Sanne (38) in Vragen van ouders

Tips voor hart luchten

Goedemorgen, sinds 2 jaar ben ik gescheiden van de papa van onze mooie dochter van 7. Ze is een pienter meisje met een heel groot hart van loyaliteit. Ik zou graag eens willen dat ze met iemand kon praten, haar hart kan luchten, haar belevingen kwijt kan zonder dat ze het gevoel heeft iemand te kwetsen. Hebben jullie tips misschien? Ik zelf zit te denken aan een kindercoach.

3 reacties

 1. Melissa op 5 februari 2019 om 22:08

  Hoi Sanne,
  Wat fijn dat je ons gevonden hebt en wat goed dat je hier om tips komt vragen!

  Vanuit mijn eigen ervaring; Mijn moeder wilde ook dat ik de mogelijkheid kreeg dat ik met iemand kon gaan praten. Zodat ik mijn hart kon luchten en kon praten over dingen wat mij dwars zat. Zij heeft mij toen naar een psycholoog gestuurd. Hier heeft zij wel mijn toestemming voor gevraagd of ik dit ook wilde.
  Ik wist toen niet goed wat ik mij daarbij moest voorstellen, maar ik vond het wel een goed idee. Dus ik ging er open-minded in.
  Gedurende de gesprekken merkte ik toch dat wanneer ik met mijn psycholoog gesprekken had over onderwerpen omtrent de scheiding dat zij mij toch niet helemaal begreep. Daarnaast was zij ook al volwassen en een stuk ouder dan ik. Hierdoor vond ik het ook lastiger om dingen te haar te vertellen.
  En ik zag haar alleen op de afspraken en was zij eigenlijk een vreemd persoon voor mij.

  Ik denk dat ik het fijner had gevonden als ik met iemand kon praten die ervaringsdeskundige is. Doordat iemand de zelfde ervaring met jou deelt en in dit geval is dat de scheiding van je ouders dan heb je sneller het gevoel dat iemand je begrijpt. Hierdoor is de drempel lager om je ‘ei’ kwijt te kunnen.
  Daarnaast had mijn psycholoog geen moeite genomen om een vertrouwensband met mij op te bouwen, terwijl dit juist wel iets essentieels is voor een kind.
  Wanneer er vertrouwen is zal het voor iemand al gemakkelijker zijn om aan diegene je hart te luchten.

  Een tip is om goed te kijken en te luisteren naar waar jouw dochter behoefte heeft. Geef haar daar ook een stem in en laat haar mee denken over met wie zij het liefst zou willen praten. Misschien heeft zij al iets om haar verhalen aan een vertrouwenspersoon op school of met haar meester of juf te bespreken. Deze persoon kent zij ook en is het misschien gemakkelijker voor haar om naar diegene toe te stappen als er iets is.

  Ik hoop dat je iets aan mijn tip hebt.

  Veel succes en liefs,
  Melissa

 2. Melissa op 5 februari 2019 om 21:51

  Hoi Sanne,
  Wat fijn dat je ons gevonden hebt en wat goed dat je hier om tips komt vragen.
  Vroeger wilde mijn moeder ook dat ik met iemand ging praten om mijn hart te luchten over dingen waar ik mee zat. Zij heeft mij toen naar een psycholoog gestuurd. Dit had zij wel eerst aan mij gevraagd. Ik wist toen niet wat ik moest verwacht dus ging er open minded in mee.
  Ik merkte alleen dat wanneer ik met mijn psycholoog sprak over onderwerpen omtrent de scheiding van mijn ouders dat zij mij toch niet echt begreep.
  Zij was daarnaast ook volwassen en dus een stuk ouder dan ik. Hierdoor merkte ik dat ik de stap om met haar te praten lastig vond.

  Ik had het denk ik fijner gevonden om met iemand te praten die ervaringsdeskundige is. Hierdoor krijg je meer het gevoel dat diegene je begrijpt. Op die manier hoef je als kind ook minder uit te leggen voordat iemand je begrijpt.
  Een persoon die je dochter al vertrouwd en wel buiten de situatie staat zoals een vertrouwenspersoon op school of een leraar/lerares is misschien ook een tip.

  Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je kijk naar waar jouw dochter behoefte aan heeft.
  Waar haar voorkeuren liggen.
  Het is belangrijk om haar ook een zeggenschap te geven in dit soort dingen.

  Ik hoop dat je hier iets mee kan.

  Veel succes, liefs
  Melissa

 3. simone op 5 februari 2019 om 17:44

  Lieve Sanne,

  Bedankt voor het delen van jouw verhaal hier op het forum. Wat mooi dat jij je dochter zo graag wil helpen! Ik denk dat het inderdaad heel fijn is voor een kind om iemand te hebben waar ze op een onafhankelijk manier mee kunnen praten. Ondanks dat ik hele lieve mensen in mijn omgeving had waar ik goed mee kon praten ben ik daarnaast ook naar een psycholoog geweest. Dit was namelijk iemand die helemaal los van de situatie stond en op deze manier was ik niet bang om iets te zeggen. Ik zei namelijk altijd wel dat het goed ging maar bij mij had het veel tijd nodig om erachter te komen dat het eigenlijk helemaal niet goed ging met mij. Dit durfde ik echter nooit tegen mijn ouders te zeggen, bang om ze nog meer verdriet te doen dan ze al hadden. Ik denk dat een kindercoach ook zeker helpend kan zijn voor wat je zoekt.

  Hoe dan ook denk ik dat het een mooi geschenk is, een luisterend oor aan je kind bieden! Ik wens jullie al het goeds.

  Liefs,
  Simone

Laat een reactie achter