Te snel een stiefvader

07 sep 2012

Noa (14) merkte hoe alles veranderde toen haar moeder een nieuwe vriend kreeg. “Vroeger deed ik meer leuke dingen met mijn moeder. Nu is haar vriend er steeds bij. Ik mis het om alleen met haar samen te zijn.”

Het moment dat haar ouders gingen scheiden, weet Noa nog precies. “Mijn ouders hadden ruzie en schreeuwden tegen elkaar. Mijn moeder gilde dat het beter was om te gaan scheiden. Mijn vader riep toen meteen naar ons: ‘Kom maar, we willen jullie wat vertellen.’ Ik vond dat raar. Daarvoor hadden ze al vaak ruzie, maar ik had niet gedacht dat ze ook echt zouden gaan scheiden.”

“Tussen mijn ouders hing veel spanning”
Het duurde een half jaar voordat de moeder van Noa ergens anders ging wonen. Noa: “Het was heel onprettig thuis. Tussen mijn ouders hing veel spanning, constant hadden ze ruzie over kleine dingen. Mijn broer hoopte dat ze nog bij elkaar zouden komen, maar ik wist dat dat niet ging gebeuren.”

“Hij gaf haar een kus op de mond”
Na de verhuizing kreeg Noa nauwelijks de tijd om bij te komen. “Mijn moeder kreeg na een maand een nieuwe vriend. Mijn broer had het er helemaal moeilijk mee, hij was nog bezig om te wennen aan het nieuwe huis. Ik vond de eerste kennismaking vreemd omdat ik niet voorbereid was. Mijn moeder vroeg me om mee te gaan naar een café waar ze had afgesproken met een collega. Toen we weggingen, gaf hij haar een kus op de mond. Ik snapte het niet en kreeg tranen in mijn ogen. Ik vroeg wat er aan de hand was en ze vertelde me dat hij haar leuk vond. Ik was boos op mijn moeder en voelde me verraden. Ze had ‘gewoon iets drinken’ gezegd.”

Te snel 
Noa merkte al snel dat de vriend van haar moeder veel bleef slapen in hun nieuwe huis. Zo zag ze hem in zijn badjas lopen in de huiskamer. “Na een paar weken was hij er elke dag. Ook zaten we opeens met z’n allen aan tafel. Ik vond dat gewoon een beetje te snel.”

Nieuwe regels
Door haar moeders vriend, kwamen er ook nieuwe regels bij Noa thuis. Noa: “Ik kan er niet tegen als hij zegt wat ik moet doen. Hij is veel strenger dan mijn eigen ouders. Mijn zusje zei een keer aan tafel dat de ze spinazie niet lekker vond, ze zat een beetje te piepen. Mijn stiefvader werd toen echt heel kwaad op mijn zusje. Ik dacht ‘ jeetje, doe niet zo overdreven, het is een klein meisje’. Ik zei dat hij rustig moest doen en toen werd hij ook boos op mij. Mijn moeder vond dat hij er best wat van mocht zeggen. Ik heb heel vaak het gevoel dat mijn moeder zijn kant kiest. Ik weet ergens wel dat het niet zo is, maar het gevoel blijft toch.”