn zusje ook ongeveer 10 jaar was toen ik het er voor het eerst met haar over had. Ik snap dat je bang bent dat je hem traumatiseert, maar je hoeft het geen zwaar en emotioneel gesprek te maken. Ik heb mijn zusje er weleens naar gevraagd hoe ze dat toen vond, maar ze weet er weinig meer van en kan het zich niet op een negatieve manier herinneren. Tegenwoordig praten we er wel regelmatig over, we hebben het beide een plekje gegeven, dan gaat het erover praten vanzelf. Liefs,… Lees verder »

Nya
Nya
4 maanden geleden
Reply to  Meike

Aaah oke dat is erg fijn om te weten, ik zal het zo min mogelijk zwaar maken, heel erg bedankt !! :))

Groetjes,
Nya

Sophie
5 maanden geleden

Hey Nya, Ik weet hoe je je voelt, en het is vreselijk. Mijn broertje van 10 gaat elke week van woensdag tot zaterdag naar onze vader zonder mij omdat ik het niet aankan bij hem. Echter ben ik tot de conclusie gekomen dat het op een zekere manier de tijd die je samen hebt alleen maar versterkt. Je kan altijd zelf het gesprek aangaan met je vader en vragen of je broertje bij jou mag zijn met oud en nieuw en dat jij het te lastig vindt op het moment om daar te zijn. Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij… Lees verder »

Nya
Nya
5 maanden geleden
Reply to  Sophie

Hoi, dankjewel voor je reactie! Ik denk inderdaad dat ik ga proberen met mijn vader in gesprek te gaan! Ik snap ook hoe jij je voelt en ik weet dat het echt niet fijn is 🙁 Soms voel ik me schuldig dat ik mijn broertje daar alleen naartoe laat gaan, ook al weet ik dat het echt te veel is voor mij. Hoe ga jij hier mee om, (als je het niet erg vindt om te antwoorden)?