Esther (41 jaar) in Vragen van ouders

Vakantietijd

Vakantie moet de mooiste tijd van het jaar zijn. De eerste drie weken met ons waren dat voor mijn dochter ook.

Ik vraag jullie mening: Als er wordt afgesproken dat je kind drie weken bij de ene ouder verblijft en drie weken bij de andere ouder verblijft of het dan normaal is dat vader op vakantie gaat met het hele gezin en mijn dochter achterlaat voor twee weken bij haar oma? Dat vader schermt met het feit dat ik als moeder, niet bepaal hoe hij die tijd indeeld?

Hoe kan het dat mijn dochter aangeeft bij zowel Veilig Thuis als bij een nog nietswetende gezinscoach van het CJG, oma, vader en bij mij dat zij niet bij oma wilt zijn maar bij mij wilt blijven zolang vader op vakantie is, dat het nu toch zo is dat ze bij oma verblijft?

Maandag was vader er niet op de wisseldag. Ik heb mijn dochter bij me gehouden. Hij is gister van z’n vakantieadres teruggekomen om het met de mevrouw van het CJG voor elkaar te krijgen en is na het gesprek direct weer vertrokken naar de rest van zijn gezin op Texel!

Mijn dochter is alle vertrouwen in hulpverlening weer verloren. Haar verdriet is inmens groot want ze vind (terecht) dat er niet naar haar geluisterd wordt. Ze is 13 jaar en weet zich geen raad.
Ze is in mei uit huis gezet door haar stiefmoeder en woont sinds die tijd zonder mijn toestemming bij oma maar dan is haar vader bij haar. Althans dat gaat na de vakantie ook niet meer het geval te zijn. Dan zal vader deels bij haar zijn en deels bij zijn gezin bij hem thuis. Een situatie die mijn dochter ook niet wil. Met vader valt niet te praten en volgt geen adviezen van proffesionals op. Bij Veilig Thuis loopt een onderzoek naar aanleiding van een melding ivm de uit huisplaatsing van mijn dochter. De gesprekken met alle betrokkenen hebben plaatsgevonden en zal na de vakantie verder besproken gaan worden. We hebben beide gezag maar hoofdverblijf is bij vader. Wat kan ik doen? Is jullie advies, afwachten en de professionals hun werk laten doen? Of toch juridisch ingrijpen?
Alvast bedankt voor je tijd en gedachte.

3 reacties

  1. Meike op 6 augustus 2015 om 13:23

    Hallo Esther,

    Wat een ontzettend nare situatie voor jou en vooral ook voor je dochter.

    Zoals Yannick al aangaf proberen we mee te geven dat het kind op de eerste plaats moet komen en dat er gehandeld moet worden in het belang van het kind. Iets wat, voor zover ik uit jouw verhaal kan opmaken, vader absoluut niet lijkt te doen.

    Uit ervaring weet ik hoeveel deze woorden van een vader bij een dochter aan kunnen richten. In mijn situatie is er een rechtszaak geweest waar mijn vader uiteindelijk na lang strijden heeft besloten me met rust te laten.

    Ik denk dat het voor eventueel volgende stappen heel belangrijk is om goed naar je dochter te blijven luisteren. Wat wil zij en hoe voelt ze zich daarbij? Als zij aangeeft niet langer meer bij haar vader/oma te willen wonen en als uit alles blijkt dat ze hier aan onderdoor dreigt te gaan lijkt het me een goed idee om in ieder geval eens te gaan praten met bijvoorbeeld een advocaat. Die weet precies wat jullie rechten zijn en wat hij of zij voor jullie kan betekenen. Een rechtszaak is voor een kind nooit wenselijk maar soms moet je kiezen tussen de minste van twee kwaden, hoe lastig ook.

    Ik wil jullie ontzettend veel sterkte wensen en hoop dat alles op den duur in rustiger vaarwater beland.

    Groetjes,
    Meike

  2. Yannick op 6 augustus 2015 om 12:22

    Dag Esther,

    Allereerst hartelijk dank voor je verhaal. Een heftige situatie. Ik begrijp je twijfel en de gedachtes die door je heen moeten spoken.

    Wat wij als jongeren natuurlijk altijd proberen mee te geven, is: handel in het belang van het kind, doe wat volgens jou het beste is voor jullie dochter. Als vader niet eens komt opdagen op een wisseldag, zijn eigen dochter niet wil meenemen op vakantie én professioneel/deskundig advies negeert, dan is het duidelijk dat er weinig beweging en toenadering van zijn kant.

    Dat is heel treurig voor jou, en vooral voor je dochter. Zeker als zij ergens wordt ‘neergezet’ waar ze helemaal niet wil zijn. De afspraak is immers dat de vader zijn verantwoordelijkheid neemt en bij haar is, niet oma. Ik weet niet waarom, maar blijkbaar interpreteert hij de afspraken anders en loopt hij letterlijk weg van de situatie.

    Een rechterlijke zaak is nooit goed voor een kind. De strijd tussen zijn of haar ouders wordt nog maar eens aangewakkerd en versterkt. Maar als jij het gevoel hebt dat jullie dochter hier aan onderdoor gaat en veel last van heeft, dan moet er worden ingegrepen. Zij moet zich wel fijn kunnen voelen, waar ze ook is;-)

    Veel sterkte gewenst.

    Yannick La Gordt Dillié (23)

  3. Esther op 5 augustus 2015 om 06:01

    Extra toegevoegd door moeder:

    ik vergeet ik nog te melden dat de vader mijn dochter maandagmiddag aan de telefoon vertelde dat hij geen vaderliefde voor haar meer voelt en later die middag per app liet hij haar weten dat als ze niet voor het avondeten bij oma zou zijn dat ze in hun ogen koos om bij mama te wonen en daarmee de deur voorgoed dicht zou gaan bij hun. Dat ze er bij hun nooit meer in zou komen. De keus was aan haar en de gevolgen van die keus ook. Hoeveel schade richt dat bij een kind aan?

Laat een reactie achter