Als ik doordeweeks bij mijn moeder iets leuks had meegemaakt, durfde ik dat nooit te vertellen tegen mijn vader.

Amber
19 mrt 2024

Stel je voor, je ouders gaan scheiden. Na de scheiding woon je gedurende de week bij jouw ene ouder, en in het weekend bij de andere ouder. Ze wonen ver van elkaar vandaan en spreken elkaar alleen via mail of bij wisselingen aan de deur. 

Door: Giovi

Dit was de situatie bij ons thuis. Als ik doordeweeks bij mijn moeder iets leuks had meegemaakt, durfde ik dat nooit te vertellen aan mijn vader in het weekend. Uit angst om teleurstelling op zijn gezicht te zien. Ik probeerde mijzelf altijd zo perfect mogelijk te gedragen, goede cijfers te halen op school, niet te klieren of iets fout te doen. Uit angst voor een uitbarsting in boosheid. Ik kreeg het gevoel dat alles wat ik fout deed, de schuld was van de andere ouder. Dat leidde een aantal keer tot een situatie waarbij er slecht werd gesproken over de andere ouder. Ik ervaarde hierdoor veel verdriet, omdat ik me wel verbonden voel met de andere ouder. Het voelde hierdoor alsof ik een deel van mijzelf moest verbergen, alsof de andere ouder niet mocht bestaan.

Door mijn eigen ervaring met loyaliteitsconflicten, wil ik graag tips meegeven aan andere gescheiden ouders:

  1. Zeg nooit iets vervelends over de andere ouder tegen ons. Dan voelt het namelijk alsof het over een deel van onszelf gaat en dat doet pijn.
  2. Communiceer met de andere ouder – desnoods via een tussenpersoon – maar nooit via ons. Dit brengt ons in een lastige positie, omdat wij dan het gevoel hebben minimaal 1 van jullie te moeten teleurstellen.
  3. Luister naar ons, als we willen vertellen over iets dat we hebben meegemaakt bij de ander. Het kan heel pijnlijk zijn, maar het is ons leven en voor ons is het heel belangrijk dat alles er mag zijn. Maar vraag ons niet uit, als we niets willen vertellen.
  4. Moedig ons altijd aan om contact te hebben met de andere ouder (behalve als er een onveilige situatie is). Het is voor ons het allerfijnst om beide ouders in ons leven te hebben, ook als het soms even lastig is. En dan is het extra fijn als jij er voor ons bent om mee te denken.
  5. Leun niet op ons. Dit geeft het gevoel dat we voor jou zouden moeten zorgen, of jou zouden moeten troosten. Waardoor we het gevoel krijgen altijd bij jou te moeten zijn. 

Inmiddels communiceren mijn ouders weer met elkaar, en horen ze graag alle verhalen over wat we meemaken! Hierdoor voel ik mij veel prettiger bij beide ouders thuis. Ik voel de ruimte om echt mezelf te kunnen zijn. 

Wil je meer tips en ervaringen horen van kinderen met gescheiden ouders? Volg onze online training ‘Aan alle gescheiden ouders’. De online training wordt in veel gemeenten gratis aangeboden.