5 tips om steun en hulp te vragen tijdens en na de scheiding

Amber
15 apr 2024

Steun en om hulp vragen, hoe doe je dat na of tijdens de scheiding?

Door: Sanne

Toen ik 9 jaar was, gingen mijn ouders scheiden. Ik was de eerste in de klas waarvan de ouders gingen scheiden. Daardoor wist ik ook niet zo goed hoe ik het andere kinderen moest vertellen. 

Ik had heel veel steun aan school. Ik had een hele lieve juf die altijd kwam vragen hoe het met mij ging. Ik wist zelf niet zo goed wat ik nodig had. Maar de juf die wist heel goed aan mij te vragen hoe het met mij ging. Dit vond ik super fijn. Als ik verdrietig was op school, kon ik altijd naar de juf toe. Soms wilde ik niet aan de juf vertellen waarom ik verdrietig was, maar wilde ik gewoon even een knuffel. Dat was voor de juf ook goed.

Wil je graag steun of gewoon een luisterend oor? Hier zijn 5 tips voor jou die mij hebben geholpen:

  1. Zoek een vertrouwenspersoon. Denk na over een juf of een meester van school. Of misschien heb je wel een hele lieve buurvrouw bij wie je terecht kunt. Dit kan ook je oma of opa zijn of een tante. Zoek iemand met wie je goed kan praten. Als je je verdrietig, boos of in de war voelt, dan kun je hierover praten met deze persoon.
  2. Vertel hoe je je voelt. Als je je verdrietig, boos of verward voelt, vertel het dan aan iemand die je vertrouwt. Je mag je gevoelens uiten. Het kan helpen om erover te praten of om ze op te schrijven of te tekenen.
  3. Denk goed na over wat jij nodig hebt en vertel het diegene. Wil je dat iemand alleen even naar je luistert, of wil je graag dat iemand advies geeft. Of wil je het er even helemaal niet over hebben en iets leuks doen?
  4. Je hoeft het niet alleen te doen! Het kan moeilijk zijn als je ouders scheiden, maar onthoud dat je niet alleen bent. Veel kinderen maken dit mee en er zijn mensen die willen helpen. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de veranderingen en weet dat het uiteindelijk beter zal worden.
  5. Heb jij in je eigen omgeving niet echt iemand die je vertrouwt? Praat er over met een online Buddy van Villa Pinedo. Dit is een jongere die iets ouder is dan jij en ook gescheiden ouders heeft. Je kunt een Buddy aanvragen via de Villa Pinedo Buddy App, die je kunt downloaden in de App Store of Google Play.

Het is oké om je rot te voelen, maar vergeet niet dat er altijd mensen zijn die om je geven en die er voor je willen zijn, zelfs als dingen anders zijn dan voorheen.

Pssst… Sanne is contentmaker bij Villa Pinedo. Zij zet haar ervaring als kind met gescheiden ouders in om andere kinderen te steunen bij de scheiding van hun ouders. Dat doet zij als vrijwilliger doormiddel van het schrijven van blogs, vlogs en TikToks. Wil jij ook contentmaker worden bij Villa Pinedo? Check alle informatie hier