Hoe geef je een kind steun en liefde na de scheiding (als netwerk)?

Amber
18 apr 2024

Hoe geef je een kind steun en liefde na de scheiding (als buitenstaander)?

Door: Giovi

Het meemaken van een scheiding heeft veel invloed op het leven van een kind. En daar kon ik zelf, als kind, altijd steun en liefde bij gebruiken. 

Uiteraard was (en is) de liefde van mijn ouders van enorm groot belang, maar ook voor hen was dit een ingewikkelde periode. Daardoor probeerde ik mijn ouders te ontlasten, door minder van ze te vragen en meer verborgen te houden. Of ik was bang dat ze mij niet konden steunen in de liefde voor de andere ouder. 

Daarom zijn voor ons ook alle andere volwassenen in het leven van een kind van groot belang voor het blijven geven van steun en liefde, zoals bijvoorbeeld onze tante, leraar, buurman of sportcoach. Voor mij waren een geschiedenisleraar, mentor en mijn danslerares een grote steun.

Ieder in hun eigen vorm, vanuit hun eigen functie, gaven ze mij wel de ruimte om mijn hart te kunnen luchten, zonder angst voor een oordeel.

Ze gaven mij niet het gevoel dat al mijn gevoelens onlogisch of te veel waren. Ik heb daar veel hulp aan gehad, wat ik niet bij mijn ouders had kunnen vinden. En ik hoop dat andere kinderen ook tegen deze volwassenen aanlopen, of dat ik er zelf een kan zijn voor jongere kinderen.

Om inzicht te geven in wat voor mij enorm prettig aanvoelde, geef ik je graag een aantal tips mee.

  1. Oordeel niet over (een van) onze ouders. Het maakt niet uit wat jouw mening is, of wie jij het meeste mag. Als jij iets negatiefs zegt over (een van) onze ouders, zeg je iets negatiefs over een deel van ons. Want wij zijn voor de helft onze moeder, en voor de andere helft onze vader, en dat blijft voor altijd.
  2. Vraag waar wij behoefte aan hebben. Vaak weten wij, ook al vrij jong, of we graag iets willen vertellen, of bijvoorbeeld behoefte hebben aan een knuffel. Dit kan ingewikkeld zijn om te vragen, dus het helpt ons als jij het aan ons vraagt.
  3. Kijk eens iets vaker naar ons om. Dit is een super lastige periode in ons leven, en alhoewel we vaak niet anders behandeld willen worden dan de andere kinderen, voelt het wel fijn om te weten dat we er niet alleen voor staan.
  4. Geef ons een veilig gevoel. Vertel ons dat als er iets is, we het altijd mogen zeggen. Als wij iets vertellen, luister dan oprecht. Als we advies willen, dan vragen we dat wel. Soms willen we gewoon even ons hart kunnen luchten bij iemand die er iets verder vanaf staat en misschien onze ouders niet persoonlijk kent.
  5. Praat ook met ons over andere dingen. De scheiding van onze ouders heeft veel invloed op ons leven, en juist daarom is het soms heel fijn om het even over iets anders te hebben, zoals onze favoriete sport, film, boek of om samen een spelletje te spelen.
  6. Als je advies geeft, wees dan eerlijk en wuif onze zorgen niet weg. Alles zal inderdaad vast goed komen, maar daar hebben wij op dit moment niets aan. Laat onze gevoelens er zijn en geef ons niet het gevoel dat dat niet zou mogen. Je mag ons wel vertellen dat het nooit onze schuld is en dat wij niets op hoeven te lossen.
  7. Wijs een kind eens op het bestaan van Villa Pinedo. Wie weet hebben zij heel veel steun aan het lezen van de verhalen, aan het stellen van een vraag op het Forum of aan het hebben van een online Buddy; een jongere die zelf ook gescheiden ouders heeft en dus precies begrijpt waar hij of zij nu doorheen gaat.

Al met al, kan het enorm veel helpen als de mensen om ons heen tijd voor ons vrijmaken om naar ons te luisteren, zonder dat wij het gevoel krijgen tot last te zijn. Bedankt aan jou, als volwassene, dat je de tijd neemt om uit te zoeken hoe je ons het beste kan ondersteunen. De steun en liefde kunnen we in deze situatie, vaak, heel goed gebruiken!

Ps. We schreven ook een Open Brief aan alle volwassenen in ons leven. Deze lees je hier.