Een liefdevolle kerst met beide ouders

Villa Pinedo
10 dec 2019

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Nog een paar weken en dan volgt een welverdiende kerstvakantie. Tijd om alvast wat voorbereidingen te treffen! Want er komt best veel bij kijken, een kerst met gescheiden ouders. Zeker als ze niet met elkaar praten, zoals mijn ouders ruim 5 jaar lang niet hebben gedaan. Inmiddels wordt het voor mij alweer de 10e kerst die ik doorbreng met mijn gescheiden ouders. Ik heb inmiddels dan ook flink wat ervaring met het plannen van de kerst, die ik graag met je deel. Hieronder vind je mijn 5 onmisbare tips voor een liefdevolle kerst met gescheiden ouders:

1. Doe het samen
Ga je afspraken maken over de feestdagen, zorg er dan voor dat je het samen met je ouders doet. Wanneer je afwacht wat je ouders los van elkaar plannen, dan is de kans groot dat ze plannen maken voor dezelfde kerstdag. Op dat moment is het voor jou moeilijker om hun plannen aan te passen. Zo was ik vorig jaar te laat met plannen. Mijn ouders kozen allebei voor een uitje op tweede kerstdag, waardoor ik moeite moest doen om alles met elkaar te combineren. Dat was helemaal niet fijn! Nu overkomt me dat niet meer. Ik zorg ervoor dat ik allebei mijn ouders tegelijk vraag wat ze willen doen met de kerst, zodat ik zelf met ideeën kan komen en we allemaal rekening houden met elkaar.

2. Wees open en eerlijk
Als je ouders je vragen wat jij wil doen met kerst, zeg het dan eerlijk. Soms is het best spannend om je uit te spreken, maar je zult merken dat het oplucht. Toen ik mijn moeder dit jaar vertelde dat ik tweede kerstdag het liefst bij mijn vriend wil vieren, nodigde ze ons gezin direct uit voor een diner op eerste kerstdag bij haar thuis. Daar was meteen de volgende uitdaging: ‘Super leuk! Maar papa dan?’ Was mijn reactie. Ik wil natuurlijk niet dat mijn vrijgezelle vader alleen is met kerst. En hem uitnodigen bij mijn moeder gaat ons allemaal een beetje te ver. Mijn moeder begreep mijn bezorgdheid en besloot om het kerstdiner te wijzigen naar een kerstlunch, zodat ik alsnog samen met mijn vader kan dineren. Zo is niemand alleen met kerst.

3. Probeer het los te laten
Oké, misschien overleg je met allebei je ouders en loopt het plannen alsnog niet zoals je wilde. Dat gebeurt! Maak je geen zorgen, want dat ligt niet aan jou. Mijn moeder mopperde voorheen wel eens dat ik met kerst vaak ‘de kant van mijn vader’ kies. Ik wilde dan meteen toelichten waarom ik dat deed. Nu weet ik dat het niet nodig is. Ik begin gauw over een ander onderwerp en zoek afleiding op een andere manier. Ik ga bijvoorbeeld even thee zetten of limonade inschenken. Het is niet mijn taak om te bemiddelen tussen mijn ouders en ik wil al helemaal niet tussen hun in staan. Ook geef ik bij allebei mijn ouders aan dat ze het met elkaar moeten oplossen, zodat ze mij erbuiten laten. Dat lucht ontzettend op. Een echte aanrader dus!

4. Kies een feestelijke outfit
Ook al sta je er misschien niet helemaal om te springen, omdat je nerveus bent of omdat je misschien geen zin hebt om 2 dagen lang ‘gemaakt’ gezellig te doen. Trek je mooiste outfit aan! Het allerbelangrijkste hieraan is dat je een moment neemt voor jezelf. Even de tijd om iets uit te zoeken in je kast en om je hoofd leeg te maken. En mocht je, net zoals ik, geen leuke outfit hebben dit jaar, dan zijn er genoeg andere opties. Lak je nagels of doe wat extra gel in je haren. Je zult merken: door er van buiten goed uit te zien, voel je je van binnen ook een stuk beter! Wees lief voor jezelf – vooral met kerst. Die periode is al spannend genoeg.

5. Klets erover met een maatje
Net als jij en ik zijn en veel kinderen die kerst bij hun gescheiden ouders doorbrengen. Ouders die alleen zijn of die juist een nieuwe partner in hun leven hebben. Het kan ontzettend helpen om met hen te kletsen over wat jij meemaakt. Met een Buddy van Villa Pinedo bijvoorbeeld. Je kunt zeggen wat je wilt en voelt zonder dat je iemand ermee kwetst. Hoe fijn is dat! Daarbij helpt je Buddy je graag bij het maken van jouw kerstplannen. Dus kom je er even niet uit, schakel dan je Buddy in. Samen sta je sterk.

Met deze tips kun jij je vanaf nu gaan concentreren op datgene wat écht belangrijk is. Een liefdevolle kerst waarin je allebei je ouders ziet. Dus wees op tijd met plannen, trek je mooiste outfit aan en boven alles: maak er vooral een heel vrolijk kerstfeest van!

Liefs,
Buddy Lisa

Wil je meer tips en tricks over hoe jij als kind met gescheiden ouders om kan gaan met de kerst? Check dan deze vlog van Isa!