#WEDOENHETSAMEN in Eindhoven

Villa Pinedo
25 mrt 2024

Villa Pinedo werkt samen met meer dan 100 Nederlandse gemeenten aan en binnen hun lokale of regionale scheidingsaanpak. Hoe doen we dat? En hoe doen we dat samen?

Dat is te lezen in deze rubriek. Dit keer staat de scheidingsaanpak van de gemeente Eindhoven centraal.

  1. Stel jezelf kort voor;

Ik ben Kitty Willems, projectleider voor de werkgroep Uit elkaar met kinderen in de gemeente Eindhoven namens Lumens. Ik ben hiermee pas gestart sinds maart dit jaar. Ik heb het stokje overgenomen van een collega. Naast deze rol ben ik coördinator voor regionale aanpak kindermishandeling bij Lumens.

  1. Hoe ziet de scheidingsaanpak van de gemeente Eindhoven eruit?

Ikzelf ben pas recent gestart, maar de werkgroep is al ruim 6 jaar actief. We werken binnen de 0-1e-2e lijn zo preventief mogelijk samen om de gevolgen van een scheiding voor kinderen te verminderen. Informatievoorziening is hierin een belangrijke factor. Afgelopen jaar is er veel geïnvesteerd in het helder krijgen van de klantreis en de behoefte in het aanbod binnen de gemeente Eindhoven. Uiteraard sluiten we ook aan op (landelijke) bestaande informatievoorziening, maar het laagdrempelige, lokale contact is ook zeker van belang. We hopen eind mei een lokale website te lanceren. Daarnaast zijn we aangesloten bij de landelijke online ouderbijeenkomsten en organiseren we zelf ook ouderbijeenkomsten op locatie. We zijn zoekende in de aansluiting op het onderwijs om het bespreken van een scheiding te normaliseren en leerkrachten voor te lichten over de effecten van een scheiding voor een kind. Eind dit jaar organiseren we een symposium om het brede veld aan professionals die (in)direct te maken hebben met kinderen van gescheiden ouders te inspireren op verschillende onderwerpen binnen dit thema.

  1. Waarom vindt de gemeente Eindhoven het belangrijk om aandacht te schenken aan preventie binnen de scheidingsaanpak?

Jaarlijks gaan er zo’n 95.000 stellen uit elkaar. Dit heeft op vele gebieden gevolgen, maar de wijze waarop de scheiding plaatsvindt heeft een levenslange impact voor de kinderen van het gezin. In het beleidskader preventief jeugdbeleid geeft de gemeente Eindhoven aan dat jeugdigen zich veilig moeten voelen in hun eigen omgeving. De basis van veiligheid ligt bij de gezinssituatie. Een scheiding heeft een grote invloed op het wegvallen van een veilige thuisbasis. Er zijn veel partijen binnen de 0-1e-2e lijn die ieder een eigen rol hebben binnen dit thema, maar ook samenwerken. Versterking van de samenwerking en aansluiten op de behoefte van inwoners die gaan scheiden of gescheiden zijn draagt bij aan een zo preventief mogelijke aanpak.

  1. Hoe heeft het aanbod van Villa Pinedo de scheidingsaanpak van de gemeente Eindhoven kunnen versterken en/of aanvullen?

Villa Pinedo heeft een hele duidelijke rol binnen de werkgroep door de stem van het kind steeds opnieuw te benadrukken en laagdrempelig ondersteuning te bieden aan jongeren, zowel via de buddy als via de Scheiddoos. De kracht van ervaringsdeskundigen is onmiskenbaar en wordt dan ook ingezet wanneer mogelijk, zoals bij ouderbijeenkomsten of straks bij het symposium.

  1. Wat heb je tot nu toe geleerd binnen de scheidingsaanpak van de gemeente Eindhoven?

Voor mijn start als projectleider wist ik nog weinig van dit specifieke thema. In korte tijd word je meegenomen in een wereld die eigenlijk dagelijks om je heen aanwezig is. Het zien en de belangen benadrukken is een groot goed en waardevol werk. Ik hoop dat de samenwerking met alle partijen nog vele jaren blijft bestaan en er doorontwikkeling mogelijk is op behoefte. Scheiden zal altijd heel veel impact hebben voor alle partijen, maar als we door goede, gepaste begeleiding van elk gezinslid dit kunnen verzachten, komt iedereen er hopelijk uit zonder te veel schade en kunnen kinderen ook hun fijne kindertijd blijven beleven.