#Jehoefthetnietalleentedoen – verhaal van Kaylee

Villa Pinedo
29 apr 2021

“Ik heb geleerd om voor mijzelf op te komen, aan te geven wat ik belangrijk vind.”

Alles wat vertrouwd was, was ineens anders

Toen mijn ouders vertelden dat ze uit elkaar gingen, stortte mijn wereld in. Het wereldje wat zo vertrouwd was, was ineens alles behalve vertrouwd. Maar tegelijkertijd ging er een andere wereld voor mij open. Een wereld vol nieuwe mensen, nieuwe plekken en nieuwe gewoontes. Een wereld die eerst heel spannend was en alles behalve leuk. Maar deze wereld bood ook nieuwe kansen. Een nieuwe start, nieuwe mensen, een soort van nieuwe ik.

Mezelf leren uitspreken

Ik leerde dat mijn wereld mij niet overkwam, maar dat ik ook zelf een beetje invloed had op deze wereld. Zo heb ik op een gegeven moment aangegeven dat ik wat tijd met mijn vader alleen miste. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een keer per jaar een paar dagen met mijn vader wegging. Ook vond ik het lastig dat mijn ouders aan de andere kant van de tribune zaten met volleybal, maar door dit aan te geven gingen ze achter elkaar zitten, zodat ik niet hoefde te kiezen.

Door te zeggen wat ik niet wilde, maar vooral door te zeggen wat ik wel wilde, maakte ik mijn wereld echt mijn wereld.

De grote boze wereld werd langzamerhand meer en meer een vertrouwde wereld. In mijn wereld was er plaats voor wat ik wilde en voor mijn eigen geluk. De scheiding was niet leuk, maar ik kon het wel een beetje leuker maken door aan te geven wat ik belangrijk vond. Het aangeven wat ik belangrijk vind, heeft mij niet alleen bij de scheiding veel opgeleverd, maar doet dat ook nu nog. Tijdens mijn studie, op mijn werk, met vrienden, tijdens sporten, eigenlijk overal. Het is een vaardigheid die niemand mij meer afpakt.

Ik kan nu goed voor mezelf opkomen

Nu ik erop terugkijk kan ik zeggen dat de scheiding mij ook veel gebracht heeft. Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is om voor mijzelf op te komen. Ik kan nu aangeven wat ik belangrijk vind. Ik heb mijn eigen leven leren leiden. Ik kan vol trots zeggen dat ik blij ben met mijn leven en vooral trots ben op dat ik mijn eigen leven heb voorgegeven door aan te geven wat ik wil. 

Kaylee (28 jaar)

Lees ook de blog van Melissa in de serie #jehoefthetnietalleentedoen.