5 manieren om je nieuwe stiefbroer/stiefzus te leren kennen

Amber
24 okt 2023

Met de scheiding werd mijn gezin niet alleen gesplitst, maar ook een stuk groter. Allebei mijn ouders hadden relatief snel nieuwe partners. En bij de partner van mijn vader, kwamen ook twee grote stiefbroers bij. Als cadeautje. Ik was altijd de oudste en moest enorm wennen aan mijn twee broers. Zij waren 17 en 19. En ik was 8. In het begin kwamen ze beiden bij ons wonen, maar de oudste ging al snel uit huis. Ik moest heel erg aan ze wennen, maar nu ben ik echt blij dat ik ze erbij heb en zou niet meer zonder kunnen. 

Dit zijn 5 manieren die je kan gebruiken om je nieuwe stiefbroers/zussen te leren kennen. 

  1. Doe met het hele (nieuwe) gezin spelletjes. Zo heb je bekende en minder bekende mensen om je heen en is het makkelijker om elkaar te leren kennen
  2. Ga wandelen of iets anders actiefs met de nieuwe broers/zussen. Als je een gezamenlijke activiteit doet, of je werkt naar een bepaald doel, voel je je sneller op je gemak dan wanneer je bijvoorbeeld uit eten gaat. 
  3. Bedenk vragen die je elkaar kan stellen en schrijf die op kaartjes en doe ze in pot. Trek een kaartje en beantwoord de vraag. Bijvoorbeeld “Welke hobby’s heb je?”. “Wat kan ik van jou leren?” maar ook vragen als “Wat vind je van de scheiding van je ouders?” Je kan het zo luchtig of serieus maken als je zelf wil. 
  4. Overleg over hoe je elkaar wil noemen. Soms voelt het nog niet goed om echt broer of zus te zeggen, naam kan altijd of bijvoorbeeld de kinderen van mijn stiefmoeder is ook goed. 
  5. Vraag aan je ouders wat het favoriete snoep/speelgoed is van je nieuwe stiefbroers/zussen en verras ze daarmee als je ze voor het eerst ontmoet.