Rimke (42) in Vragen van ouders

Kinderen uit de knel

‘Kinderen uit de knel’
Wie heeft hier ervaring mee? Ik wilde al die jaren overal aan mee doen, maar na 6 jr strijd wil ik nu zo min mogelijk contact met de vader van de kinderen, dat geeft meer rust. Alles staat vast in het ouderschapsplan dus de kinderen zien hun vader regelmatig. Wat zou een alternatief zijn voor de kinderen waar ze op spelende wijze met iemand kunnen praten. Mijn kinderen zijn bijna 9jr.

1 reactie

 1. Jelicia op 11 februari 2019 om 13:09

  Beste Rimke,

  Bedankt voor je vraag op ons forum, wat mooi om te horen dat je benieuwd bent naar Kinderen uit de Knel. Mijn ouders hebben hier (helaas) nooit aan meegedaan maar ik kan zeker wat vertellen over mijn bijdrage hieraan vanuit Villa Pinedo. Ik hoor dat ik je een beetje kan helpen hiermee:).

  Als eerste een klein stukje over mijn ervaring met gescheiden ouders. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 8 jaar was. Dit was een hele moeilijk scheiding waarin ik altijd moest kiezen tussen mijn vader en moeder (bij mijn ouders was ook alles vastgelegd in een ouderschapsplan dus ik zag mijn vader met regelmaat). Mijn vader mocht bijvoorbeeld niet bij ons naar binnen en heeft ook nog nooit mijn slaapkamer gezien bij mijn moeder. Mijn moeder wist niet eens waar mijn vader woonde omdat hij haar niet vertrouwde. Ook tijdens schoolvoorstellingen, sportwedstrijden en diploma-uitreikingen waren nooit allebei mijn ouders aanwezig. Zij vonden het logisch en normaal niet meer met elkaar in 1 ruimte te willen zijn omdat ze waren gescheiden. Als kind vond ik dit echt heel naar en maakte mij dit heel verdrietig (dit heb ik vroeger nooit iemand verteld want ik was loyaal naar allebei mijn ouders). Nu ik volwassen ben neem ik het mijn ouders echt heel kwalijk dat ze mijn hele jeugd zo’n dramatische band hadden (nog steeds willen ze niet met elkaar in 1 ruimte zijn). Ze hebben elkaar alleen maar gezien als ex-partner in plaats van mijn OUDERS. Dit maakt mij tot op de dag van vandaag echt heel verdrietig en boos. Zo boos zelfs dat het contact met beide ouders echt heel slecht is, ik snap gewoon echt niet dat een ouder zijn eigen haat hoger kan plaatsen dan de liefde voor hun kind.

  Als mijn ouders mee hadden gedaan aan Kinderen uit de Knel had ik mij vooral als kind echt heel erg gezien en gehoord gevoelt. Het feit alleen al dat ouders samen in 1 ruimte moeten zijn om samen te werken aan hun ouder-band had ik echt fantastisch gevonden. Met mij als kind was/is namelijk helemaal niets mis dus waarom zou ik hiervoor in therapie moeten? Als mijn ouders gewoon normaal zouden doen en er samen voor mij zouden zijn is er helemaal niets aan de hand. Vanuit Villa Pinedo ben ik 1 van de jongeren die vertelt over zijn ervaring met gescheiden ouders. Dit doe ik zowel in de oudergroep als in de kindergroep. Bij ouders merk ik vaak dat mijn verhaal wel binnenkomt bij ze en ik hoop heel erg dat ik de stem van hun kind kan zijn. Tijdens de kindergroep vertellen wij ook over Villa Pinedo en onze gescheiden ouders. Kinderen vinden het eigenlijk altijd heel fijn dat er een taboe wordt doorbroken en ze merken dat ze niet de enigen zijn en het ook echt niet aan hen ligt. Als kind denk je gewoon altijd dat iets jouw schuld is, ook al vertellen je ouders dat dit niet zo is. Wat wordt voorgeleefd is de waarheid en als je ouders elkaar nooit meer spreken komt dat dus doordat jij niet belangrijk genoeg bent, dat is wat je ziet.

  Al met al zou ik dus echt zeker Kinderen uit de Knel aanraden voor iedere ouder die moeite heeft met het contact met de andere ouder. Ook al maak je geen ruzie met elkaar, niets is zo pijnlijk als kind om je ouders nooit meer samen te zien en wanneer je volwassen bent al-tijd alles zo te moeten inplannen zodat je ouders elkaar kunnen ontlopen. Kinderen hebben NOOIT voor een scheiding gekozen dus het is ook zeker niet onze taak om de troep van ouders op te ruimen. Wij willen gewoon allebei onze ouders in ons leven en naast elkaar op de tribune. Wij houden namelijk evenveel van jullie allebei!

  Ik hoop echt heel erg dat je iets aan mijn verhaal hebt gehad en samen met de vader van je kinderen tot een oplossing komt. Want ik gun jullie kinderen echt heel erg wat ik nooit heb gehad: Twee ouders die van mij houden en van wie ik ook openlijk terug kan houden:).

  Veel liefs

Laat een reactie achter