4 tips bij PESTEN door Naomi

Amber
26 sep 2023

Als kind vond ik leren altijd heel leuk en ging ik graag naar school. School voelde namelijk fijner dan thuis. Toch was het vaak ook niet leuk op school. Hoe fijn ik de schoolstructuur en de lessen ook vond, er was altijd iets wat moeizamer ging: het omgaan met mijn klasgenoten. Zolang ik me kan herinneren werd ik heel erg buitengesloten door mijn medeleerlingen. Er was namelijk een groepje meiden die de hele klas tegen mij op zette. Ik had op die momenten geen idee wat ik moest doen en voelde me vaak heel alleen. Als ik terugkijk heb ik wel wat nieuwe dingen geleerd. Ik deel graag mijn tips bij pesten met je.

  1. Probeer om je heen te kijken of er mensen zijn die je (enigszins) vertrouwt. Dit kunnen bijvoorbeeld vrienden, ouders, familieleden of leraren zijn. Ik vond het toentertijd moeilijk om iemand te vinden: ik had vaak geen (echte) vrienden en ik merkte dat mijn ouders emotioneel niet echt beschikbaar waren. Als ik nu terugkijk waren er wel een aantal volwassenen waar ik me oké genoeg bij had gevoeld om mijn verhaal bij kwijt te kunnen. Dit was dan bijvoorbeeld een kennis van mijn ouders geweest of mijn lerares op de basisschool in groep zes.
  2. Als je je eenzaam voelt omdat je je niet gesteund voelt door vrienden of familie, of omdat je niet met je ouders hierover kunt praten: zoek dan eens online forums of sociale media-groepen voor jongeren met gescheiden ouders. Zoals Villa Pinedo. Bij ons kun je ervaringen delen, advies krijgen en steun vinden van mensen die soortgelijke situaties doormaken.
  3. Doe iets wat je leuk vindt & ontwikkel zelfvertrouwen. Ontdek je sterke punten en interesses, en investeer tijd in activiteiten waar je goed in bent. Dit kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en sterker in je schoenen te staan.
  4. Ken je rechten: Iedereen heeft recht op een veilige omgeving. Als het pesten ernstig is en je omgeving niet fijn en juist reageert, weet dan dat je het recht hebt om je stem te laten horen en dat er stappen kunnen worden ondernomen om je te beschermen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat pesten nooit jouw schuld is en dat er steun en hulp beschikbaar is. Je hoeft niet alleen met deze situatie om te gaan, en er zijn veel mensen en bronnen die je kunnen steunen tijdens deze moeilijke periode. Check ook eens de Kindertelefoon als je hulp nodig hebt bij pesten.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het beter wordt. Als iemand mij dit had verteld vroeger had ik diegene waarschijnlijk niet geloofd. Mijn ervaring met pesters heeft me beschadigd, maar ik ben in de loop van de jaren steeds meer mensen om me heen gaan verzamelen die mij leuk vinden als persoon. Daardoor heb ik nu weer meer vertrouwen in vriendschap en voel ik me minder alleen. Het kost helaas tijd om dat vertrouwen te winnen en herstelervaringen op te doen.