Ik vond de zomervakanties steeds minder leuk

Sandhia
20 jul 2017

De warme dagen komen eraan. Dat doet mij erg verlangen naar de aankomende zomervakantie. Zwemmen, ijsjes eten, genieten van de zon, zomerkleren die weer tevoorschijn komen, en het mooiste van alles, school is bijna voorbij! Dit vind ik de leukste periode van het jaar. Ik denk dat veel kinderen hier hetzelfde over denken.

Toen mijn ouders nog bij elkaar waren en als de zomervakantie naderde, was ik heel gelukkig. De zomervakantie was net als een groot feest van een aantal weken. We gingen dan ook elk jaar op vakantie met beide ouders. Italië, New York, Spanje noem maar op. Elk jaar een ander land.

Helaas veranderde dit nadat mijn ouders gescheiden waren. Mijn vader ging apart wonen. Mijn moeder had geen tijd en geld om met haar vier kinderen op vakantie te gaan. Dat begreep ik wel. Een alleenstaande moeder kan dat natuurlijk niet betalen. Maar naast het feit dat ik het begreep maakte dit mij ook boos. Waarom kon papa er gewoon niet zijn? Waarom konden ze niet gewoon doen alsof ze elkaar mochten, zodat onze zomervakantie tenminste nog leuk zou zijn? Alles was al veranderd en er was al zoveel stress. Dat wat ik het leukste vond was ook niet meer leuk. De zomervakanties in een ander land veranderde naar vakanties thuis op de bank.

Jarenlang zijn we niet op vakantie geweest. Ik vond de zomervakanties steeds minder leuk. Totdat ik door kreeg dat een zomervakantie niet alleen een zomervakantie hoeft te zijn als je op vakantie gaat. Je kan best genieten van de vakantie zonder op vakantie te gaan. Het leukste vond ik dat ik met mijn vriendinnetjes kon spelen die ook niet op vakantie gingen.
Na de scheiding zag ik mijn vader bijna niet meer, en vooral in de vakanties mistte ik hem. Ik vond het niet meer erg dat we niet op vakantie gingen, maar dat mijn vader er gewoon niet meer was.

Als je ouders gaan scheiden verandert er veel. Inclusief alle vakanties. En de grootste vakantie is natuurlijk de zomervakantie. Ik denk dat alle kinderen die hun beide ouders kunnen zien in de vakanties van geluk mogen spreken, want niet iedereen krijgt deze kans.De vakanties doorbrengen met beide ouders op hetzelfde moment gaat moeilijk na de scheiding. Maar de vakantie doorbrengen met beide ouders verdeeld over de weken in de vakantie is mooi als dat kan!

Ik wens jullie allemaal een fijne zomervakantie, met of zonder beide ouders. Er is altijd wel iets dat jouw vakantie leuk zal maken!

Sandhia (22)