(Stief)moederdag

Villa Pinedo
06 mei 2016

Het is weer bijna zo ver: moederdag. Ik heb niet alleen een moeder, maar ook een stiefmoeder. Zij is al meer dan 10 jaar in mij leven en het is eigenlijk altijd standaard dat we haar ook iets geven met moederdag.

Ik weet niet precies hoe dat vroeger ging, volgen mij ging je op school iets knutselen, bijvoorbeeld een leuk doosje beschilderen en beplakken met schelpjes. Maar het lijkt me niet dat ze kinderen met een stiefmoeder er dan twee lieten maken.

Toen ik op de leeftijd kwam dat je van je eigen geld iets koopt voor moederdag, kocht ik ook altijd iets voor haar. Ik had eigenlijk niet echt een andere keus, want als we bij mijn vader waren met moederdag, werd het wel verwacht dat we met een cadeautje aankwamen. Terwijl ik mijn stiefvader nog nooit een cadeautje heb gegeven met vaderdag. Misschien omdat hij dat ook niet van ons verwachtte. Hij weet dat hij niet mijn vader is en daarom denkt hij ook helemaal niet na over zoiets als vaderdag.

Mijn stiefmoeder heeft wel altijd een moederrol op zich genomen en mijn stiefvader niet, misschien maakt dat het verschil? Ik vraag me dus eigenlijk af waar nou precies die grens ligt. Wanneer geef je een van je stiefouders wel of niet een cadeautje met vader- of moederdag? Moeten ze dat verdienen? Of doe je dat alleen als je denkt dat het moet?

Qua gevoel zit er wel verschil in. Ik ben al een week bezig met wat ik mijn moeder graag wil geven, misschien neem ik haar wel mee uit eten. Ik voel ook zo veel liefde voor haar, dat ik het heel leuk vind dat er zo’ n dag als moederdag is en dat ik haar blij kan maken met een cadeautje. Een stiefmoeder is toch een ander soort liefde. Hoe aardig ze ook is, het zal nooit je moeder zijn. Maar toch geef ik haar ook een cadeautje, ik denk uit respect. Het is niet mijn echte moeder, maar ze verdient ook een cadeau op moederdag.

Kiki (17)