Monique (46 jaar) in Vragen van ouders

Verdrietig en boos

Beste jongens en meisjes graag je advies. Op dit moment zit ik midden in een scheidingsprocedure. Dit gebeurt in goed overleg met een mediator. de stemming thuis is goed, wel merken we dat onze zoon van 11 jaar heel verdrietig en boos is en nergens heen wil gaan met zijn gevoelens. onze mediator stelde voor om hem deel te laten nemen aan gespreksgroep van KIES. Hij is hier echter heel erg boos over en wil absoluut niet. Wat nu te doen? Hebben jullie hier ervaring mee?

Groetjes, Monique

2 reacties

  1. Peer op 22 september 2014 om 13:14

    Hi Monique,

    Tijd en ruimte om emotie te uiten zijn inderdaad altijd goed.
    Waar is-ie eigenlijk boos over?
    Kan-ie dat kwijt op het forum voor jongeren op deze site?
    En zelf was ik ook meer gebaat bij individuele ondersteuning dan klassikale praatgroep á la KIES. En ik sprak als jongen eigenlijk alleen over gevoelens met een goede vriend en zelfs dat heel minimaal want kon vaak helemaal niet aangeven wat er precies aan schortte. Het makkelijkst ging het tijdens een potje voetbal, lopen naar winkel, fietsen naar school…iets fysieks en/of tijdens spel…dan kwam mijn onderbewuste wel in actie en kon ik goed verwoordden wat er loos was. Een boosheid mocht in mijn tijd niet maar later ging ik takken meppen in het bos, met mijn vuisten in het zand, hard drummen en dat soort dingen op de boosheid een uitingsklep te geven. Dus eerst fysiek de boosheid eruit, het verdriet toelaten en dan kwam het verbale wel. Nou, hoop dat hij ook een kanaal heeft of vind.
    Grt Peer

  2. Anneke op 20 september 2014 om 17:13

    Beste Monique,

    soms kan het helpen als jullie alleen bevestigen wat jullie zien, horen en begrijpen bij een kind. Bijvoorbeeld: ik zie dat je boos bent, klopt dat? Hij kan nl. ook verward, teleurgesteld, verdrietig of onzeker zijn. Vervolgens kun je benoemen dat je dat vervelend vindt (of iets anders) en dat je het fijn zou vinden om er met hem over te praten. Als dat nu niet lukt, wanneer kunnen we er dan wel over praten. Ik maak mij zorgen en wil je graag helpen.
    Dit is een voorbeeld van een gesprek en hopelijk kan je er iets mee.
    Een KIES-coach kan altijd nog, probeer er eerst samen uit te komen en geef hem vooral tijd en ruimte.

    Fijn dat je advies zoekt en hulp vraagt.

    Hartelijke groet,

    Anneke

Laat een reactie achter