Overheid luistert naar Villa Pinedo jongeren

Villa Pinedo
22 dec 2015

Villa Pinedo is heel erg blij dat er steeds meer aandacht komt voor de mening van jongeren. Vorige week was er weer een bijzondere meeting in de Villa. 6 jongeren van Villa Pinedo, in de leeftijd van 8 tot 20 jaar, gingen in gesprek met drie belangrijke mensen van de overheid. Zij zijn werkzaam bij het Ministerie van veiligheid en justitie, Ministerie van volksgezondheid en bij het Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik.

Zij wilden weten wat wij graag verbeterd zouden willen zien als het gaat om scheidingen. Ook wilden ze onze visie horen op de initiatiefnota van het CDA, dat inhoudt dat grootouders ook een omgangsregeling kunnen afdwingen bij de rechter.

De belangrijkste adviezen die wij gaven, zetten we even op een rijtje:

1. Neem kinderen altijd serieus. Ga niet voor hen beslissen, maar vraag aan kinderen wat zij willen.

2. Praat nooit negatief over de andere ouder waar het kind bij is. Dit is super kwetsend en de kinderen hebben er niets aan om op de hoogte te zijn van jou frustraties.

3. Er moet meer aandacht komen voor scheiden en de gevolgen voor de kinderen. Bijvoorbeeld een landelijke campagne, waarin mensen worden wakker geschut. Een ander idee is om het ouderschapsplan ‘naar voren’ te halen. Door het op te stellen als mensen een kinderwens hebben of een kind verwachten, kunnen ze afspraken maken als ze nog goed contact hebben en niet al midden in een vechtscheiding zitten.

4. Zet het belang van het kind altijd voorop. Zet de problemen die je hebt met je ex aan de kant en maak met een mediator goede afspraken over de kinderen. Werk ook samen aan een uitleg waarom jullie zijn gescheiden. Het is vervelend als dat vaag blijft of als de ouders apart van elkaar steeds een deel van de reden vertellen.

5. Er is een grote drempel voor kinderen om zelf naar de rechter te gaan. Dit moet benaderbaar worden voor kinderen.

6. Het is lastig voor kinderen om zelf om hulp te vragen. Het zou fijn zijn als er, bijvoorbeeld vanuit school, aandacht voor je is.

Over het voorstel van het CDA zijn wij niet positief. Als kinderen hun grootouders niet mogen zien, terwijl ze dat wel willen, is er echt al iets goed mis. Ouders moeten het belang van het kind vooropstellen, zodat dit soort situaties niet voor hoeven komen. Voor kinderen is het heel erg vervelend als er rechtszaken lopen tussen familieleden. Ook zijn wij bang dat er een omgangsregeling wordt vastgesteld, terwijl er niet is geluisterd naar het kind. Onze mening is dat volwassen dit zelf moeten oplossen.

Lees ook nog even de onderstaande tips van een 8-jarig meisje dat ook aanwezig was bij onze meeting:

tips

Kiki (19)