Open brieven

Aan alle leraren

Als docent kun je het verschil maken door te weten wat er bij ons thuis aan de hand is en er voor ons als leerling te zijn indien het nodig is. Een luisterend oor en begrip is vaak al voldoende. De school kan voor ons tijdelijk een veilig plek zijn als het thuis moeilijk is door de scheiding.

Aan alle leraren en leraressen van Nederland

Onze ouders zijn gescheiden. Dat valt niet mee en daar hebben we soms best last van. Ook als we op school zitten. Als je thuis steeds geconfronteerd wordt met ouders die ruzie hebben, je moeder die de hele dag moet huilen of je moet wennen aan een nieuw huis met een stiefvader, dan snap je misschien wel dat we ons soms moeilijk kunnen concentreren op de stelling van Pythagoras. We willen wel, maar het lukt soms niet.

Sommigen van ons gaan juist keihard werken om maar niet te verdrinken in alle ellende thuis en halen goede cijfers. Anderen doen niks meer. Ze denken steeds aan hun vader die ergens alleen in een tuinhuisje woont of hun moeder die wil dat haar nieuwe vriend “ papa ” genoemd wordt.

Weer anderen presteren soms heel goed en de week daarna opeens heel slecht. Omdat ze die week naar de rechtbank moesten om te praten met de kinderrechter bijvoorbeeld.

Kortom: onze Kinderwereld is meestal allang een Grote Mensenwereld. Met Grote Mensenproblemen. Terwijl we toch echt nog minderjarig zijn.

Jij kunt het verschil maken. Wist je dat 5 minuten persoonlijke aandacht van jou, voor onze situatie, het verschil kan maken? Jij kunt er voor zorgen dat we ons veilig voelen op school. Dat de druk ons niet teveel wordt en we het luisterende oor vinden waar we juist zo’n behoefte aan hebben. Zie ons “ echt ”, met alles wat we met ons meesjouwen en laat merken dat je er voor ons bent. Dat doe je natuurlijk niet waar de hele klas bij is en ook niet elke keer als je ons ziet. Maar subtiel voor ons klaarstaan kan echt het verschil maken. Tussen een rottige schooltijd en een fijne. Tussen wel of niet ons eindexamen halen.

Jij kan die leraar zijn, waarvan we later zeggen: “Dat was een toffe. Die heeft naar me geluisterd en stond voor me klaar als ik dat nodig had. Die heeft m’n schooltijd net wat makkelijker gemaakt toen ik het zelf zo moeilijk had. ”

Alvast bedankt voor je steun en je begrip, Al is het maar 5 minuten per maand.

 

Namens alle jongeren van Villa Pinedo, de plek voor jongeren met gescheiden ouders

Download deze brief (PDF)

Ben je docent en wil je meer weten over ons Scheidings-lespakket  voor docenten?

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Laat het mij weten wanneer er
avatar
wpDiscuz