Marco (34 jaar) in Vragen van ouders

Woonvoorziening

Hallo mijn vrouw en ik hebben besloten om nasr een huwlijk van bijna 8 jaar te gaan scheiden.
Nu is mijn vraag we hebben nu een huurwoning,maar dit gaat allemaal pop mijn loon want mijn vrouw heeft geen inkomsten omdat zij wegens gexondsheidsredenen niet meer kan werken.
Nu is het huis aangepast voor haar dus is het van zelfsprekend dat ik weg ga alleen als ik mijn (ex)vrouw en mijn dochter moet onderhouden dan hou ik zelf niets meer over om van te leven en al zeker geen huis te huren.
Ik heb geen familie waar ik terecht kan die wonen te ver weg .
Wat kan ik doen om toch al is het maar een apartement te huren.
Met vriendelijke groet.

3 reacties

  1. Anneke op 29 januari 2015 om 17:24

    Beste Marco,

    je hebt al aardig wat antwoord gekregen en daar wil het ook eigenlijk bij laten. Ik wil alleen even terugkomen op de percentages van de alimentatie. Die zijn niet geheel juist. Je betaalt geen 60 of 70% van je huidige inkomen. Er wordt eerst berekend wat jullie netto inkomen was voor de scheiding, dan na de scheiding en je hebt dan ook nog een gedeelte draagkrachtloos inkomen.

    Ik sluit mij verder bij Evi aan en ik denk gezien je verhaal en inkomen, dat jullie kunnen scheiden door middel van een toevoeging en dan zou mediation niet veel toevoegen. Een goede scheidingsbegeleider hebben jullie meer aan.

    Heel veel sterkte en geluk voor de toekomst voor jullie allemaal.

    Hartelijke groet,

    Anneke

  2. bert op 26 januari 2015 om 11:48

    hoi marco, dat is een erg lastige situatie die je beschrijft.
    heel mooi dat je wilt meedenken om de situatie van je vrouw en dochter te verbeteren.

    ik begrijp ook nu je aangeeft dat je familie te ver weg woont dat je in de buurt wilt blijven wonen waar je nu woont.

    een aantal vragen :
    je geeft aan dat je vrouw helemaal geen inkomen heeft ?
    ook geef je aan dat je een huurwoning hebt.
    en dat deze woning is aangepast om je vrouw de nodige ondersteuning te kunnen geven.

    kan je vrouw nu niet werken en is de verwachting ook niet aanwezig dat zij kan gaan werken ?
    je schrijft verder dat zij geen inkomen heeft ? heeft zij ooit wel inkomen gehad ?
    ik begrijp eigenlijk dat zij arbeidsongeschikt is al beschrijf je dat niet echt ?
    wanneer is zij arbeidsongeschikt geworden ?
    alleen als je wat dat betreft met de juiste info komt dan kan er gekeken worden of er op uitkeringsvlak misschien nog wat meer mogelijk is.
    want dat triggert mij wel in jouw situatie, waarom heeft zij geen inkomen ?
    waarom heeft zij geen arbeidsongeschiktheidsuitkering zoals wia of wajong (vanaf 18 al arbeidsongeschikt of tijdens studieleeftijd arbeidsongeschikt geworden)

    ik denk daarmee dat je in een sociale huurwoning woont en dat de gemeente de nodige voorzieningen heeft aangebracht. nu weet ik natuurlijk niet of dat juist is, je kunt het immers ook zelf hebben laten regelen.

    je geeft verder aan de je inkomen niet voldoende is om weg te gaan en een appartement te huren, naast de situatie dat je de bestaande woning (tbv je vrouw) en je dochter moet betalen.

    nu je aangeeft bang te zijn onvoldoende te besteden over te houden voor jezelf bij de huur van een appartement denk ik dat je niet een heel hoog inkomen hebt en ook geen vermogen dat boven de grenzen uitkomt. maar ook daarvoor geldt ik kan slechts aannemen en heb geen gegevens.

    dus ik kan slechts zaken in het algemeen aangeven :
    1)
    in nederland zijn er de nodige regels rondom verzorging dmv alimentatie. op de eerste plaats komt je dochter. de alimentatieregels rond kinderen zijn recent gewijzigd. net als voor de vele toeslagen die er rond kinderen bestaan.
    globaal gaan deze regelingen er van uit dat je ongeveer 60 % van je inkomen dient af te staan voor alimentatie en zo’n 40 % van jouw inkomen mag behouden.

    dit dan weer afhankelijk van het feit of je dochter bij jou of bij je (ex)vrouw gaat wonen.

    2)
    hoe gaat de regeling met je dochter er uit zien. bij wie woont zij, wie neemt de dagelijkse zorg op zich, hoe oud is zij, etc.

    3)
    er bestaat huurtoeslag, zorgtoeslag, er zijn vele kinderregelingen, etc. daarnaast is er ook bijstand. heb je deze zaken allemaal al in kaart en weet je hoe eea er uit gaat zien als je niet meer bij je vrouw zou zijn ?

    4)
    als jullie geen of een beperkt vermogen hebben dan is het mogelijk om een beroep op de gemeente te doen om jouw vrouw financieel te ondersteunen omdat zij weinig inkomen heeft (er zijn allerlei kwijtscheldingsregelingen)

    5)
    houdt er alleen rekening mee dat als de alimentatie die jij aan haar betaald niet cf de regels is of te laag is dan zal de gemeente gedurende 12 jaar de alimentatie bij jou komen halen.

    6)
    maak gebruik van mediation in plaats van een advocaat en probeer in onderling overleg er uit te komen, dat scheelt veel kosten en trauma’s). mocht je een rechtsbijstandsverzekering hebben informeer daar dan wat zij voor je kunnen doen (das vergoed dat tot op zekere hoogte bijvoorbeeld)

    7) als vermogen en inkomen ligt beneden de zeg 35.000 euro ga dan met de gemeente praten over jullie situatie. hopelijk kun je er iemand treffen die met je mee wilt denken. ik denk dat het loket van sociale zaken je verder op weg kan helpen wie je daarbij kan ondersteunen.

    8) mocht jij wel inkomen hebben en je vrouw niet. dan kan het ook nog dat je vrouw de scheiding aanvraagt met een toevoeging. zij krijgt dan een advocaat toegewezen. die stelt ouderschapsplan (regelingen omtrent omgang met je dochter, bij wie zij woont, etc) op en convenant (boedelverdeling) incl alimentatieberekening en bepaling. jij tekent deze allebei en tekent tevens een zgn referte verklaring (dat is een afstandsverklaring waarin staat dat je het eens bent met de scheiding en niet in hoger beroep zult gaan). deze verklaring wordt geregeld door de advocaat van je vrouw en op deze manier worden lange ingewikkelde procedures ook voorkomen. dit werkt mits vermogen dat verdeeld dient te worden niet hoger is dan zo’n 25.000 euro.
    kijk maar even op de site van de raad voor de rechtsbijstand onder toevoeging.

    9)
    out of the box gedacht :
    is het niet mogelijk een andere vorm van samenleving met je vrouw af te spreken waarbij misschien de scheiding voorkomen kan worden of waarbij de scheiding wel wordt uitgesproken maar jij bijvoorbeeld in een tuinhuisje bij het huis, of op een afgescheiden zolder kunt gaan wonen ? kan natuurlijk alleen maar in het geval jullie het nog goed met elkaar kunnen vinden en jullie elkaar allebei de vrijheid gunnen zonder jaloersheid of controle.

    het zou voor je dochter mogelijk een hele goede situatie kunnen zijn en ook voor je vrouw want ik begrijp tenslotte dat zij de nodige hulp nodig heeft ?

    10)
    persoonlijk denk ik ook niet dat deze site het meest geschikte medium is om dit soort ingewikkelde cases te bespreken, nu de vragen eigenlijk worden voorgelegd aan “kinderen” van gescheiden ouders.

    desondanks heb ik gemeend je toch een uitgebreid antwoord te geven. omdat ik regelmatig met dit soort situaties te maken heb gehad en uit deze situaties denk begrepen te hebben wat een problemen er allemaal op je af komen. er is echt een duidelijk inzicht bij nodig.

    daarom is het ook goed dat je de vraag stelde !

    ik wens je heel veel succes en hoop dat je laat weten of je er wat aan gehad hebt en of je er wat mee kunt !

  3. Evi op 26 januari 2015 om 11:48

    Hallo Marco,

    Als vader en ex-man heb je de plicht om hen te onderhouden. Dit betekent echter niet dat jij daardoor zelf niet meer kan leven en op een houtje moet gaan zitten bijten. Jullie moeten allemaal nog kunnen rondkomen toch?

    Als je kijkt op de website van alimentatiewijzer kun je informatie vinden over je financiële bijdrage. Dit gaat op basis van jouw inkomen, ze zullen berekenen wat jouw draagkracht is zodat jij zelf ook nog kan rondkomen.

    Mijn moeder kan ook niet werken wegens gezondheidsproblemen. Toch redde zij het goed. Ze had een heel laag inkomen (haar oaw) maar er zijn zoveel regelingen waardoor dit wordt aangevuld tot een sociaal minimum. Je hebt natuurlijk de huurtoeslag en zorgtoeslag. Wanneer je beneden een bepaald inkomen zit en je hebt kinderen dan heb je ook recht op het kind gebonden budget.

    Ik zou dus eens met haar kijken wat haar mogelijkheden zijn en daarna aanvullen met jouw bijdrage op basis van jouw inkomen. Mijn moeder zij altijd dat ze het niet nodig vond om mijn vader financieel kaal te plukken. Hij moest ook verder met zijn leven. Mijn moeder heeft daarom gekozen voor alimentatie voor mij en mijn broertje en zusje en niet voor partner alimentatie.

    Ik hoop dat dit genoeg informatie is en dat jullie samen op een goede oplossing komen voor jullie allebei.

    Groetjes Evi

Laat een reactie achter