Floor (42) in Vragen van ouders

Nieuwe partner

Hallo Villa Pinedo Jongerenteam, ik heb een vraag aan jullie; wat zijn naar jullie ervaring goede manieren om kennis te laten maken met een nieuwe partner? Wat en hoe is een fijne en veilige manier om te introduceren? Wat waren jullie zorgen daarbij? En hoe hebben jullie dit zelf ervaren? Wellicht algemene vraag; het raakt in praktijk aan 10 – 13 jarigen die het hier moeilijk mee hebben en zoektocht om hier als co ouders en nieuwe partners goed mee om te gaan.

3 reacties

  1. Floor op 13 april 2019 om 17:41

    Beste Anique en Hannah, Dankjulliewel voor jullie eerlijke reacties! Fijn dat jullie dit vanuit jullie beleving willen delen.
    Groeten, Floor

  2. Anique op 11 april 2019 om 17:15

    Beste Floor,

    Dankjewel voor je berichtje op het forum! Goed om te zien dat je hier zo over nadenkt, voordat je je partner aan de kinderen voorstelt.
    Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het voor mij een beetje snel ging en er vooraf niet veel over is gepraat. Zoals Hannah ook omschrijft zou ik eerst een gesprek met de kinderen aangaan over het ontmoeten, zeker omdat je aangeeft dat ze het er wel moeilijk mee hebben. In dit gesprek denk ik dat het voor de kinderen heel fijn is om te horen dat zij nog steeds belangrijk zijn en de nieuwe partner niet zomaar ‘voor’ gaat. Daarnaast zou ik je partner ook niet gelijk een stiefouder noemen, maar gewoon bij de naam. (Zelf ben ik sowieso niet zo’n fan van de term ‘stiefouder’ en heb ik zelf dus ook een bonusouder, aangezien dit een stuk positiever klinkt.) Bij de voornaam noemen is denk ik een hele geschikte oplossing hiervoor. Tijdens het gesprek zou je ze misschien kunnen vragen wat zij fijn vinden m.b.t. de ontmoeting, of dat thuis is of juist ergens anders, of jullie wat gaan doen met z’n allen en natuurlijk hoe lang het duurt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het prettig is als de eerste ontmoeting niet te lang is en het in een vertrouwde omgeving plaatsvindt. Thuis een kopje thee drinken en even kennismaken is een hele goede optie hiervoor.

    Nadat de ontmoeting heeft plaatsgevonden kan je ‘gewoon’ verder gaan met de dag, maar ik vind het zelf altijd wel heel prettig als mij wordt gevraagd hoe ik iets heb ervaren, wat ik ervan vind en of ik er iets over kwijt wil. Geen geforceerd gesprek omdat het ‘moet’, maar op een rustig moment de vraag stellen wat ze ervan vonden en om te kijken hoe het gaat. Als ze dat niet willen is dat natuurlijk ook prima, maar ik vind het zelf altijd wel een fijn gevoel als interesse wordt getoond in hoe ik me voel en of het wel goed gaat. Misschien is het ook fijn als ze na afloop iets kunnen doen wat zij fijn vinden. Dit kan iets met z’n allen zijn als uitje, maar als ze liever even muziek gaan luisteren of iets anders voor zichzelf willen doen is dat natuurlijk ook prima. Een momentje voor mezelf werkt voor mij (in meerdere situaties) altijd erg goed, zo kan ik er even rustig over nadenken en het op me in laten werken.

    Het introduceren van een nieuwe partner blijft altijd lastig en er is geen perfecte manier om dit te doen. Het is vooral aftasten en ik denk dat het heel goed is om regelmatig te checken wat de kinderen ervan vinden en hoe ze zich erbij voelen. Ik ben zelf natuurlijk ook geen professional en elke situatie is weer anders dus doe vooral wat het beste voelt! Ik hoop in ieder geval dat mijn berichtje een beetje heeft geholpen en ik wens je veel succes.

    Liefs,
    Anique

  3. Hannah op 11 april 2019 om 10:19

    Hallo Floor, wat een goede vraag!

    Het is altijd goed om dit soort problemen van te voren te bespreken er kan bij de voorbereiding veel gedaan worden voor goed contact in de toekomst.
    Ik zou je kinderen eerst vertellen over de nieuwe partner voordat ze elkaar ontmoeten. Vertel uw kinderen wat een stiefouder precies is en wat voor rol hij of zij gaat spelen. Vraag dan ook aan hen wanneer zij graag de nieuwe partner willen ontmoeten en wat zij verwachten van de nieuwe partner. Benadruk ook dat de nieuwe stiefouder niet hun nieuwe vader is en dat zij een andere rol hebben.
    Toen mijn stiefvader kwam had ik heel erg het gevoel dat ik de rol van mijn vader moest verdedigen, terwijl mijn stiefvader juist heel erg zijn best deed om te laten merken dat hij niet de rol van mij vader kwam ‘afpakken’. Ik denk dat als we de rollen duidelijker hadden benoemd dat dat al een hele opluchting was geweest.
    Ligt je nieuwe partner ook in wat zijn of haar rol is als stiefouder en hoe de kinderen hierover denken. Op die manier kan hij of zij zich ook ergens aan vasthouden.
    Als het dan tijd is om elkaar te ontmoeten zou ik beginnen op een plek waar het veilig is zoals uw huis, als zij zich dan niet fijn voelen of er loopt iets mis dan is dit een veilige basis om op terug te vallen. Ik zou iets leuks plannen voor later op de dag, dat kan een spelletje thuis zijn maar ook een wandeling buitenshuis bijvoorbeeld. Zolang jullie maar iets met z’n allen doen. Jullie kunnen ook iets gaan doen waar jullie een gezamenlijke interesse in hebben.
    Toen ik net mijn stiefvader kende zijn we met z’n allen naar een dierentuin verderop gegaan, dat is nog steeds een goede herinnering.
    Ik weet niet hoe de band tussen u en de vader is maar toen mijn ouders waren gescheiden vierden we bijvoorbeeld gezamenlijk sinterklaas, met stiefouders erbij. Het deed mij erg goed dat mijn vader en mijn stiefvader het goed met elkaar konden vinden, ik hoefde voor mijn gevoel daardoor niet te kiezen. Natuurlijk is dit een enorme luxe en erg begrijpelijk als de situatie daar niet naar staat maar als het mogelijk is zou ik ook een gezamenlijke activiteit met iedereen plannen.

    Ik wens u veel succes!
    Hannah

Laat een reactie achter