Anoniem (47) in Vragen van ouders

Ik maak mij zorgen

Ik heb een vraag over hoe ik om moet gaan met het drinkgedrag van mijn ex-man. Mijn zoon is om het weekend bij zijn vader. Mijn ex heeft geen grip op de mate van zijn alcoholinname bij gezelligheid in het weekend, waardoor mijn zoon geregeld alleen op de woonark slaapt met een vader die onder invloed is. Ik kan hier met mijn ex niet over praten ( ik moet me niet zo druk maken , het gaat tenslotte toch goed). De huisarts zegt dat ik bij twijfel de politie kan benaderen om hun dan ter plekke een alcoholtest te laten afnemen ( maar met welk trauma scheep ik mijn zoon dan op wanneer s avonds/ s nachts de politie ineens aan de deur staat?)
Ik heb mn zoon al goed geïnstrueerd wie hij allemaal mag/moet/kan bellen wanneer er iets is met/bij papa.
Ondertussen heb ik om het weekend veel zorgen of het allemaal weer goed gaat.
Welk advies hebben jullie voor mij en/of voor mijn zoon ( die trouwens de ernst vd situatie niet zo ziet zoals ik hem zie)
Ik wil eigenlijk niet langer meer wachten tot het wel echt een keer misgaat
Mvg een machteloze moeder

3 reacties

  1. Anne op 13 mei 2019 om 12:29

    Beste Sonja,

    Bedankt voor jouw bericht. Toen mijn ouders gingen scheiden was ik 11. Vanaf dat moment wilde ik ook geen contact meer met mijn vader, vanwege het feit dat hij ook alcoholist is. Hij was er nooit voor mij dus voor mij was de keuze niet moeilijk. Ik snap dat deze situatie voor jou als moeder heel lastig is en dat jij je zoon wilt beschermen kan ik ook heel goed begrijpen. Deze omstandigheden zijn niet niets en is ook niet geschikt voor een 10 jarig kind.

    Wat ik denk is om eventueel met deze zorg nogmaals naar de huisarts te stappen? Dan kun je duidelijk maken dat het voor jou geen manier van doen is om de politie te bellen, in verband met het feit dat je zoon dit ook meekrijgt.Ik weet uit ervaring dat deze jou naar allerlei instantiates kan sturen die aansluiten bij dit probleem. Dus ik denk dat er wel meer mogelijkheden zijn dan alleen de politie bellen. De huisarts heeft mij bijvoorbeeld doorverwezen naar een psycholoog om het gedeelte met mijn vader te kunnen verwerken. Mogelijk dat de huisarts ook tips heeft van wat jouw taak is in deze situatie. Maar als dit ook niet helpt of jij hier geen vertrouwen in hebt, kun je zoals Maureen al schreef misschien contact opnemen met Veilig thuis? Ik denk dat zij de juiste stappen weten voor in deze situatie. Verder durf ik je ook niet meer hierover te vertellen, aangezien ik dit dus op deze manier ook niet heb mee gemaakt vroeger. Maar ik hoop werkelijk dat je iemand hiermee zo snel mogelijk kan helpen en ik denk ook dat dit wel zal lukken. Het lijkt mij inderdaad als moeder niet fijn om hiermee nog langer te wachten. De veiligheid gaat boven alles en ik denk dat de juiste personen je hiermee wel kunnen helpen.

    Ik wens je veel liefs,
    Anne

  2. Mona op 7 mei 2019 om 12:34

    Lieve Sonja,

    Bedankt voor het delen van jouw verhaal hier op het forum. Ik snap dat het een lastige situatie is maar wat knap dat jij er zo bewust mee bezig bent door over alles na te denken. Mijn moeder heeft, door verschillende omstandigheden, ook een hele poos te veel gedronken. In de periode dat dit speelde wist op het begin niemand dit, alleen mijn broertje en ik. Dit was een zware last om te dragen maar omdat ik zoveel van mijn moeder houd wilde ik niet dat iemand slecht over haar zou denken, dus zei ik maar niks. Waarschijnlijk ervaart jouw zoon ook een groot loyaliteitsgevoel en ziet hij daarom de situatie minder ernstig als dat jij hem ziet.

    Ik denk dat het wel heel belangrijk is dat er iets mee gedaan gaat worden. Voor mij was het uiteindelijk zo’n opluchting dat mensen in mijn omgeving er weet van kregen en er naar mij geluisterd werd. Desondanks heb ik er nu nog steeds last van en ben ik er nog altijd mee bezig om het een plekje te geven. Wat fijn dat jij er in ieder geval wel voor jouw zoon kan zijn! Zijn er geen andere mensen in de omgeving van jouw ex-man die hier met hem over kunnen praten en hem ertoe kunnen bewegen om hulp te gaan zoeken? Het is denk ik van belang dat er in de aanpak oog is voor jouw zoon en dat hij er zo min mogelijk last van heeft. Maar daarnaast is het eigenlijk ook een situatie waarin hij niet langer kan zijn.

    Misschien zou je zoon het wel fijn vinden om hier met een Buddy over te praten? Dan kunnen we hem matchen met iemand die in een soortgelijke situatie heeft gezeten.

    Ik wens je veel succes met de situatie en hopelijk vind je snel een passende oplossing. Je doet het al super goed!

    Veel liefs,
    Mona

  3. Maureen op 6 mei 2019 om 19:50

    Beste Sonja,

    Wat goed dat je dit forum gevonden hebt om deze moeilijke vraag te stellen! Ik kan mij heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt over de weekenden dat je zoon bij zijn vader is. Zelf heb ik nooit in deze situatie gezeten, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor je zoon niet makkelijk is. Toch wil ik proberen zo goed mogelijk advies te geven. Belangrijk om te weten is of het drinkgedrag neer komt op een aantal borreltjes op een avond, of dat de vader echt heel erg dronken is op het moment dat je zoon daar is.

    Zelf gaf je aan dat je advies hebt ingewonnen bij de huisarts wat je het beste kan doen. In mijn beleving is de politie bellen een situatie waarvan je niet wilt dat je zoon dat mee maakt. Een organisatie die hulp zou kunnen bieden is “Veilig thuis”, deze organisatie biedt advies en hulp in situaties dat je je zorgen maakt over een bepaalde thuissituatie. Het telefoonnummer is 0800 2000, en je kunt anoniem bellen (als je dat zou willen).

    Ik hoop dat je iets aan dit advies hebt! Mocht je nog een vraag hebben, dan kun je die altijd hier onder stellen, of een nieuw bericht op het forum plaatsen!

    Groetjes, Maureen

Laat een reactie achter