Linda (40) in Vragen van ouders

Communicatie via kinderen

Mijn ex en ik zijn sinds 3 jaar uit elkaar en sindsdien loop ik tegen een muur aan qua communicatie met ex. Het enige wat hij doet is dwarsliggen. Het ergste is dat hij mijn jongens belast met zaken voor volwassenen. Heb al diverse malen dringend gevraagd om hier mee te stoppen. Maar hij stopt hier niet mee. Mijn jongens hebben hier emotioneel heel veel last van en gaan binnenkort starten met hulpverlening. Ik loop tegen een muur aan en dit kost me al 3 jaar heel veel energie. Ben ten einde raad wat ik hiermee aan moet. Hij communiceer alles via mijn kinderen en dat MOET gestopt worden. Wie of wie heeft een tip? Ben echt ten einde raad.

2 reacties

 1. Hilde op 14 februari 2020 om 16:33

  Hoi Linda,

  Wat fijn dat je het forum gevonden hebt. Ik wil je meteen zeggen dat ik het heel goed vind dat je zelf beseft dat communicatie via de kinderen absoluut niet de juiste weg is. Ik heb het geluk dat mijn ouders vroeger alles zelf hebben gecommuniceerd, daardoor heb ik me nooit zorgen hoeven maken om iets door te moeten geven en daar ben ik heel blij mee. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat dit voor je jou en kinderen erg stressvol is en dat je geen idee hebt wat je nou nog meer kan doen, omdat je zo te horen al vanalles hebt geprobeerd.

  Ik denk dat het al een hele goede stap is dat ze binnenkort hulpverlening krijgen. Ik zou je dan ook zeker aanraden om dit probleem met de hulpverlenende te bespreken. Ik heb zelf als kind geen hulpverlening gehad, maar ik zou het logisch vinden als ze met beide ouders willen praten: dan kunnen zij misschien ook helpen met de communicatie.

  Je hebt niet gezegd hoe oud je kinderen zijn, maar naast hulpverlening zou het misschien ook kunnen helpen als ze training krijgen in weerbaarheid en zelfvertrouwen, zodat ze uiteindelijk misschien ook tegen hun vader kunnen zeggen: “ik wil niet dat je dit aan mij vertelt, vertel het direct aan mama”. Maar ik ben geen expert dus misschien kan de hulpverlening hier ook bij helpen.

  Ik hoop dat jullie wat meer rust krijgen! Als de kinderen oud genoeg zijn zouden ze ook zelf op de website van Villa Pinedo kunnen kijken of een bericht kunnen plaatsen. Dit wordt meestal gedaan door kinderen vanaf 8 jaar en vanaf 10 jaar kunnen ze ook een Buddy aanvragen.

  Hilde 2. Anouk op 5 februari 2020 om 16:27

  Beste Linda,

  Bedankt voor je mooie vraag! Ik denk dat dit een veel voorkomend probleem is en ik herken het ook. Mijn eigen ouders hebben ook lange tijd negatief over elkaar gepraat in het bijzijn van mij en mijn broer dus mijn volgende adviezen zijn gebaseerd op eigen ervaringen en ervaringen van anderen om mij heen.
  Het is lastig te zeggen wat je hier echt aan kunt doen. Als je ex degene is die het doet, is hij ook degene die iets aan zijn gedrag zou moeten veranderen, maar dan moet hij er wel eerst van bewust zijn dat hij dit doet en dat het jullie jongens schaadt.
  Je geeft aan dat de communicatie tussen jullie niet goed is, daarom lijk jij me niet de aangewezen persoon om hem dit duidelijk te maken.
  De jongens zouden zelf kunnen aangeven dat ze het vervelend vinden om dingen te horen van jullie over elkaar. Ik heb niet teruggelezen hoe oud zij zijn maar als ze dit spannend vinden kunnen ze ook de open brief van Villa Pinedo aan hem geven of ergens neerleggen, bijvoorbeeld op zijn bed. Deze brief is geschreven door kinderen van gescheiden ouders, gericht aan de gescheiden ouders. Hier lees je ook een duidelijke beschrijving met wat het met kinderen doet als ouders over elkaar praten waar zij bij zijn.
  Dit is de link naar deze brief: https://www.villapinedo.nl/open-brief-voor-ouders/

  Wat je zelf kan doen:
  – Hoe moeilijk het ook is, praat zelf vooral niet negatief over jouw ex. Ook als de jongens bij je komen met een verhaal, ga jezelf dan niet verdedigen. Dit is ontzettend lastig. Een simpel antwoord als: ‘Vervelend jongens, ik ga het regelen met papa’,is voldoende.
  – Ik benoemde net al even dat jij misschien niet de aangewezen persoon bent om jouw ex iets duidelijk te maken. Wat je wel zou kunnen doen is nagaan of jullie misschien nog gemeenschappelijke vrienden hebben, of misschien een familielid waar jullie beiden een goede band mee hebben. Je zou diegene kunnen vragen of zij hem duidelijk willen maken dat de jongens het vervelend vinden om bepaalde dingen te horen. Let hierbij ook op dat je deze persoon niet met teveel details belast.
  – Ook zou je de jongens kunnen wijzen op ons buddy-programma. De jongens zouden een ouder kind van gescheiden ouders kunnen krijgen als maatje om online mee te praten over de problemen waar zij tegenaan lopen, en krijgen dan adviezen van kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt en hen echt begrijpen.

  Als mijn adviezen meer vragen opleveren hoor ik dat heel graag en zal ik die ook uitgebreid beantwoorden!

  Veel succes met de situatie.

  Liefs,

  Anouk