Docenten

Even luisteren en begrip tonen is vaak al voldoende.

Jij kunt als docent het verschil maken

Per klas hebben ongeveer 1 op de 5 leerlingen gescheiden ouders. Vaak is school de eerste plek waar dingen die thuis spelen aan het licht komen. Concentratieproblemen, ruzie met vriendjes of extra grote rugzakken mee op vrijdag of maandag. Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen tijdens en na een scheiding erg belangrijk is om steun te krijgen vanuit hun sociale omgeving. De scheiding kan veel invloed hebben op kinderen, wat vervolgens weer van invloed kan zijn op hoe ze presteren op school. School kan een grote rol vervullen in een tijd dat het thuis moeilijk is door de scheiding door te weten wat er aan de hand is met de leerlingen en er te zijn als het nodig is. Even luisteren en begrip tonen is vaak al voldoende. De school kan tijdelijk voelen als een veilige, neutrale plek in een tijd dat het thuis moeilijk is door de scheiding.
Aanbod voor docenten

Villa Pinedo biedt het volgende aanbod aan, speciaal voor docenten en andere professionals werkzaam in het onderwijs.

1

Animatievideo

Voor docenten

In deze video doen kinderen met gescheiden ouders een oproep aan alle docenten van Nederland.

shutterstock_1095517151

Open brief

Voor de ouders van kinderen uit groep 8

"Vandaag is een belangrijke dag voor ons. De musical van groep 8. Na deze dag zijn wij definitief geen ‘kleintjes’ meer, want na de zomer gaan we naar de middelbare. We hebben teksten geleerd, dansjes geoefend en kostuums gepast. We zijn er helemaal klaar voor. We maken ons alleen nog zorgen over één ding: jullie."

shutterstock_587749046

Open brief

Aan alle leraren en leraressen van Nederland

"Onze ouders zijn gescheiden. Dat valt niet altijd mee en daar hebben we soms best last van. Ook als we op school zitten. Omdat je thuis steeds geconfronteerd wordt met ouders die ruzie hebben..." De jongeren van Villa Pinedo schreven deze brief gericht aan docenten waarin zij aangeven wat zij fijn hadden gevonden op school tijdens de scheiding van hun ouders.

shutterstock_619473941

Spreekbeurtpakket

Over gescheiden ouders

Zitten er kinderen in jouw klas met gescheiden ouders? Dan wil hij of zij dit misschien wel tot onderwerp maken van een spreekbeurt. Download hier het Villa Pinedo spreekbeurtpakket.

Nieuwsbegrip

Interactieve leeslessen

Villa Pinedo heeft samen met Nieuwsbegrip een les ontwikkeld speciaal voor Niveau B. Deze is geschikt voor leerlingen uit groep 7/8, vmbo bbl/kbl leerjaar 1-2 en mbo niveau 1. Lezenderwijs leren leerlingen op een laagdrempelige manier om het onderwerp scheiden in de klas ter sprake te brengen. Nieuwsbegrip voldoet daarnaast aan de vijf (evidence based) leesstrategieën waardoor het ook nog eens perfect in de lesstof past.

Rapport

Voor de leraren en leraressen van Nederland

Download gratis het rapport voor de leraren en leraressen van Nederland.

Film lesbrief

In samenwerking met IDFA

Cerutti Film maakt acht korte films onder het label ‘Mijn ouders zijn gescheiden’. Films die bedoeld zijn om scheiden te normaliseren en om het meer bespreekbaar te maken. De beelden geven een gevoel van erkenning en herkenning aan kinderen en leren ouders wat een scheiding met kinderen doet. Wij maakten in samenwerking met het IDFA scholierenprogramma een lesbrief rondom de film 'Zomer zonder jou'.

Wat kan je als docent doen?

Naast het aanbod kun je kinderen met gescheiden ouders in jouw klas op het volgende wijzen:

Een Buddy

Voor kinderen met gescheiden ouders

Met hun eigen Online Buddy, kunnen kinderen met gescheiden ouders ervaringen over de scheiding uitwisselen. Zij kunnen hun Buddy via een speciale app vragen stellen en vertellen hoe zij zich voelen over de scheiding van hun ouders.

Het Forum

Waar ze vragen kunnen stellen

Op ons Forum kunnen kinderen met gescheiden ouders vragen over de scheiding stellen aan de Villa Pinedo vrijwilligers. Dit zijn allemaal jongeren die zelf ook gescheiden ouders hebben. Er zijn al 4909 vragen gesteld.

Open brieven

Dowload één van de open brieven

Speciaal voor kinderen met gescheiden ouders hebben de jongeren van Villa Pinedo verschillende brieven geschreven. Een brief zodat zij weten dat scheiden niet hun taak is én brieven die ze kunnen delen met ouders, familie of leraren, zodat iedereen weet hoe kinderen met gescheiden ouders zich voelen. Er is ook een brief speciaal voor alle leraren.

Prof. Dr. Catrin Finkenauer

"De cijfers van het onderzoek naar de effectiviteit van het Buddyprogramma laten duidelijk zien dat het Buddyprogramma steun en toeverlaat biedt aan jongeren op het moment dat ze het nodig hebben; dat kan tijdens de scheiding zijn of vaak nog jaren daarna. Meer nog: de cijfers laten ook zien dat jongeren die het moeilijk hebben Villa Pinedo weten te vinden en dat is echt fantastisch."